image

Mozilla hekelt Duitse copyright-wetgeving

donderdag 29 november 2012, 11:20 door Redactie, 3 reacties

Het Duitse parlement bespreekt vandaag een nieuwe wet die Google en andere zoekmachines verplicht om te betalen voor het gebruik headlines en korte stukjes van uitgevers. De uitgevers stellen dat de huidige Duitse wetgeving onvoldoende is, waardoor ze het hergebruik van informatie niet aan banden kunnen leggen. "Ze willen gewoon een deel van de inkomsten die het toevoegen van hun nieuwsartikelen in zoekresultaten oplevert", zegt Mozilla's Denelle Dixon-Thayer.

Volgens Mozilla kan de wetgeving negatief uitpakken voor zowel het web als gebruikers. "Als stukjes van artikelen en headlines een licentie vereist, zal de mogelijkheid om informatie te vinden worden beperkt aangezien zoekmachines de uitgevers uit hun index zullen verwijderen, een aanpak die Google ook al in België toepast", laat Dixon-Thayer weten.

Ze waarschuwt dat als dit gebeurt het vinden van nieuws lastiger wordt. Daarnaast zouden licentiegelden ook de concurrentie verkleinen, door het lastiger voor nieuwe partijen te maken die dit soort gelden niet kunnen betalen, waardoor de rijkere spelers bevooroordeeld worden.

Informatiestroom
"We vinden dat het web de wereld bij elkaar brengt door een stroom van informatie, ideeën en creativiteit. Zoekmachines, in hun puurste vorm, bevorderen deze informatiestroom, door mensen informatie en nieuws te laten vinden dat mogelijk werelden van ze vandaan staat", aldus Mozilla.

Het inperken van deze informatiestroom, of het nu om commerciële, politieke of juridische redenen is, beperkt de echte voordelen van het web, besluit Dixon-Thayer.

Reacties (3)
29-11-2012, 14:56 door Anoniem
Wordt Mozilla niet door google gesubsidieerd?
Erg principieel klinken deze argumenten niet.
29-11-2012, 18:25 door sabofx
Door Anoniem: Wordt Mozilla niet door google gesubsidieerd?
Dat is iig wel een lange tijd zo geweest. Maar ik las gisteren hier het nieuws dat firefox tegenwoordig met Microsoft 'bloatware' (bing searchbar) wordt geleverd.
http://www.security.nl/artikel/44104/1/Mozilla_bundelt_MSN_met_Firefox.html

Wellicht dat Google de steun heeft ingetrokken omdat de strijd om de voorkeurs webbrowser weer hevig is losgebarsten. En dan lijkt mij dat Firefox en Google Chrome elkaars concurrenten zijn.

Erg principieel klinken deze argumenten niet.
Eerlijk gezegd vind ik de laatste alinea van het artikel, onder Informatiestroom best behoorlijk principieel onderbouwd.
01-12-2012, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem: Wordt Mozilla niet door google gesubsidieerd?
Erg principieel klinken deze argumenten niet.

Inderdaad Mozilla krijgt HEEL VEEL geld van Google.
http://blog.mozilla.org/blog/2011/12/20/mozilla-and-google-sign-new-agreement-for-default-search-in-firefox/

Contract loopt tot minstens 2014 door.

Dus ja.. Vooral omdat Mozilla betaald wordt voor 'clicks' gaat dit Mozilla geld kosten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.