Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Gebeld voor pizza interesse

02-06-2014, 19:56 door [Account Verwijderd], 34 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-06-2014, 23:49
Ik ben gebeld door een Engels sprekende mevrouw die zij dat ze vanuit Italië belde. Ze vroeg of ik geïnteresseerd was in pizza en spaghetti. Mevrouw wilde niet zeggen namens wie en waarom ze belde alleen dat ze uit Italië kwam. Verder bleef ze maar vragen of ik van pizza hield. Toen ik zij dat ik de telefoon ging ophangen vond ze dit flauw want ze belde van zo ver weg. Ik ging niet op haar vraag in en zij nogmaals dat ik ging de telefoon ophangen. Vervolgens werd de verbinding door mevrouw verbroken.

Wat zal het zijn geweest? Verkeerde nummer, hele flauwe humor, scam, marketingonderzoek, reclame of iets anders?
Reacties (34)
02-06-2014, 19:59 door Anoniem
Ik denk de NSA om hun databases nog completer te maken ....
02-06-2014, 20:10 door Anoniem
Ze bellen je met een simpele vraag of je geïnteresseerd bent in pizza of spaghetti. nemen je Ja en nee's op en plaatsen dat over een bandje met een ander product.
Je hebt prima gehandeld.
02-06-2014, 20:34 door Anoniem
Gewoon een grapje lijkt me...

Of je hebt sjans ;)
02-06-2014, 20:50 door Anoniem
Een heel verhaal maar nu weten we nog steeds niet of je van pizza houdt ...
02-06-2014, 21:12 door Anoniem
Heb ik ook al een keer gehad.
Over italiaans eten en een keer een duits wijnhuis.

Het lijkt mij dat het reclame/marketingonderzoek is.
Hoewel ik wel in het bel-me-niet register sta, doen die buitenlandse bedrijven naar natuurlijk niks mee.
02-06-2014, 21:20 door [Account Verwijderd]
Heb dit zo'n 2 maanden gelden ook gehad. Precies hetzelfde. Maar toen ik vertelde dat ik geen pizza's en spaghetti lustte hing ze op lol.
Geen idee wat de bedoeling is, maar ik ga er vanuit dat er geld mee verdiend wordt (door ons betaald) dus geen interesse.
03-06-2014, 00:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-06-2014, 00:28
Bedankt voor jullie reacties.

Gezien meerdere dit hebben ervaren kan 'verkeerd nummer' vermoed ik wel uit het lijstje geschrapt worden. Voor een marketingsonderzoek of reclame lijkt het me overigens wel raar dat de mevrouw die ik aan de lijn had het lauw vind dat ik de telefoon op hang omdat ze van zover weg belt (maar het is natuurlijk niet uit te sluiten). Overigens sta ik ingeschreven in het bel-me-niet register.
03-06-2014, 02:20 door Anoniem
Zou het niet zo kunnen zijn dat ze met een afgeschermd nummer je huis bellen om te kijken of je thuis bent>Als je een buitenlandse vriendin laat bellen die een beetje exotisch klinkt kan je elk scenario wel iemand wijsmaken. Als je dan opneemt en je hebt s'avonds je gordijnen open staan en mensen kunnen je zien lopen in huis naar de telefoon weet men ook waar het toestel staat. Als ze dan bellen en er loopt niemand naar de vaste huis telefoon is de kans procentueel groter, dat je niet thuis bent en een kraak mogelijk lonend kan zijn.

Als je kijkt naar de laatste berichten van inbraakgolven in nederland, belgië en duitsland, dan denk ik dat het plausibel is dat deze telefoontjes eerder een vorm van social engineering zijn, om te kijken of je thuis bent (zonder je argwaan te laten wekken.). Wellicht een vorm om mensen af te leiden misschien ?? Het is maar een idee!
03-06-2014, 08:52 door Anoniem
Meldt dit even bij je telecom operator. Die kunnen zo zien wie gebeld heeft en actie ondernemen.
03-06-2014, 09:46 door Anoniem
Aan bovenstaande reacties te lezen, weet kennelijk niet iedereen dat dit een grote scam is (wat vroeger veel werd toegepast).

Indien je "Yes" antwoord wordt dit opgenomen en vragen ze om je adres (als ze dit niet al weten) om je een pakket op te sturen. Standaard advies: nooit Ja zeggen als je aan de telefoon zit met een onbekend bedrijf. Dit was een tijd terug nog op Kassa/Radar, waarbij als je het pakket ontvangen had je een zeer hoog bedrag moest betalen (weet even niet meer wat de constructie was). De oplossing was het pakket gelijk terug te sturen.

