image

'Apple veroorzaakt update-probleem door verlopen certificaat'

maandag 26 mei 2014, 06:12 door Redactie, 5 reacties

Apple-gebruikers kregen dit weekend met problemen te maken bij het uitvoeren van software-updates, wat veroorzaakt werd doordat Apple een belangrijk SSL-certificaat had laten verlopen. Dat meldt MacRumors. Verschillende gebruikers klaagden dat ze tijdens het updaten een foutmelding te zien kregen.

In de melding stond dat het certificaat voor swscan.apple.com ongeldig was. Dit is één van de verschillende domeinen die de Software Update-functie van Mac OS X gebruikt om met Apple te communiceren. Doordat het certificaat op 24 mei 2014 verliep en niet was verlengd, gaf de software-updater aan dat het om een ongeldig certificaat ging en konden gebruikers hun software niet meer automatisch updaten.

Het SSL-certificaat wordt gebruikt voor het versleutelen van de verbinding tussen gebruikers en Apple en het identificeren van de update-server. De updates konden nog wel handmatig via de website van Apple worden gedownload. Sommige gebruikers kregen de 'NSURLErrorDomain error -1012' foutmelding, die volgens MacRumors mogelijk ook door het verlopen SSL-certificaat werd veroorzaakt.

Inmiddels is het probleem met het certificaat opgelost. Het komt vaker voor dat grote internetbedrijven, softwareprojecten en overheidssites hun SSL-certificaten vergeten te verlengen, waaronder Microsoft, Google, Jabber, Barackobama.com en Verisign

.

Image

Reacties (5)
26-05-2014, 10:51 door Anoniem
Certificaat wordt aangevraagd door afdeling X bij netwerkbeheer, netwerkbeheer vraagt het vervolgens aan bij it-security.
IT-security vraagt het aan bij de X authority of bij een CA toko.
(goede) CA toko stuurt 3 maanden en 1 maand van te voren een E-mail met de melding dat het certificaat gaat verlopen.
(goede) IT-security toko heeft ook een (nagios) instance draaien welke alle websites van de eigen organisatie controlleert op #1 certificaten geldigheid, #2 certificaat authority

dit betekent dat #1 de applicatie afdeling van Apple een stelletje prutsers zijn, #2 de netwerkafdeling van Apple bestaat uit een stelletje prutsers, #3 de IT security afdeling van Apple ligt te slapen en #4 dat iedereen die dit afdoet als "Och, andere bedrijven hebben ook zo'n booboo gemaakt" zich moet afvragen of die zich prettig voelt in een omgeving te leven waar mensen zo slecht met hun werk bezig zijn en het gore lef hebben om daar nog premium geld voor te vragen ook.

Als je 1200 euro voor een laptop durft te vragen met hardware waar een A-merk concurent 1/3 voor vraagt en de software voor 30 euro gekocht kan worden, of een update soms zelfs gratis is waarbij de hardware zodanig gemutileerd is dat zelfs Windows 8 er niet op kan draaien of crasht na een energy-save actie... pfff.. nou, in ieder geval 'hoor je erbij''... net als die mensen die het heel belangrijk vinden om Nike schoenen te dragen, Lacoste polo shirts en Volkwagen, herstel, Audi A3's te rijden (wat heel goed past bij Apple gasten omdat een A3 ook gewoon een te dure Golf is, of moet ik zeggen een te dure Leon, of moet ik zeggen een te dure Octavia?
26-05-2014, 11:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-05-2014, 13:42 door Briolet
Het komt vaker voor dat grote internetbedrijven, softwareprojecten en overheidssites hun SSL-certificaten vergeten te verlengen

Waarom voorbeelden van zover weg. Het is me ook al bij Ziggo gebeurd dat ik geen mail kon versturen om dat het certificaat op hun mail server verlopen was. Dat was ook binnen 12 uur verholpen, maar het blijft prutswerk omdat je zo'n vervaldatum, jaren van tevoren, in elke elektronische agenda kunt zetten.
26-05-2014, 14:43 door Anoniem
Snel erbij : Apple & 10:51

Zuur kan heel functioneel zijn (daarom reageer ik ook ;-),
afhankelijk van de toepassing en toegevoegde waarde die je wil bereiken.
Het is me niet geheel duidelijk welke salade of pot het beste bij zoveel zuur past.
Categorie, aanbevolen zuurkolen? Of op zoek naar meer culinaire oplossingen met een lepeltje lekker zuur?

Het is me in ieder geval het bekende StampPotje aan argumenten wel, ..

Vandaag, 10:51 door Anoniem
dit betekent dat .. dat iedereen die dit afdoet als "Och, andere bedrijven hebben ook zo'n booboo gemaakt" zich moet afvragen of die zich prettig voelt in een omgeving te leven waar mensen zo slecht met hun werk bezig zijn en het gore lef hebben om daar nog premium geld voor te vragen ook.

Dat argument is in de reacties nog niet gegeven, bij deze dan; ja Apple laat zo nu en dan ook steekjes / steken vallen en in dit geval was het te overzien en snel opgelost.
Evengoed is het opmerkelijk dat dit soort simpele fouten af en toe voorkomen.

