image

Mozilla integreert bellen en webcammen in Firefox

zaterdag 31 mei 2014, 11:30 door Redactie, 15 reacties
Laatst bijgewerkt: 01-06-2014, 21:54

Mozilla zal binnenkort een testversie van Firefox uitbrengen waarmee gebruikers zonder aanvullende software met elkaar kunnen bellen en webcammen. Alleen de aanwezigheid van een microfoon en webcam is voldoende om met andere Firefox-gebruikers te communiceren.

Volgens Mozilla's Chad Weiner is het aantal diensten waarmee mensen kunnen communiceren de afgelopen jaren explosief gestegen, wat voor een toenemende fragmentatie heeft gezorgd. Dat maakt het lastig voor gebruikers van de ene software of dienst om met gebruikers van de andere software of dienst te communiceren. Mozilla wil deze muren naar eigen zeggen omver halen.

Hiervoor gebruikt de opensourceontwikkelaar WebRTC, een gratis open project dat browsers van Real-Time Communicatie (RTC) voorziet. Op dit moment wordt WebRTC al door Firefox, Chrome en Opera ondersteund. Het is de bedoeling dat gebruikers van deze software straks allemaal met elkaar kunnen communiceren. Vorig jaar demonstreerde Mozilla al een telefoongesprek tussen Firefox en Chrome.

De functionaliteit is de afgelopen maanden verder uitgebouwd en zal binnenkort aan een Firefox Nightly-versie worden toegevoegd. Hiervoor werkt Mozilla samen met TokBox, de ontwikkelaars van het OpenTok video- en belplatform. Weiner merkt op dat het nog altijd om een experimentele feature gaat die voorlopig eerst in de Nightly-versies van de browser wordt getest.

Reacties (15)
31-05-2014, 11:47 door johanw
Een duidelijk geval van featuritus, iets dat je meer ziet met software die qua features eigenlijk wel even klaar is. Dit hoort niet in een webbrowser, en webcam toegang lijkt me ook erg riskant. Mozilla is al een tijd de weg kwijt. Sinds ze hun Chrome-achtige interface gepushed hebben ben ik overgestapt op Palemoon.
31-05-2014, 12:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-05-2014, 12:54 door Anoniem
Door Allard: Los eerst die problemen met het geheugen-verbruik eens op voordat jullie deze rommel integreren, stelletje badmutsen.

Wat is het probleem met het geheugengebruik?
Hoeveel is het gemiddeld?
Met welke browser heb je het dan vergeleken en waar komt die browser dan gemiddeld op uit?
Waarom gebruik je die browser dan niet als het verschil zo belangrijk voor je is?

11-05-2014, 18:36 door Allard
https://www.security.nl/posting/387480#posting387598
Dat Firefox veel geheugen slurpt dat is inderdaad een feit maar het is zeker minder als Google Chrome. Omdat Chrome bij juist te veel geheugen slurpte heeft dat mij weer doen overstappen naar Firefox.

15-05-2014, 16:45 door Allard - Bijgewerkt: 15-05-2014, 16:48
https://www.security.nl/posting/388089#posting388122
Adblock Edge heeft hetzelfde probleem als Adblock Plus, ook een geheugenvreter. En toch neemt Firefox bij mij minder dan Chrome wanneer ik Adblock Plus geinstalleerd heb.
31-05-2014, 13:11 door Anoniem
Ik vindt dit een zeer kwalijke zaak.Ten eerste zal het de veiligheid en mogelijk ook de stabiliteit vd browser (en wellicht dus ook vd de pc !)niet ten goede komen,ten tweede is het bieden van chat en cam-functie in de browser zelf geen normale functie voor een browser,en ik vindt dat de mensen in elk geval de keus moeten krijgen tussen een gewone/kale browser (zoals die nu is) of een browser met chat,mail en webcam-functies.Ik zou dan zelf kiezen voor de gewone/kale browser.Laat chatten en cammen nou maar over aan de windows live messenger,skype,facebook,twitter enz.,maar blijf daar als browser-aanbieder verre van.Overigens betreur ik het te zeerste dat de security-features die div. antivirusbedrijven aanbieden om de browser en de gebruiker te beschermen alleen werken op de 3 bekende browsers,te weten IE,Google Chrome,Firefox en slechts een enkele (Bitdefender) ondersteund Opera,maar daarmee heb je het dan ook wel gehad.Browsers als Maxthon,Comodo Dragon worden niet ondersteund (ja Comodo Dragon wordt wel door Comodo internetsecurity ondersteund,maar niet door Norton,Kaspersky,Bitdefender,ESET,etc.). Beste antivirusbedrijven zou het niet eens tijd worden om ook andere,minder bekende browsers eens te gaan ondersteunen,te meer daar velen Chrome (willen) mijden vanwege NSA en privacy,en ondertussen velen, nu Firefox steeds meer een kopie wordt van Chrome, ook Firefox (willen) mijden en daarnaast zijn er ook velen die ook IE (willen) mijden,vanwege de vele lekken en het feit dat de Nederlandse banken IE gebruik bij internetbankieren en online shoppen afraden.Er blijft dus niet veel over,he!?
31-05-2014, 13:12 door Anoniem
Ik merk dat het hebben van een visie hier niet door iedereen gewaardeerd wordt, het 'web' en de technologie is constant in ontwikkeling, wat werkt en wat niet werkt kan alleen de toekomst leren, maar innovatie gebeurd in ieder geval niet als je nooit eens iets uitprobeerd.
31-05-2014, 14:40 door Anoniem
Meteen een hoop "huilie-huilie" bij een hoop mensen die het artikel niet goed lezen. Het gaat hier om een TESTVERSIE! Lezen s.v.p.

