image

Privacywaakhond wil meer transparantie over profilering

woensdag 14 november 2012, 11:47 door Redactie, 2 reacties

Bedrijven en overheden moeten transparanter worden over de wijze waarop zij met profilering omgaan en over de gegevens die voor het opstellen van profielen worden gebruikt. Die oproep deed Jacob Kohnstamm als voorzitter van het Uitvoerend Comité van de Internationale Conferentie van Toezichthouders voor Privacy en Gegevensbescherming. De Internationale Conferentie vond eind oktober van dit jaar in Uruguay plaats.

Kohnstamm presenteerde de zogenoemde Uruguay Declaration on Profiling aan het eind van de conferentie. Volgens de toezichthouders wordt ongemerkt steeds meer gebruik gemaakt van profielen. Het gaat onder meer om gepersonaliseerde aanbiedingen door winkels, banken of verzekeraars, maar ook voor risicoanalyses bij grenscontroles of terrorismebestrijding.

"Alleen wanneer meer informatie wordt gegeven aan de samenleving, kan vertrouwen ontstaan in organisaties en de manier waarop zij met persoonsgegevens omgaan als zij deze voor profilering gebruiken."

Naast de transparantievereiste gaat het onder meer om een zorgvuldige controle van de werking en uitkomsten van de profielen, inclusief de onderliggende rekenformules, interventie door een persoon en de wens voor een sterk en onafhankelijk toezicht door privacytoezichthouders.

Resoluties
Tijdens de besloten vergadering hebben de wereldwijde privacytoezichthouders tevens twee resoluties aangenomen. De eerste resolutie gaat over de relatie tussen cloud computing en privacy. De verzamelde toezichthouders stellen dat cloud computing niet zou moeten leiden tot lagere standaarden op het gebied van privacy en bescherming van persoonsgegevens in vergelijking met andere manieren van gegevensverwerkingen.

In de tweede resolutie spreken de toezichthouders de wens uit om de grensoverschrijdende samenwerking tussen toezichthouders verder te verbeteren en de rechtsstelsels voor dataprotectie wereldwijd beter op elkaar af te stemmen.

Reacties (2)
14-11-2012, 12:32 door Anoniem
Wat een leeghoofd is die Kohnstam: mooie woorden om Sjoera Nas en haar vriendjes bij BoF te vriend te houden maar bij elke stap naar een politiestaat, na een klein toneelstukje, meteen ingeven. "Je bijt niet in de hand die je voedt"
14-11-2012, 15:11 door Anoniem
Boeiend, ze willen alles weten over ons, maar als we iets willen weten over hun krijg je geen gehoor...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.