image

'Geen vingerafdruk van biometrisch gewetensbezwaarden'

woensdag 28 november 2012, 06:39 door Redactie, 8 reacties

Stichting Privacy First wil dat de overheid opschiet met de invoering van een identiteitskaart zonder vingerafdrukken en dat er per direct een uitzondering wordt gemaakt voor biometrisch gewetensbezwaarden, bijvoorbeeld in de vorm van een tijdelijke identiteitskaart met een verkorte geldigheidsduur. Morgen wordt de herziening van de Paspoortwet besproken, die ervoor zorgt dat vingerafdrukken niet langer worden opgeslagen.

Volgens de privacywaakhond werd tijdens een rechtszitting bij de Raad van State in juli duidelijk dat de Nederlandse Staat geen enkel juridisch of feitelijk belang heeft bij de afname van vingerafdrukken voor Nederlandse identiteitskaarten met een geldigheidsduur van één jaar.

"Juridisch valt een dergelijk document immers niet onder de Europese Paspoortverordening. Tevens is feitelijk sprake van een biometrisch foutenpercentage van 21-25% en worden de in het document opgeslagen vingerafdrukken, mede om die reden, in het geheel niet gecontroleerd of gebruikt", aldus Privacy First.

Software
In september kwam de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met het voorstel om de Paspoortwet aan te passen en niet meer om de vingerafdruk te vragen bij het aanvragen van een identiteitskaart.

Tijdens de zitting liet de landsadvocaat weten dat de gemeentelijke software nog niet zou zijn toegerust. Privacy First wil nu weten of de software inmiddels is aangepast en vindt dat er een tijdelijke oplossing voor biometrisch gewetensbezwaarden moet komen.

Reacties (8)
28-11-2012, 07:45 door Anoniem
Ook hier zal de Roverheid wel weer niet meewerken. De Roverheid heeft namelijk helemaal geen belang bij privacy van haar burgers. De Roverheid heeft belang bij zoveel mogelijk controle, zoals de Stasi in DDR tijden dat had.
Ik wens Privacy First alle succes toe, maar vrees dat ze tegen windmolens vechten zolang we toestaan dat er mensen als Opstelten en Teeven iets te zeggen hebben in dit land.
28-11-2012, 09:48 door Anoniem
Zit al een tijdje zonder paspoort en identiteitskaart. En de minister maar dralen. Want wanneer was de eerste belofte dat zoiets "snel" zou worden ingevoerd?


Kan dus ook vrij weinig meer in dit land, want dat stomme kaartje moet voor steeds meer dingen getoond worden, of dit nu zin heeft, of zelfs volgens de wet mag, of niet.
Er zitten nogal wat bijeffecten aan het invoeren van het kaartje, ja, en het einde is nog niet in zicht. Overigens was dit volstrekt voorspelbaar want dat gebeurde met historische invoeringen ook. Onwetendheid mag dus geen excuus zijn.


En als we zo gaan beginnen, als de staat je expres om domme, ineffectieve regeltjes gaat uitsluiten, dan heeft het ook nul zin je nog langer aan welke regel dan ook te houden. Het is gewoon niet lonend meer. De staat is bezig haar eigen criminelen te creeren.
Gefeliciteerd hoor, staat.
28-11-2012, 12:18 door Anoniem
Hoop dat dit lukt Privacy first, een tijdelijke oplossing voor biometrisch gewetensbezwaarden.


* Voelt zijn geweten plotsklaps ernstig bezwaard *
28-11-2012, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem:
En als we zo gaan beginnen, als de staat je expres om domme, ineffectieve regeltjes gaat uitsluiten, dan heeft het ook nul zin je nog langer aan welke regel dan ook te houden. Het is gewoon niet lonend meer. De staat is bezig haar eigen criminelen te creeren.
Gefeliciteerd hoor, staat.
Goed punt, als de overheid zich blijkbaar zelf niet aan de (eigen) regels wenst te houden waarom zouden wij dat dan wel moeten? Burgerlijke ongehoorzaamheid heet dat en dat is prima te verdedigen. Alleen jammer dat de gemiddelde Nederlander nauwelijks geïnteresseerd is in zaken die buiten de eigen postzegel plaats vinden. Waar de burgers van de ons omringende landen nog de straat voor opgaan om te demonstreren blijven de Nederlanders liever achter de buis zitten klagen. Tja, en dat weet onze overheid ook dus doen ze gewoon waar ze zin in hebben. Het kleine groepje dat zich eventueel wel laat horen zullen door de pers snel als een stel gekken worden afgedaan. De Nederlandse pers is de spreekbuis van de overheid dus daar hoeven we geen kritische zaken van te verwachten. Laten we dan ook maar de persvrijheid afschaffen want goed gebruiken doen ze het toch niet.
28-11-2012, 15:41 door Anoniem
Vier mei, 'opdat wij niet vergeten' etc. . Jammer, maar waar.
28-11-2012, 18:01 door Anoniem
Door Anoniem: Burgerlijke ongehoorzaamheid heet dat en dat is prima te verdedigen.


Beetje jammer alleen als zoiets door het systeem volstrekt onmogelijk gemaakt wordt, of kijk naar hoe de staat zich zo ongeveer overal achter verschuilt en je van het kastje naar de muur stuurt. Zoals in iedere vingerafdrukrechtszaak tot nu toe, behalve dan die ene waar de klager plotseling dood ging. Of mischien die ook, wie weet wat de AIVD nu weer uitspookt.
Want controle, controle moet er zijn.


Alleen jammer dat de gemiddelde Nederlander nauwelijks geïnteresseerd is in zaken die buiten de eigen postzegel plaats vinden.


Dat ook. "The revolution will not be tweeted."


Tijd om familie en vrienden te vertellen wat er gebeurt en ze te vragen hun vrienden en vage kennissen ook weer op te trommelen. Want van de universiteiten hoeven we niet veel meer te verwachten tegenwoordig.
28-11-2012, 21:47 door Anoniem
Ook ik zit al bijna 2 jaar zonder geldig identiteitsbewijs. (En met mij nog honderden zo niet duizenden burgers)
Wat zal het scenario worden als ik bij mijn nieuwe baas geen identiteitsbewijs kan overleggen en die dat niet accepteert?
De bijstand?
30-11-2012, 08:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ook ik zit al bijna 2 jaar zonder geldig identiteitsbewijs. (En met mij nog honderden zo niet duizenden burgers)
Wat zal het scenario worden als ik bij mijn nieuwe baas geen identiteitsbewijs kan overleggen en die dat niet accepteert?
De bijstand?

Bijstand zonder geldig ausweis? Nee natuurlijk niet.

Dat wordt dus interen (als je nog bij je spaarrekening kan) en anders zwartwerken of creperen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.