Voor meer ervaringen zie:

http://forum.viva.nl/forum/list_message/12620721
http://www.italieforum.nl/home/lees.php?id=383192
http://forum.fok.nl/topic/2096268

"Is inderdaad een Italiaans bedrijf voor specialiteiten. Ze maken zéér aggressieve reclame en willen paketen met Italiaans eten verkopen."

Goed dat je opgehangen hebt. Blokkeer gelijk maar het nummer.
03-06-2014, 09:52 door spatieman
wat 2e anoniem zegt, copy past van opname, en dan hang je in de prijzen met een niet bestelt iets.
03-06-2014, 09:54 door Anoniem
Precies hetzelfde telefoontje gehad. Vermoed ook dat t een check is of je op vakantie bent.
03-06-2014, 09:59 door Anoniem
"Het lijkt mij dat het reclame/marketingonderzoek is. Hoewel ik wel in het bel-me-niet register sta, doen die buitenlandse bedrijven naar natuurlijk niks mee."

Beetje duur onderzoek he, geen enkel marktonderzoek gaat internationaal bellen om in kaart te brengen of mensen wel/niet van pasta of pizza houden.
03-06-2014, 10:01 door Anoniem
"Meldt dit even bij je telecom operator. Die kunnen zo zien wie gebeld heeft en actie ondernemen."

En je denkt werkelijk dat die werkelijk voor de topic starter gaan uitzoeken wie er gebeld heeft om te vragen of hij van pizza of pasta houdt ? Dat lijkt me nou niet bepaald een case waar men tijd en moeite in gaat steken.
03-06-2014, 11:48 door Mysterio
Ik heb best zin in Pizza!

Als het een check zou zijn of je op vakantie bent dan zou het volstaan om op te hangen zodra opgenomen wordt, dus dan beginnen over Italiaans eten lijkt me wat overdreven.

Als ze je Italiaans eten willen aansmeren en het soort van willen ondertekenen met jouw 'Ja' of 'Yes' dan zijn ze in Nederland aan het verkeerde adres. Er is no-way dat ze je ooit kunnen dwingen om geld te geven, er is zeer weinig grond om een dienst of product op deze manier 'verkocht' te hebben. Daarnaast heb je bij een telefonische aankoop wettelijk 7 dagen bedenktijd (vrij lang voor een Pizza). Mocht het komen tot een rechtszaak dan heeft de schimmige Italiaan aan te tonen dat jij inderdaad akkoord bent gegaan met die specifieke dienst of product.

Overeenkomsten zijn vormvrij, dus ook mondelinge overeenkomsten. Je moet echter wel een overeenkomst hebben. Het plakken van iemands Ja achter een aanbieding slaat nergens op.
03-06-2014, 12:17 door Anoniem
Door Mysterio:
Daarnaast heb je bij een telefonische aankoop wettelijk 7 dagen bedenktijd (vrij lang voor een Pizza).

Ik neem aan dat je verwijst naar de colportage wetgeving. Hierin staat dat je 8 dagen bedanktijd hebt als het product meer dan €34,-- kost dus zolang ze onder die prijs blijven dan zit jer er aan vast. (oude wetgeving tot 13-06-2014)
Vanaf 14-06-2014 moet het product meer dan €50,-- kosten en dan heb je 14 dagen bedenktijd. Dit geld niet voor alle producten. Er zijn hier op uitzondering gemaakt. Zo staat er bij koop op afstand (internet,fax en telefoon) het volgende:

Bij welke producten krijg ik geen bedenktijd?

Koopt u een van de volgende producten op afstand? Dan krijgt u geen bedenktijd:
reizen, vervoer, logies of andere vormen van vrijetijdsbesteding.
tijdsgebonden producten, zoals losse tijdschriften of kranten; Let op: sluit u een abonnement af op een tijdschrift of krant? Dan hebt u wel bedenktijd.
producten die u speciaal laat maken, bijvoorbeeld een maatpak, drukwerk, een fotoalbum of sieraden naar uw eigen ontwerp.
producten die snel kunnen bederven, zoals eten of bloemen.
loterijen.