Ik vind het overigens prima als ze dit in FF inbouwen. Hoeven we meteen ook geen Skype meer te installeren. Ik hoop wèl dat Firefox hetzelfde (open) protocol gaat gebruiken als bijvoorbeeld Ekiga (die gebruiken SIP and H.323). Hoeven wij, als Linux-gebruikers, niet meer te klooien met Skype op Linux om bekenden te bellen of videochatten.
31-05-2014, 15:00 door Anoniem
Geen goed idee van Mozilla,straks als je aan het internetten bent, zou het wel eens kunnen zijn dat je webcam per ongeluk aanspringt zonder dat je dat wel wil.
Bellen is ook geen goede optie,want ook daarmee kan je soms ook per ongeluk de microfoon aan hebben staan,terwijl je dat niet wil.
Ik vind het gewoon geen goed idee van Mozilla verder, omdat het niet teveel toeters en bellen in zijn brouwser moet maken.
Gewoon het houden bij beveiligings issues oplossen in de Brouwser en verbeteringen er aan brengen.
Dus geen toeters en bellen,want dan krijg je alleen maar extra veiligheidslekken,omdat er dan dingen over het hoofd worden gezien.
31-05-2014, 15:14 door Anoniem
@Redactie: De "Volgens" link klopt niet, moet zijn: https://blog.mozilla.org/futurereleases/2014/05/29/experimenting-with-webrtc-in-firefox-nightly/
31-05-2014, 18:16 door cyberpunk
Dit kan niet goed zijn...
31-05-2014, 19:13 door Anoniem
weer meer zooi van mozilla waar niemand vraag naar heeft.
van veiligste browser naar bloatware

lekker bezig!

maarja iig zal je het wel uit kunnen zetten via about:config
31-05-2014, 21:29 door Anoniem
mozilla becomming a "jack off all trades, and master of non"
01-06-2014, 02:46 door Anoniem
IE niet goed? Man ik gebruik zelf IE in comb met Malwarebytes never nooit geen probleem!
Weer een nieuwe browser in ontwikkeling?
Als zoekmachine ixquick. Firefox ? Google ? now way!!
Virussen bestaan helemaal niet meer, het enigste wat ze willen is je bankrekeningnummer, van de gewone? gebruiker.
En als er prof hacker an te pas komen ga je zowiezo voor de bijl.
Boelshit allemaal.
Er wordt alleen geappeleert op de "gewone gemiddelde gebruiker" PANIEKZAAIERS.
01-06-2014, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: IE niet goed? Man ik gebruik zelf IE in comb met Malwarebytes never nooit geen probleem!
Dat jij IE gebruikt wil nog niet zeggen dat IE ook veilig is. Banken raden het niet voor niets af (zij het wel laat).
Dat virussen niet meer bestaan, ... is er een dokter in de zaal..., deze persoon moet nodig nagekeken worden.
02-06-2014, 09:27 door Mysterio
Door Anoniem:
Door Anoniem: IE niet goed? Man ik gebruik zelf IE in comb met Malwarebytes never nooit geen probleem!
Dat jij IE gebruikt wil nog niet zeggen dat IE ook veilig is. Banken raden het niet voor niets af (zij het wel laat).
Dat virussen niet meer bestaan, ... is er een dokter in de zaal..., deze persoon moet nodig nagekeken worden.
Nee, banken zijn echt experts! -NOT- Ik heb gewerkt bij SNS en tot voor kort draaide ze intern uitsluitend XP. Daarnaast kunnen banken op hun vakgebied je al niet eens voorzien van een degelijk advies. Zie de crisis in het vastgoed.

IE 10 en IE 11 zijn prima browsers die je veilig af kan richten. Verder zie ik dat Firefox (kaal) in vergelijking met IE 11 en Chromium een stuk meer geheugen vreet. Niet dat op zich een probleem is, het is gewoon erg slordig.
03-06-2014, 18:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.