image

Kamervragen over detectie politiespyware

woensdag 14 november 2012, 15:25 door Redactie, 18 reacties

Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid wil politie de mogelijkheid geven om spyware op de computers van verdachten te installeren, maar gaat het dan ook eisen dat anti-virusbedrijven de software niet detecteren. Dat wil D66-Kamerlid Berndsen-Jansen weten. Hij stelde Kamervragen naar aanleiding van een artikel van professor Bart Jacobs in het Nederlands Juristenblad.

Jacobs vraagt zich af of het wel zo verstandig is om de politie precies die bevoegdheden te geven die zij probeert te bestrijden. Volgens de professor is er sprake van een vorm van identiteitsdiefstal door de opsporingsinstanties als die 'policeware' inzetten.

Berndsen-Jansen wil nu van Opstelten weten of virusscanners de policeware kunnen verwijderen. "Of bent u voornemens van antivirusbedrijven te eisen dat zij dergelijke policeware niet detecteren, vermelden en verwijderen en daarmee onvolledige bescherming bieden aan hun klanten?"

Verstoren
Ook wil het Kamerlid weten wat de minister vindt van het idee van Jacobs om het reactief verstoren van de ICT-infrastructuur van aanvallers indien er sprake is van een acuut bedreigende agressie. Volgens Jacobs is de daadwerkelijke vervolging van cybercriminelen die vanuit het buitenland opereren geen erg realistisch traject.

"Als deze lieden al gelokaliseerd en geïdentificeerd kunnen worden, uitlevering problematisch is. Het heeft dan ook weinig zin daarvoor zulke
ingrijpende, risicovolle opsporingsbevoegdheden te introduceren. Veel realistischer is het om in deze situatie hacken om te verstoren als nieuwe bevoegdheid voor de politie te introduceren."

Reacties (18)
14-11-2012, 15:39 door RickDeckardt
Och, radarverklikkers zijn toch ook verboten. En de politie mag ook te hard rijden als daar een goede motivatie voor is ("afhaalchinees wordt koud" is dat niet) Ik zie een duidelijke parallel met policeware.
14-11-2012, 15:56 door SirDice
Berndsen-Jansen wil nu van Opstelten weten of virusscanners de policeware kunnen verwijderen. "Of bent u voornemens van antivirusbedrijven te eisen dat zij dergelijke policeware niet detecteren, vermelden en verwijderen en daarmee onvolledige bescherming bieden aan hun klanten?"
En als dat antivirusbedrijf daar niet aan wil meewerken? Die software illegaal maken? En wat weerhoudt mij om, anoniem, een scanner op het net te gooien specifiek om dit soort software te detecteren? Misschien kan ik daar ook nog een leuke boterham aan verdienen.
14-11-2012, 16:15 door Anoniem
Door RickDeckardt: Och, radarverklikkers zijn toch ook verboten. En de politie mag ook te hard rijden als daar een goede motivatie voor is ("afhaalchinees wordt koud" is dat niet) Ik zie een duidelijke parallel met policeware.

Politie instaleert geen radarverklikkers in mijn auto. Heb je trouwens wel eens geprobeert een agent aan te geven voor te hard rijden? Hoe weet ik dat het niet voor de afhaalchinees is?

Ik zie een duidelijke parallel, maar waarschijnlijk een andere als die van u.


Door SirDice: En wat weerhoudt mij om, anoniem, een scanner op het net te gooien specifiek om dit soort software te detecteren?

Ik denk: "foei. dat mag niet."
14-11-2012, 16:16 door AdVratPatat
Alsof al die tools en AV's, van GMER of OTL tot iets verwegistaans als Yandex specifiek Nederlandse, of desnoods Frans/Duits-ingekochte malware uit gaat sluiten van detectie omdat Ivo dat zou willen. Die autoriteit zou hij wel willen, daar niet van, maar hebben? LOL

Nee, ik ben meer bang voor ingekochte 0-days voor Apache bijvoorbeeld...
14-11-2012, 16:33 door Anoniem
"Och, radarverklikkers zijn toch ook verboten. En de politie mag ook te hard rijden als daar een goede motivatie voor is ("afhaalchinees wordt koud" is dat niet) Ik zie een duidelijke parallel met policeware."

Lol, AV bedrijven weigeren sinds jaar en dag om dergelijke malware uit te sluiten, en ze zullen hun standpunt echt niet veranderen omdat meneer Opstelten daar niet blij mee is. Verder kunnen derden dergelijke malware kopieren, en voor illegale zaken inzetten, waardoor een AV bedrijf ook niet kan zien wat de intentie is van gedetecteerde malware.
14-11-2012, 16:35 door Anoniem
ze kopen gewoon bij Vupen wat exploits. Verder is elke virusscanner die hierin meegaat niet serieus meer te nemen en af te raden voor bedrijven en particulieren.
14-11-2012, 17:54 door Anoniem
Hoe zal Opstelten het vinden als de Iraanse politie (of die van een ander land waar de westerse politici allergisch voor zijn) zou eisen dat hun politiemalware niet gedetecteerd mag worden?
En wat dat deze malware ongehinderd op zijn pc terecht zou komen.
14-11-2012, 18:11 door tuxick
ben je dan ook meteen verdacht als je linux draait? of laten ze daar ook iets voor maken?
14-11-2012, 19:36 door Patio
Door tuxick: ben je dan ook meteen verdacht als je linux draait? of laten ze daar ook iets voor maken?