Je volgende argumenten heb ik even uit elkaar getrokken, om het voor de lezer (of jezelf) even te laten bezinken, wacht nog even met antwoorden geven, .. :

Als je 1200 euro voor een laptop durft te vragen met hardware waar een A-merk concurent 1/3 voor vraagt..

en de software voor 30 euro gekocht kan worden,

of een update soms zelfs gratis is

waarbij de hardware zodanig gemutileerd is dat zelfs Windows 8 er niet op kan draaien of crasht
na een energy-save actie…

pfff.. nou, in ieder geval 'hoor je erbij''...

net als die mensen die het heel belangrijk vinden om Nike schoenen te dragen, Lacoste polo shirts en Volkwagen, herstel, Audi A3's te rijden

(wat heel goed past bij Apple gasten omdat een A3 ook gewoon een te dure Golf is, of moet ik zeggen een te dure Leon, of moet ik zeggen een te dure Octavia?


Alle gezochte inhoud en antwoorden op een bordje; Elders! :

Voor meer inhoudelijke to the point gebruikersantwoorden ga ik je 'helaas' doorverwijzen naar een andere site met een levendige reactie community.
En weet je wat zo aardig is?
Je vindt er antwoorden op al je bovenstaande opmerkingen. Inclusief ander beeld bij opgevoerde argumenten.

Wat vindt je er zoal kan vinden aangaande primair technisch Apple zoet en zuur :

* Vele gebruikers met primair technisch inzicht, het is meer een technische site dan een security site. Nou ja, eigenlijk enorm breed, niet specifiek een security focus, zoals hier wel.
* Vele Mac gebruikers die Windows zonder problemen draaien of daarnaar verwijzen.
* uitgebreide discussie over de voors en tegens bij het gebruik van Windows tegenover OS X onder bijvoorbeeld ontwikkelaars of 'hackers'.
* Uitgebreide discussies over de voor en nadelen van hardware issues rondom soorten processors bijvoorbeeld; Intel, Arm, Powerpc en software compatibiliteit.
* Redenen om Apple hardware te gebruiken of juist niet, in varianten met Windows of Linux, OS X of zelfs alle die.
* De redenen om wel of niet op Apple hardware over te stappen.
* Discussies over prijsverschillen tussen soorten Apple hardware (inclusief behuizing) en pc hardware en op welke wijze vergelijkingen in prijs reëel zijn, nogal eens blijkt toch dat top klasse pc's vergeleken dienen te worden met Apple hardware en qua prijssegment erg bijelkaar in de buurt zitten.
* Investerings en afschrijvingsargumenten rondom Apple en pc hardware.
* Toegewezen Fashion en Unique selling points van Apple besproken met overwegingen van gebruikers in hoeverre dergelijke argumenten bij aanschaf een rol spelen.
* Overwegingen om ook te kiezen voor het design maar te blijven werken met een ander voorkeur OS naar keuze.
* En vele andere argumenten als het gaat om voor en nadelen van Apple met (meestal) Windows vergeleken.

Een site die zich kenmerkt door vele reacties die al gauw de honderd overschrijden tot soms vele ettelijke honderden. Daar moet je zin in hebben om dat door te worstelen.

Kortom / 'Lang'om, hier moet je wezen denk ik ;
- voor de meer algemene technische discussies
- voor de oplossingen
- ook soms voor security

- voor je Gram ? / Maar misschien ook daar weer niet voor enkelvoudig zuur.
Goedkoop 'standaard' zuur, zuur zonder beargumenteerde maaltijd voorkeur of maaltijd opgave wordt ook daar met gemengde gevoelens ontvangen : geavanceerd gekleurd met een Rood filter.
Mensen zoals ik lezen alles wel, de kans dat vele anderen je opvattingen meenemen is weer een stuk kleiner, bovendien loop je de kans dat het een zeer negatief effect heeft op de voor iedereen zichtbare algehele deelnemers statistiek.
Kan je minstens uit drie dingen kiezen; met betere argumenten komen, genuanceerdere bijdragen gaan leveren, accepteren dat je mening wel geplaatst wordt maar niet gelezen.
Mag hier ook, ook nog Anoniem. Ik weet er 'alles' van.


'AppleTop' bezitter?
Mocht je dus zelf een 'AppleTop' in bezit hebben, problemen hebben met het draaien van Windows op Apple hardware maar er zelf niet uitkomen (geen schande). Zul je zien dat er ook vele blije MacWin gebruikers zijn. Hulp en tevredenheid in zicht.
Dat je er wat hulp bij nodig hebt om het lekker te laten draaien is wel duidelijk, de vraag is waar je die kennis en hulp vandaan haalt. En of het lukt met de tips die je op het web vindt of dat er nog wat handen van een ander bij nodig zijn.

Begin eens met het bezoeken van dit forum en selecteer de Apple gerelateerde onderwerpen, allereerst voor het eventueel aanbrengen van wat meer balans in je beeldvorming (geen verplichting, ligt eraan wat je wil, doorzuren of een oplossing vinden).

Bijvoorbeeld :

https://tweakers.net/nieuws/66855/apple-in-gesprek-met-amd-over-workstation-en-notebook-chips.html

Kies voor het vinden van de meer inhoudelijke / lange antwoorden op jouw brandende issues voor een filter als +1

https://tweakers.net/nieuws/66855/apple-in-gesprek-met-amd-over-workstation-en-notebook-chips.html?mode=nested&niv=1&order=asc&page=1#reacties

Je zou bijna denken dat het reclame is voor een andere site.
Dat is niet zo.
Met een goede scheiding van inhoudelijke interesses en antwoorden kunnen we het dan op deze security site weer over security hebben.

So,..
There you go 'buddy'
You'll find the answers and work it out
sometime, hopefully

good luck!
26-05-2014, 16:39 door Anoniem
Inderdaad,had ik deze foutmelding ook gekregen.
Net weer een update geprobeerd en niks meer aan de hand gelukkig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.