(bron vermelindg http://www.consuwijzer.nl/thema/colportage-verkoop-aan-deur-en-verkoopdemonstraties
en http://www.consuwijzer.nl/thema/kopen-op-afstand)

m.v.g.
MD
03-06-2014, 13:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-06-2014, 13:57 door [Account Verwijderd]
Als je gebeld WORDT heb je nooit extra kosten; deze zijn voor de beller.
03-06-2014, 15:01 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-06-2014, 15:07
[Verwijderd]
03-06-2014, 16:02 door Anoniem
Door BertG.:
Door NedFox: Als je gebeld WORDT heb je nooit extra kosten; deze zijn voor de beller.

Dit bestaat wel degelijk.

Nope, als dit al zou kunnen dan werd er wel meer misbruik van gemaakt. Mits het geen "collect call" (ontvanger betaald voor het gesprek) gesprek is gaat je dit in Nederland nooit lukken. Een collect call wordt vooraf gegaan door een mededeling en als je die accepteerd dan komen de kosten voor jouw rekening.
03-06-2014, 17:20 door Anoniem
"Meldt dit even bij je telecom operator. Die kunnen zo zien wie gebeld heeft en actie ondernemen."

En je denkt werkelijk dat die werkelijk voor de topic starter gaan uitzoeken wie er gebeld heeft om te vragen of hij van pizza of pasta houdt ? Dat lijkt me nou niet bepaald een case waar men tijd en moeite in gaat steken.

- elke operator heeft een fraude team. Daar zijn ze mijns inziens voor. Individueel zal er niet veel gebeuren, maar als er vele dezelfde klachten volgen wordt daar actie op ondernomen.
Spamklacht.nl kan ook trouwens.
03-06-2014, 18:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-06-2014, 20:23
Helaas kreeg ik geen telefoon nummer te zien. overigens wel vreemd wat ik maak gebruik van een nummer melder. Normaal krijg je dan de gebruikelijke rij nullen als er anoniem bellen. Volgens mij is er iets mis met de nummermelder want dit was met een ander telefoongesprek diezelfde dag ook het geval.
Door Anoniem:
Door BertG.:
Door NedFox: Als je gebeld WORDT heb je nooit extra kosten; deze zijn voor de beller.

Dit bestaat wel degelijk.

Nope, als dit al zou kunnen dan werd er wel meer misbruik van gemaakt. Mits het geen "collect call" (ontvanger betaald voor het gesprek) gesprek is gaat je dit in Nederland nooit lukken. Een collect call wordt vooraf gegaan door een mededeling en als je die accepteerd dan komen de kosten voor jouw rekening.

Ik zal inderdaad de telefoonrekening even in de gaten houden ik kreeg overigens niet de melding van collect call.

Overigens heb ik hun pizza en spaghetti vraag niet beantwoord en al zeker geen gegevens gegeven van waar ik woon. Wel heb ik mijn achternaam gezegd met de telefoon opnemen. (Ik weet niet of dat iets uitmaakt?)

Door Mysterio: Ik heb best zin in Pizza!

Als het een check zou zijn of je op vakantie bent dan zou het volstaan om op te hangen zodra opgenomen wordt, dus dan beginnen over Italiaans eten lijkt me wat overdreven.

Als ze je Italiaans eten willen aansmeren en het soort van willen ondertekenen met jouw 'Ja' of 'Yes' dan zijn ze in Nederland aan het verkeerde adres. Er is no-way dat ze je ooit kunnen dwingen om geld te geven, er is zeer weinig grond om een dienst of product op deze manier 'verkocht' te hebben. Daarnaast heb je bij een telefonische aankoop wettelijk 7 dagen bedenktijd (vrij lang voor een Pizza). Mocht het komen tot een rechtszaak dan heeft de schimmige Italiaan aan te tonen dat jij inderdaad akkoord bent gegaan met die specifieke dienst of product.

Overeenkomsten zijn vormvrij, dus ook mondelinge overeenkomsten. Je moet echter wel een overeenkomst hebben. Het plakken van iemands Ja achter een aanbieding slaat nergens op.
Door Anoniem:
Door Mysterio:
Daarnaast heb je bij een telefonische aankoop wettelijk 7 dagen bedenktijd (vrij lang voor een Pizza).

Ik neem aan dat je verwijst naar de colportage wetgeving. Hierin staat dat je 8 dagen bedanktijd hebt als het product meer dan €34,-- kost dus zolang ze onder die prijs blijven dan zit jer er aan vast. (oude wetgeving tot 13-06-2014)
Vanaf 14-06-2014 moet het product meer dan €50,-- kosten en dan heb je 14 dagen bedenktijd. Dit geld niet voor alle producten. Er zijn hier op uitzondering gemaakt. Zo staat er bij koop op afstand (internet,fax en telefoon) het volgende:

Bij welke producten krijg ik geen bedenktijd?

