image

Amerikaanse politie wil drones tijdens SWAT-operaties inzetten

maandag 2 juni 2014, 14:16 door Redactie, 8 reacties

Het politiekorps van Los Angeles (LAPD) wil drones tijdens SWAT-operaties inzetten, maar volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU vormen de onbemande vliegtuigjes een serieus risico voor de privacy. De drones zijn afkomstig van het politiekorps van Seattle.

Dat kreeg geen toestemming van de lokale bevolking om de drones te gebruiken. Doordat drones goedkoper dan een helikopter zijn kunnen ze voor kleinere onderzoeken worden gebruikt waarbij de inzet van een helikopter niet is gerechtvaardigd. Daarnaast vallen de drones ook minder op dan een helikopter, waardoor ze voor "heimelijke surveillance" kunnen worden gebruikt, zo stelt de ACLU.

Technologie

De burgerrechtenbeweging benadrukt dat de drones met name een risico voor de privacy zijn als ze met andere technologie worden gecombineerd, zoals gezichtsherkenningssoftware, nachtkijkers of microfoons om persoonlijke gesprekken op te nemen. Verder is het de vraag of de "marginale voordelen" van de politiedrones opwegen tegen de mogelijk serieuze dreiging voor de privacy.

De ACLU is wel te spreken over de stappen van de LAPD om tot een open en transparante besluitvorming te komen. Een openbaar orgaan zal straks bepalen of de drones ook in Los Angeles mogen worden ingezet. De ACLU vindt dat er echter een publiek debat moet volgen of het politiekorps wel over dit soort "ingrijpende technologie" mag beschikken. Mochten de drones toch worden goedgekeurd, dan wil de burgerrechtenbeweging dat er strenge regels aan het gebruik ervan worden gesteld.

Reacties (8)
02-06-2014, 14:20 door Anoniem
"Daarnaast vallen de drones ook minder op dan een helikopter, waardoor ze voor "heimelijke surveillance" kunnen worden gebruikt, zo stelt de ACLU. "

Vreemd he, dat je dat soort zaken niet wilt laten opvallen wanneer je een inval gaat doen bij gevaarlijke criminelen ? Ik zou mij volstrekt niet druk maken om de inzet van een drone in dergelijke situaties.
02-06-2014, 16:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-06-2014, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem: "Daarnaast vallen de drones ook minder op dan een helikopter, waardoor ze voor "heimelijke surveillance" kunnen worden gebruikt, zo stelt de ACLU. "

Vreemd he, dat je dat soort zaken niet wilt laten opvallen wanneer je een inval gaat doen bij gevaarlijke criminelen ? Ik zou mij volstrekt niet druk maken om de inzet van een drone in dergelijke situaties.

Perfecte antwoord. Ik zou er ook geen bezwaar tegen hebben als het in dergelijke situaties wordt ingezet. Daar blijft het echter nooit bij. En dat ligt lang niet altijd alleen aan de goede bedoelingen van de korspleiding. Er zijn gewoon te veel voorbeelden van misbruik van dergelijke voorzieningen.

Waar er nu gesproken wordt over gevaarlijke criminelen, wordt het vaak al snel ook gebruikt voor crowd-control.

