image

Toename fraude internetbankieren in Japan

zondag 1 juni 2014, 13:36 door Redactie, 0 reacties

Fraude met internetbankieren is een groot probleem voor Japanse bedrijven aan het worden, die alleen al in mei zagen hoe cybercriminelen er met 1,44 miljoen euro vandoor gingen. De toegenomen fraude heeft ervoor gezorgd dat banken hun online dienstverlening aanpassen en compensatiebeleid heroverwegen.

De fraudes hebben niet alleen gevolgen voor de banken, ook de bedrijven zelf lopen risico. Veel Japanse ondernemingen zijn kleine familiebedrijfjes. De online diefstal kan ervoor zorgen dat de bedrijfjes failliet gaan, zo liet een functionaris van het Japanse Financial Services Agency vorige maand weten.

De aanvallen tegen de zakelijke gebruikers van internetbankieren vinden op bekende manieren plaats, waarbij computers met malware worden geïnfecteerd of gebruikers het doelwit van social engineering worden. De criminelen weten in dit geval de wachtwoorden van de gebruikers te ontfutselen.

Toename

Wat de toename heeft veroorzaakt is onbekend. Van maart 2013 tot en met maart 2014 werden er in totaal 34 incidenten gemeld, waarbij 1,3 miljoen euro werd buitgemaakt. Alleen in april van dit jaar ging het al om 50 incidenten met een totale schade van zo'n 1,44 miljoen euro. Japanse banken zijn volgens Reuters verdeeld over hoe ze op de incidenten moeten reageren. Het beloven van compensatie kan ervoor zorgen dat bedrijven hun beveiliging niet aanscherpen. Teveel veiligheid kan het gebruiksgemak van internetbankieren weer ondermijnen.

Er is onder Japanse banken geen uniform beleid wat betreft het vergoeden van de schade. Wel genieten bedrijven minder bescherming dan consumenten. De fraudes hebben er in ieder geval voor gezorgd dat veel regionale banken tijdelijk een dienst hebben gestaakt waarmee klanten geld naar niet vooraf geregistreerde rekeningen konden overmaken. Daarnaast besloot de Chiba Bank om de transactielimiet van 100 miljoen Yen naar 10 miljoen Yen te verlagen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.