Koopt u een van de volgende producten op afstand? Dan krijgt u geen bedenktijd:
reizen, vervoer, logies of andere vormen van vrijetijdsbesteding.
tijdsgebonden producten, zoals losse tijdschriften of kranten; Let op: sluit u een abonnement af op een tijdschrift of krant? Dan hebt u wel bedenktijd.
producten die u speciaal laat maken, bijvoorbeeld een maatpak, drukwerk, een fotoalbum of sieraden naar uw eigen ontwerp.
producten die snel kunnen bederven, zoals eten of bloemen.
loterijen.


(bron vermelindg http://www.consuwijzer.nl/thema/colportage-verkoop-aan-deur-en-verkoopdemonstraties
en http://www.consuwijzer.nl/thema/kopen-op-afstand)

m.v.g.
MD


Als er telefonisch iets wordt gekocht waar geen bedenkingstijd voor geldt en het bedrag is minder dan €34 euro, Heb je dus geen bedenktijd hebben begrijp ik. Maar kan je hier dan helemaal niet tegenin gaan Ik weet ook niet of het wat uitmaakt dat zij mij hebben gebeld (en niet andersom wat meestal bij het bestellen van een pizza het geval is). Weet iemand overigens hoe het zit als er zeven dagen verstrijken (de bedenktijd) en hierna zou ineens een pakket voor de deur staan?

Ik hoop natuurlijk dat ik hier gewoon geen problemen mee ga krijgen.

Of ze wilde checken of ik thuis was, wat Anoniem 03-06-2014 02:20 zij, is natuurlijk ook niet uit te sluiten.

update 03-06 19:34

Toevallig werd vandaag de telefoonrekening t/m 2 juni gefactureerd. Hier is echter niets afwijkends op te zien. Ik zal hem echter de komende tijd nog in de gaten houden.
04-06-2014, 04:23 door Anoniem
Waarom zou je dit uberhaupt moeten betalen? Men knipt selectief delen uit een gesprek. Kun je daar als klant niks aan doen? Als de rechtspraak hier zo makkelijk mee omgaat heb ik een nieuwe baan gevonden ....

Misschien tijd om niet alleen een monelinge bevestiging maar ook een getekende bevestiging verplicht te stellen voor deze flutverkopen.
04-06-2014, 08:35 door Anoniem
Mischien dat je hier ook nog wat aan hebt. Dit gaat over het ingaan van de bedenktijd.

De bedenktijd (t/m 13-06-2014)

Uw bedenktijd begint één dag nadat u het product hebt gekregen. Koopt u geen product maar een dienst? Dan gaat de bedenktijd in op het moment dat u de dienst bestelt.

Bij welke producten krijg ik geen bedenktijd?

U krijgt geen bedenktijd als u een van de volgende producten op afstand koopt:
Reizen die u op internet boekt
Tijdsgebonden producten, zoals tijdschriften
Producten die u speciaal laat maken, bijvoorbeeld een maatpak
Producten die snel kunnen bederven, zoals eten of bloemen
Sluit u een dienst af die u meteen wilt laten beginnen? Bijvoorbeeld een abonnement voor mobiel bellen? Dan hebt u geen bedenktijd.
Cd's en dvd's zijn vaak verzegeld. U mag deze producten alleen terugsturen als u de verzegeling niet hebt opengemaakt


De bedenktijd (vanaf 14-06-2013)

Uw bedenktijd begint één dag nadat u het product hebt gekregen. Koopt u geen product maar een dienst? Dan gaat de bedenktijd in op het moment dat u de dienst bestelt. Koopt u een product en een dienst samen? Dan begint de bedenktijd ook pas als u het product krijgt.

Bij welke producten krijg ik geen bedenktijd?

Koopt u een van de volgende producten op afstand? Dan krijgt u geen bedenktijd:
reizen, vervoer, logies of andere vormen van vrijetijdsbesteding.
tijdsgebonden producten, zoals losse tijdschriften of kranten; Let op: sluit u een abonnement af op een tijdschrift of krant? Dan hebt u wel bedenktijd.
producten die u speciaal laat maken, bijvoorbeeld een maatpak, drukwerk, een fotoalbum of sieraden naar uw eigen ontwerp.
producten die snel kunnen bederven, zoals eten of bloemen.
loterijen.

