image

Waakhond: EU moet rechten individu centraal stellen

woensdag 4 juni 2014, 14:18 door Redactie, 2 reacties

De Europese Commissie en EU moeten in de komende jaren bij het opstellen van justitie- en veiligheidsbeleid de rechten van het individu centraal stellen. Daarvoor pleit de Europese databeschermingsautoriteit Peter Hustinx. Volgens Hustinx zijn de plannen van de Raad van Europa voor strategische richtlijnen op het gebied van vrijheid, veiligheid en justitie een kans om de vertrouwensbreuk te herstellen die door alle berichten over massasurveillance is ontstaan.

"De recente ongeldigverklaring door het Europees Hof van de bewaarplicht als een buitensporige schending van de rechten van het individu op persoonlijke databescherming moet als een 'wakeup call' voor de EU dienen", stelt Hustinx. Hij vindt dat Europese beleidsmakers op een meer geïnformeerde wijze te werk moeten gaan als ze voorstellen lanceren die grote gevolgen op de fundamentele rechten van het individu kunnen hebben.

Als eerste vindt de Europese databeschermingsautoriteit dat er zonder enige vertraging nu een overeenkomst moet worden gesloten over een juridisch raamwerk voor databescherming. Dit raamwerk kan als basis voor nieuwe richtlijnen dienen, die op meer vlakken met privacy en databescherming rekening houden.

Reacties (2)
04-06-2014, 15:10 door Anoniem
De EU zet hiermee de boel wel Opstelten! ;P
04-06-2014, 17:55 door Anoniem
Dataretentie afschaffen?
Eerst 8 weken bedenktijd ,...
https://www.bof.nl/2014/04/09/8-redenen-waarom-8-weken-nadenken-te-lang-is/

'wakeup call'
Vandaag zijn de 8 weken voorbij.
En nu?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.