Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

Studiepad

14-11-2012, 14:40 door Anoniem, 8 reacties
Beste security professionals,

Op het moment ben ik bezig met de afronding van een hbo-ict opleiding (informatie management & security). Naast het volgen van deze studie ben ik werkzaam als junior systeem beheerder. Ik merk dat ik veel interesse heb in network security en wil mij na mijn huidige studie daarom graag verder ontwikkelen op dit specifieke gebied.

Het huidige studiepad wat ik inmiddels zelf heb weten samen te stellen bestaat uit de volgende opleidingen:
CCENT
CCNA
CCISP

Mijn vraag is of jullie mij tips of adviezen mee kunnen geven m.b.t. de opleidingen of overige gerelateerde zaken.

Ter info: mijn huidige kennis niveau op het gebied van networking is matig.
Reacties (8)
14-11-2012, 17:17 door SirDice
Door Anoniem: Ter info: mijn huidige kennis niveau op het gebied van networking is matig.
Ik denk dat je die CCENT met een gerust hart kan overslaan als je toch CCNA gaat doen. Je kunt daarna ook een opstapje maken naar CCNA-security.
15-11-2012, 08:25 door Anoniem
Bedankt voor de tip SirDice. Daar heb ik ook naar gekeken, maar ik had het idee dat de kennis die je tijdens deze training op doet met name van toepassing is op Cisco apparatuur, kan je hier iets over zeggen?
15-11-2012, 11:44 door Anoniem
Ik ben op dit moment ook in het traject van CCENT -> CCNA en daarbij ervaar ik in elk geval dat er standaard netwerk technologie wordt uitgelegd waarnaar vervolgens de link wordt gelegd naar hoe dit binnen Cisco routers/switches etc te configureren
15-11-2012, 11:46 door SirDice
Door Anoniem: Daar heb ik ook naar gekeken, maar ik had het idee dat de kennis die je tijdens deze training op doet met name van toepassing is op Cisco apparatuur, kan je hier iets over zeggen?
Ja en nee. Uiteraard, omdat het een Cisco cursus is, leer je wel hoe je zoiets specifiek op Cisco apparatuur moet doen. Maar als je de basis begrijpt kun je diezelfde kennis ook gebruiken voor andere merken en smaken. TCP/IP, routering, etc. zijn technieken die overal toepasbaar zijn.

Als je netwerkkennis nu matig is waarom probeer je niet thuis een netwerkje op te zetten? Je hebt er niet veel voor nodig, een paar (PC-)afdankertjes met Linux of BSD er op en je hebt genoeg in huis om te experimenteren. Maar ook zonder extra PC's kun je met bijv. VirtualBox of VMWare al een aardig eind komen.
15-11-2012, 14:01 door Anoniem
Ook kun je gebruik maken van cisco packet tracer om een netwerkje op te zetten.
16-11-2012, 00:11 door Anoniem
Wederom bedankt voor je reactie SirDice. Goede uitleg mbt de cisco training, geeft me absoluut een andere kijk.

Mijn netwerk is al wel iets hoger als je beschrijft. Netwerkjes opbouwen, ip's reserveren, dhcp scopes aanmaken enzo is me wel bekend. Maar een ip-plan schrijven of een gehele infrastructuur ontwerpen is me nog een brug te ver. Mijn idee is dat dit wel zeer behulpzaam is wanneer je jezelf wilt verdiepen in netwerk security.

Ik vraag me af of er een studie is die dit gat goed zou opvullen.
20-11-2012, 12:18 door SirDice
Nah, ik kan ook geen ip-plan maken of een hele infrastructuur ontwerpen. Dat is ook niet zo heel relevant. Wat veel belangrijker is is dat je een dergelijk ontwerp kunt lezen en begrijpen. Net zo goed als je geen programmeur hoeft te zijn om toch C code te kunnen lezen en begrijpen, om daar vervolgens een bug uit te halen.

Kijk nog even bij Cisco, in principe hebben ze twee trajecten, een ontwerp (architect) en een operationeel (engineer) traject. M.i. heb je veel meer aan het operationele traject. Daar is in ieder geval de meeste vraag naar.

Het uitwerken van een IP plan of een infrastructuur komt vanzelf als je de klappen van de zweep een beetje kent. Je weet dan inmiddels wat wel en niet werkt. En die kennis is gestoeld op praktische ervaring wat ten alle tijden een beter (lees: werkbaarder) ontwerp oplevert.
20-11-2012, 12:26 door Anoniem
CCNP is aan te raden :-)

http://www.cisco.com/web/learning/le3/le2/le37/le9/learning_certification_type_home.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.