image

Google gaat 'ouderwetse' Chrome-plug-ins harder aanpakken

woensdag 28 mei 2014, 11:28 door Redactie, 4 reacties

Om gebruikers van Chrome beter te beschermen heeft Google nieuwe plannen onthuld om 'ouderwetse', op de Netscape Plug-in API (NPAPI) gebaseerde browserplug-ins uit te faseren. De NPAPI-architectuur stamt uit de jaren 1990, toen het web nog in de kinderschoenen stond.

Sindsdien zijn het web en de gebruikte technologieën verder ontwikkeld. Toch zijn er nog steeds plug-ins die van deze oude technologie gebruik maken. De populairste plug-ins van dit moment die op NPAPI gebaseerd zijn, zijn Silverlight, Unity, Google Earth, Java, Google Talk en Facebook Video.

NPAP-plug-ins zouden voor beveiligings-, stabiliteits- en prestatieproblemen zorgen. Reden voor Google om de ondersteuning van deze technologie eind dit jaar te stoppen. Om gebruikers voor te bereiden zijn er al enkele maatregelen genomen. Zo worden sinds september vorig jaar geen NPAPI-plug-ins meer in de Chrome Web Store geaccepteerd. Daarnaast is de ondersteuning van NPAPI al in de Linux-versie van Chrome 35 verwijderd.

Nieuwe maatregelen

Google heeft nu twee nieuwe maatregelen aangekondigd. De eerste maatregel, die gisteren is ingegaan, zorgt ervoor dat de NPAPI-plug-ins nagenoeg onzichtbaar in de Web Store zijn. De Chrome Web Store zal NPAPI-gebaseerde apps en extensies niet meer op de homepage, zoekresultaten en categoriepagina's weergeven.

Daarnaast zullen NPAPI-plug-ins die door websites worden aangeroepen vanaf Chrome 37 strenger worden geblokkeerd. Het gebruik van NPAPI-gebaseerde plug-ins is langzaam aan het afnemen, waarbij Silverlight (13,3%), Google Talk (8,7%) en Java (7,2%) het populairst zijn.

Reacties (4)
28-05-2014, 11:58 door Anoniem
Volgens mij heeft/had Google Chrome Mac zelf nog een 'verouderde' (flash) plugin versie draaien waarvan alleen de versie string lijkt te worden geupdated. Meermaals op deze site gemeld.
Helaas is er niemand op deze (security) wereld die dat, interesseert, die die vaststelling kan bevestigen of met onderbouwde code check argumenten kan of wil ontkrachten.
28-05-2014, 12:46 door Anoniem
Natuurlijk gebruik ik als Googlemijder geen Chrome.
28-05-2014, 12:59 door Anoniem
Dat ze dan maar eens voor een vervanger komen van de Google Talk / Google(+) Hangouts plugin, inmiddels zijn daar denk ik ook genoeg browser standaarden voor om dit te verwezenlijken. WebRTC om webcam te gebruiken zonder plugin. En WebGL voor Google Earth, dat werkt inmiddels ook al zonder plugin op de nieuwe Maps Preview die inmiddels ook een goede performance heeft.
28-05-2014, 16:02 door vimes
Mischien een mooie aanleiding voor uitzendinggemist.nl om nu ook eens die silverlight te vervangen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.