Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Hoe besmette geheugenkaart of usb stick reinigen van malware?

21-11-2012, 21:58 door Anoniem, 4 reacties
Ik wil graag weten hoe je erachter kunt komen of je geheugenkaart en/of usb stick besmet is met malware (spyware),zijn daar speciale scanners/features voor? En wat ik vooral wil weten hoe krijg je een besmette geheugenkaart/usb stick weer schoon,dus gereinigd van alle malware? Door een een herformatering? En ben je dan alle foto's,muziek e.d.kwijt? En kan een usb-internetdongle ook besmet worden en hoe maak je die weer schoon?
Reacties (4)
22-11-2012, 10:17 door Anoniem
Eerst autorun uit
Dan sticky er in
Dan tdsskiller van kasperski er over heen
Schoon
22-11-2012, 10:31 door Anoniem
Een gewone virus scanner geeft dat al aan.
Meestal bestaan "USB stick virussen" uit een autorun.inf bestand en een of meerdere bestanden in een onzichtbare map.
Als je de betrokken bestanden eraf gooit dan is ie meestal wel weer schoon.
Als je hem formatteert zeker. Je bestanden heb je uiteraard ook nog ergens anders.

Een internet dongle kan ook besmet raken. Als je die schoon wilt maken dan zou je bijvoorbeeld een software update
kunnen downloaden bij de leverancier of fabrikant en die er op installeren.
22-11-2012, 10:31 door Anoniem
Een usb-stick/geheugenkaart is niets anders dan opslag met een bestandssysteem dus het kan inderdaad geïnfecteerd worden, alleen als je antivirus het virus herkend kan het worden verwijderd. - Anders word je gewoon geïnfecteerd...

"Door een een herformatering? En ben je dan alle foto's,muziek e.d.kwijt?"
Formatteren markeert de opslag laag als vrij en maakt een nieuw bestandssysteem aan, dus ja je gegevens ben je kwijt!!

usb-internetdongle is slechts hardware met fimeware, het niet direct mogelijk dat dit word gekraakt zoals met een gewone USB stick maar sommige malware kan de BIOS al infecteren dus het is wel mogelijk met heel specifieke virussen.
22-11-2012, 20:42 door Anoniem
"usb-internetdongle" is wat vaag, en daar is dus slecht antwoord op te geven. Een usb-wifi-adapter zou je ook zo kunnen noemen, bijvoorbeeld.

Heb je het over zo'n "3g" mobiel internet ding dan moet je weten dat daar vaak ook een stuk opslagfaciliteit bij zit. Dat doet of het een cdrom is om zo via autorun drivers naar binnen te schuiven. Die drivers zien de dongle en vertellen het ding dan om 3g stick te worden en dan verdwijnt die gesimuleerde cdrom. In theorie kan daar ook malware op staan want je kan die opslag herflashen. Normaliter is de kans daarop redelijk klein.

Echter, sommige sticks kan je ook microsd kaartjes steken, onder andere om alternatieve firmware op te zetten, maar ook gewoon als "usb stick opslag". Daarvoor geldt dan dus weer alles wat voor een usb opslag stick geldt. Dus: Niet vergeten na te kijken of er bij de jouwe ook zo'n kaartje in kan en dan zit.

En verder doet zo'n ding natuurlijk een verbinding opzetten naar een telco en dan naar het brede internet. Alles wat voor algemeen zo aan het internet hangen geldt, geldt dan ook. Modulo de rare dingen die mobieltelcos doen, maar dit terzijde.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.