Natuurlijk niet. Het zou ondoenlijk zijn om zoveel wereldburgers als verdachte te zien. Wanneer je wel verdacht bent?
Al sla je me dood: Grondrecht=Je bent onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.
14-11-2012, 21:37 door Anoniem
Door Patio:
Door tuxick: ben je dan ook meteen verdacht als je linux draait? of laten ze daar ook iets voor maken?
Natuurlijk niet. Het zou ondoenlijk zijn om zoveel wereldburgers als verdachte te zien. Wanneer je wel verdacht bent?
Al sla je me dood: Grondrecht=Je bent onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.

We hebben het hier alleen over Nederland en daar heeft de Nederlandse overheid er geen enkel probleem mee om alle Nederlanders als verdachte te zien. Dus een klein groepje linux-gebruikers als extra verdacht te classificeren is voor hen geen enkel probleem.

Peter
14-11-2012, 21:45 door Korund
Ik ben bang dat open source software installeren binnenkort verboden wordt, net zoals in sommige landen met encryptiesoftware al het geval is.
Microsoft dwingt het al af op niet-x86-platforms met windows8 en speelt daarmee mooi de overheid in de kaart.
14-11-2012, 22:21 door Anoniem
Lijkt me toch mooi om een honeypot te draaien om eens te kijken wat ze allemaal uitvreten.
Aantal nude prive foto's hosten en eens kijken hoe vaak ze die downloaden.
15-11-2012, 00:20 door Flashback956
Als dit wordt toegelaten dan is dit het einde van het vrije internet...
15-11-2012, 06:53 door Anoniem
Door Flashback956: Als dit wordt toegelaten dan is dit het einde van het vrije internet...

Het Internet is al een tijdje niet vrij meer. Commerciele en overheids bedrijven mogen steeds meer, en burgers steeds minder. Toen Internet werd vrijgegeven aan het publiek bestond er niet eens een world wide web. Wij pioneers gingen van bbs-en naar gopher ... 99% van de mensen verklaarden ons voor gek dat we zaten in te bellen naar Amsterdam. Toen kwam het world wide web, en toen roken ze geld. Nu is het niet meer van ons, en je bent zeker niet meer vrij op Internet (voorbeelden genoeg van mensen die worden opgepakt).

De politiek is al ruim 20 jaar bezig om het land te verzieken met nog meer regels, nog meer boetes, nog meer belastingen, nog meer controleren, Opstelten doet daar vrolijk aan mee. Niet zo vreemd dat de maatschappij individualiseert. Als je tegen je buurvrouw zegt ik zag wat bizars op Internet gisteravond, dan meldt ze morgen bij Burgerwacht dat je verdacht bent. In de 2e wereldoorlog heette het anders als je je buren verraadde, ik vind er niet zo veel anders aan.

This is not a free world, it's only free for people who think like us...
15-11-2012, 10:56 door rsterenb
Door Patio: Grondrecht=Je bent onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.

Dat is in elk geval de theorie..
15-11-2012, 11:00 door Security Scene Team
Door Flashback956: Als dit wordt toegelaten dan is dit het einde van het vrije internet...

dat zeker, ben benieuwd hoe zij van plan zijn die malware te installeren op een traget computer.
misschien inbreken en snel installeren? zoals ze dat ook deden in de zaken van holleeder voor het plaatsen van microfoontjes? en wat als die target computer truecrypt gebruikt? of een phishing aanval met malware links? idk..

die ivo blijft me verbazen..
15-11-2012, 12:26 door Mysterio
Door Patio:
Door tuxick: ben je dan ook meteen verdacht als je linux draait? of laten ze daar ook iets voor maken?

Natuurlijk niet. Het zou ondoenlijk zijn om zoveel wereldburgers als verdachte te zien. Wanneer je wel verdacht bent?
Al sla je me dood: Grondrecht=Je bent onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.
Leuk dat je onschuldig bent, maar als jij aangemerkt staat als een risico dan is dat een rede om je extra te monitoren en je gangen na te gaan. Wanneer je dan onschuldig blijkt te zijn is het zonde van de tijd van de Politie, blijk je wel ergens schuldig aan te zijn dan hebben ze mooi bewijs.

Zie het als traject-controle. Je bent nergens van beschuldigd, dus je onschuldig tot tegendeel bewezen riedeltje gaat nog steeds op, maar desalniettemin wordt jouw auto op de foto gezet en wordt de snelheid gecontroleerd. Blijkbaar is iedereen die dat traject rijdt een risico... De gedachte is dus niet nieuw en het lijkt steeds meer terrein te winnen op internet. Ik vind het wel wat benauwend, want net als dat ik het niet op prijs stel dat mijn snelheid altijd wordt gecontroleerd, vind ik het al helemaal niet fijn als mijn digitale gangen zouden worden nagegaan door een onzichtbaar programmaatje op mijn computer.

Hoe dan ook: trajectcontrole moet worden aangekondigd. Dus die vergelijking gaat maar matig op.
15-11-2012, 18:30 door Anoniem
Die Opstelten moet per direct opstappen. Het is gewoon te gek voor woorden dat dit, massale en globale spionage van de overheid over haar volk, tegenwoordig überhaupt bespreekbaar is en het als iets gewoons wordt gezien. Dit soort praktijken zijn de fundamenten van totalitarisme en dus kun je slecht uitkomen bij een logische conclusie. Opstelten is staatsgevaarlijk. Hij ondermijnd de democratie en probeert ieders recht tot privacy en/of anonimiteit in te perken om het uiteindelijk helemaal afnemen. 100% Orwelliaans waar "privacy" tegenwoordig "staatstoezicht 24/7" betekend. Eens schande en helemaal dat niemand in de tweede kamer geen schande van spreekt.

Als ik de tweede kamer zou zitten, had ik helemaal los gegaan en iedereen van jetje gegeven. Het zijn allemaal blatende schapen klaar voor de slacht!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.