(bronvermelding http://www.consuwijzer.nl/thema/kopen-op-afstand)

m.v.g
MD
04-06-2014, 10:21 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Een heel verhaal maar nu weten we nog steeds niet of je van pizza houdt ...
Deze vraag is nog steeds niet beantwoord jammer genoeg.
04-06-2014, 15:01 door mcb
Door Anoniem: Waarom zou je dit uberhaupt moeten betalen? Men knipt selectief delen uit een gesprek. Kun je daar als klant niks aan doen? Als de rechtspraak hier zo makkelijk mee omgaat heb ik een nieuwe baan gevonden ....
Misschien een idee om een bekend muzieknummer op te zetten tijdens dat gesprek.
Niet te hard waardoor het gesprek wordt overstemd maar hard genoeg zodat dit op de band later ook te horen is.
Bij knip- en plakwerk klopt het liedje niet meer.

Tevens een idee om geen ja of nee te beantwoorden maar: Ik ben misschien wel/niet in <onderwerp> geinteresseerd.
Maakt knippen en plakken nog moeilijker.
04-06-2014, 22:01 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-06-2014, 15:41
@Anoniem 08:35 MD, bedankt voor het opzoeken van hoe het precies zit met bedenktijd.

Door mcb:
Misschien een idee om een bekend muzieknummer op te zetten tijdens dat gesprek.
Niet te hard waardoor het gesprek wordt overstemd maar hard genoeg zodat dit op de band later ook te horen is.
Bij knip- en plakwerk klopt het liedje niet meer.

@mcb, bedankt voor de tip. dit is inderdaad een heel goed idee. Voortaan zet ik gewoon bij elk anoniem nummer even de radio aan.

Verder verbreek ik voortaan ook wat sneller de verbinding als de persoon die belt mij niet bevalt.
25-05-2015, 16:38 door Anoniem
Vanmorgen ook gebeld door zo'n Engels sprekende Italiaanse vrouw. Ze brengt als enquete, dan biedt ze je een gratis pakket aan dat je op zicht krijgt, daarna betalen natuurlijk. Ik het afgekapt en ben hier niet op ingegaan. Bijzonder misleidend en ik kanme voorstellen dat je erintrapt. Opletten dus!
25-05-2015, 21:35 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-05-2015, 21:36
[Verwijderd]
25-05-2015, 22:48 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-05-2015, 23:00
Hmm een oud topic, om toch even van de gelegenheid gebruik te maken om een vraag te beantwoordden die Anoniem 02-06-2014 20:02 en bbecko misschien toch graag beantwoord hadden zien worden: een door mij zelf gemaakte pizza tonijn met asperges en champignons is toch wel mijn favoriet (ingrediënten wel gewoon door mij zelf vers gehaald uit een supermarkt uit Nederland en niet via de telefoon). Verder mag van mij dit topic uit juni 2014 nu wel rusten ;-)
25-05-2015, 23:00 door superglitched - Bijgewerkt: 25-05-2015, 23:00
Wij hanteren altijd de regel: Als je ergens niet zelf om gevraagd hebt, nooit op in gaan. Of dat nu aan de deur is, telefoon of ergens op straat. "Nee dank u, geen interesse"

Zelfs niet aan collectanten aan de deur, aangezien die organisaties enkel functioneren vanuit de gedachte dat haast niemand niets durft te geven om maar geen schuldgevoel of slechte naam te krijgen. En natuurlijk zitten hier soms ook oplichters bij.

We leven in 2015, wij zoeken zelf op internet uit wat goede doelen doen, en waar het geld naartoe gaat.
26-05-2015, 15:53 door Anoniem
Nu neem ik standaard mijn gesprekken op. Laat ze maar komen met een pakket en hun bandje waarop ik bevestiging van een bestelling zou geven.
27-05-2015, 14:39 door Anoniem
Goeiendag, u spreekt met bla bla bla van bedrijf NogMeerBlabla. Spreek ik met mijnheer of mevrouw ${NAAM} ?

99,9% van de mensen zal antwoorden met "Ja" en daar heb je de "JA" voor je fraude al te pakken. Al zou dit al een grootse scam methode zijn dan was dit toch al lang breed uitgemeten in de media. Zelfs Googlen op "Ja/Nee scam" of iets van dien aard geeft niks terug.
29-05-2015, 10:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ze bellen je met een simpele vraag of je geïnteresseerd bent in pizza of spaghetti. nemen je Ja en nee's op en plaatsen dat over een bandje met een ander product.
Je hebt prima gehandeld.


Bovenstaande quote is het geval.. dus zeker geen ja en nee zeggen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.