image

Wikipedia-oprichter noemt verwijderen Google-links censuur

maandag 26 mei 2014, 14:17 door Redactie, 7 reacties

De beslissing van het Europees Hof van Justitie dat Google links naar personen moet verwijderen als de privacy in het geding is, is volgens Wikipedia-oprichter Jimmy Wales censuur. "Het is een technologische incompetente schending van de mensenrechten", liet Wales tegenover de Associated Press weten.

Wales verwacht dat de beslissing van het Hof uiteindelijk ongedaan zal worden gemaakt. Volgens het Hof hebben Europese internetgebruikers het recht om vergeten te worden. Dat houdt in dat Google in bepaalde gevallen links naar personen moet verwijderen als die hier om vragen. In de Verenigde Staten zijn echter veel critici van de beslissing.

"De zoekresultaten van Amerikanen zullen worden gecensureerd door gevoelige Europeanen", zegt Stewart Baker, voormalig topman bij het Amerikaanse Ministerie van Homeland Security. "Wij zullen de groter verliezers zijn. De grote winnaars zijn de Franse ministers die het recht willen dat hun laatste maîtresse vergeten wordt."

Volgens de Britse databeschermingsautoriteit is er echter helemaal geen sprake van censuur. Daarnaast blijven de bronartikelen waarnaar gelinkt werd gewoon bestaan. "We beseffen dat het lastig is om te bepalen of links moeten worden verwijderd", zegt David Smith van de Information Commissioner's Office. Hij merk op dat het recht om vergeten te worden de schending van de privacy kan tegengaan. "Maar we moeten realistisch blijven hoe lastig het kan zijn om alle persoonlijke sporen op internet te verwijderen."

Google

Ook bij Google is men er nog niet uit hoe er met de beslissing van het Hof moet worden omgegaan. "De uitspraak heeft grote gevolgen op hoe we met 'takedown' verzoeken omgaan", laat een woordvoerder weten. "Dit is logistiek gecompliceerd, mede vanwege de vele talen en de noodzaak om alles nauwkeurig te controleren. Zodra we dit goed hebben doordacht, wat enkele weken in beslag kan nemen, laten we het onze gebruikers weten."

Reacties (7)
26-05-2014, 14:25 door spatieman
"Wij zullen de groter verliezers zijn. De grote winnaars zijn de Franse ministers die het recht willen dat hun laatste maîtresse vergeten wordt."

die opmerking is focking priceless!
26-05-2014, 14:27 door Anoniem
Franse ministers die het recht willen dat hun laatste maîtresse vergeten wordt.

Its funny because its true...

Maar de manier waarop de Amerikanen reaguren op ons recht op privacy geeft aan dat de Amerikanen juist zielige teringetjes eh, terige zielingetjes, eh, tere zieligerds, eh...
26-05-2014, 17:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Franse ministers die het recht willen dat hun laatste maîtresse vergeten wordt.

Its funny because its true...

Maar de manier waarop de Amerikanen reaguren op ons recht op privacy geeft aan dat de Amerikanen juist zielige teringetjes eh, terige zielingetjes, eh, tere zieligerds, eh...

Mooi gezegd! Ik vindt het wel een goede beslissing. Google is toch wel de nr.1 wie-is-dat tool. En als je dan wat vindt waar je helemaal geen invloed meer op hebt geeft dat wel een machteloos gevoel.
26-05-2014, 17:55 door Guy Fawkes Maskers
privacy is censuur
27-05-2014, 08:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Franse ministers die het recht willen dat hun laatste maîtresse vergeten wordt.

Its funny because its true...

eh...
eh... In Frankrijk geven ze daar niet zoveel om, hoor, lees: helemaal nix. Buitenlandse pers schopt altijd de relletjes, meestal van Angelsaxische herkomst en bedoeld voor binnenlandse politiek (Anti-Europa Murdochjes).
Een uitzondering is natuurlijk als ze van verkrachting worden beschuldigd en daar blijkt een grond van waarheid in te zitten.
27-05-2014, 14:23 door Anoniem
Toegegeven, Fransen zijn wat luchtiger en vluchtiger in hun sexuele contacten over het algemeen, en het filter is ook helemaal niet bedoeld voor politici, dus het onder de gordel argument van onze teringe zieltjes uit de VS slaat dan ook nergens op. Maar het geeft ook aan dat de Amerikanen ons niet zien als mensen maar als product. En dat varkentje heeft nu zoiets van "heej, ik krijg wel gratis eten en een gratis stal maar ehm.."
27-05-2014, 20:13 door Anoniem
Hmmm. Technisch gesproken is het natuurlijk een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Echter, ik zou zeggen dat de rechten op privacy en op een tweede kans in je leven (tegen het predestinatieprincipe in dat een of andere pekelzonde (of misinterpretatie van een ander) jou en je nazaten tot in het zevende geslacht kan en zal worden nagedragen) meer in aantal zijn en zwaarder wegen. Ik kan wel zonder de mogelijkheid om van mijn buren te weten of ze ooit in hun tienerjaren dronken zijn geweest.
Daarbij komt nog het recht op correctie (stel dat de informatie onjuist is of tot verkeerde conclusies leidt) en nog een paar andere.
En ik denk daarbij eerst en vooral aan de gewone mens. Een politicus kan zichzelf wel verdedigen en zal ongetwijfeld andere middelen hebben om vergeten te worden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.