Peter
02-06-2014, 16:34 door Anoniem
Ik denk dat het onontkoombaar is dat ook in NL deze drones straks een gewoon surveillance en bewijsverzamelingsmiddel worden,en wellicht zullen ze ook worden bewapend om zo tegen terroristen en andere vuurwapen-gevaarlijke criminelen aan te houden danwel uit te schakelen.We zien nu al dat de politie de strijd tegen de criminaliteit en de criminelen aan het verliezen is. Drones zijn o.a. een ideaal middel om in te zetten bij: grote evenementen,denk aan voetbalwedstrijden,rellen,bewaking van gevangenissen,bescherming van VIP's,terroristische aanslagen en ook bij bestrijden van overlastgevende hangjeugd,groepstalkers en zelfs cybercrime.Ze zijn onbemand,geruislozer,onopvallender en goedkoper dan helikopters en vliegtuigen.En ook Robocop zal vroeg of laat zn intrede doen.Op elke hoek vd straat een agent kan dan eindelijk waarheid worden,zij hoeven immers geen salaris,ze hoeven niet te rusten,niet te slapen,zijn niet intimideerbaar,niet omkoopbaar,en registreren meteen alles met beeld en geluid-opname.Wat zal het dan veilig worden,vervelende hangjeugd,groepstalking,terrorisme het is dan allemaal gauw verleden tijd!
02-06-2014, 16:39 door Anoniem
Lijkt me belangrijker dat de po-li-tie aldaar nou eens niet zo vreselijk veel en vaak SWAT teams inzette, gewoon omdat ze er te veel van rond heeft lopen en dan doen ze ook eens wat nuttigs weetsjewel. Dat en de daarmee samenhangende wij/zij houding tegen het oorspronkelijk te beschermen publiek maakt dat dit soort verder niet onlogische ontwikkelingen al snel tot protesten leidt. Best leuk hoor, al die techniek, maar zodra je vergeet dat het toch echt mensenwerk is en moet zijn en blijven, verlies je al heel snel je draagvlak. Dat riskeert dan escalatie beiderzijds, want de burger moet de po-li-tie niet meer en de po-li-tie blijft maar zeuren om "meer bevoegdheden" alsof dat helpt tegen van je draagvlak afglijden.

We hebben soortgelijke problemen hier, met of zonder de laatste techno-snufjes.
02-06-2014, 18:53 door potshot
Door Peter V.: Eens kijken wat deze voorstanders van 'drones' zouden zeggen, als een 'drone' tegen hun zelf ingezet zou worden.
Ben eens benieuwd of zij dan ook zouden zeggen: "ik heb niets te verbergen", en "het is tegen criminelen gericht".

dan moet je alle technologie dus afschaffen want dat is dan dus ook niet 'eerlijk'..
03-06-2014, 09:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat het onontkoombaar is dat ook in NL deze drones straks een gewoon surveillance en bewijsverzamelingsmiddel worden,

"Onontkoombaar" is een politiek modewoord. Politici gebruiken het om beslissingen te verdedigen die ze tegen de wil van het electoraat in genomen hebben.

wellicht zullen ze ook worden bewapend om zo tegen terroristen en andere vuurwapen-gevaarlijke criminelen aan te houden danwel uit te schakelen.

En op het moment dat er één onschuldig slachtoffer valt barst de hel los in de rechtszaal en kunnen er ik weet niet hoeveel wetten herzien worden wegens aansprakelijkheids- en schuldvraagkwesties.

We zien nu al dat de politie de strijd tegen de criminaliteit en de criminelen aan het verliezen is.

Nonsense: http://www.hetccv.nl/binaries/content/assets/ccv/secondant/2012/secondant_2012_april_criminaliteit_blijft_dalen.pdf

Drones zijn o.a. een ideaal middel om in te zetten bij: grote evenementen,denk aan voetbalwedstrijden,rellen,bewaking van gevangenissen,bescherming van VIP's,terroristische aanslagen en ook bij bestrijden van overlastgevende hangjeugd,groepstalkers en zelfs cybercrime.

Je bent van de Big Brother-generatie neem ik aan? Mij persoonlijk stoort het nogal dat er te pas en te onpas cameraobservatie wordt ingezet om mensenmassa's te intimideren/pacificeren. Mensen hebben een grondwettelijk recht om te demonstreren en om zich te verenigen en die grondrechten worden bedreigd door vergaande surveillance.

Op elke hoek vd straat een agent kan dan eindelijk waarheid worden

Leve de politiestaat!
03-06-2014, 10:24 door Anoniem
Door Peter V.: Eens kijken wat deze voorstanders van 'drones' zouden zeggen, als een 'drone' tegen hun zelf ingezet zou worden.
Ben eens benieuwd of zij dan ook zouden zeggen: "ik heb niets te verbergen", en "het is tegen criminelen gericht".

Eens kijken wat deze tegenstanders van 'drones' zouden zeggen, als een 'drone' NIET wordt ingezet (in een gijzelingssituatie en daardoor een familielid/relatie/whatever het leven verliest)
Ben eens benieuwd of zij dan ook zouden zeggen "ja maar de privacy bleef gewaarborgd"...

....
echt je kan alles overdrijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.