image

Weinig steun Amerikaanse actie tegen Chinese cyberspionage

woensdag 4 juni 2014, 13:59 door Redactie, 6 reacties

Twee weken geleden liet de Amerikaanse minister van Justitie met veel bombarie weten dat er tegen vijf Chinese militairen een aanklacht was ingediend wegens cyberspionage. Inmiddels zijn er twee weken verstreken en is er weinig gebeurd. Volgens de VS zouden de militairen bij bedrijven hebben ingebroken.

Ze waren op zoek naar vertrouwelijke bedrijfsgegevens en intellectueel eigendom. De FBI publiceerde een document met de foto's van de vijf militairen. Toch zijn de Chinese mannen niet op een internationale lijst van gezochte criminelen geplaatst. Daarnaast zijn er geen aanwijzingen dat China de mannen zal uitleveren, zelfs als het een formeel uitleveringsverzoek van de VS krijgt.

Tenzij de militairen zelf naar de VS komen is er volgens de Associated Press geen praktische manier dat ze zonder de hulp van buitenlandse overheden buiten China kunnen worden aangehouden. Het is ook onduidelijk of de aanklachten van de Amerikaanse autoriteiten wel internationaal als misdrijven worden gezien.

Volgens Shawn Henry van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf CrowdStrike is Chinese cyberspionage een globaal probleem. Toch heeft nog geen enkel land zich achter de aanklachten van de VS geschaard. Aanklachten die een unicum zijn, aangezien de VS voor het eerst buitenlandse militairen wegens cyberspionage heeft aangeklaagd. Of het echter ooit tot een zaak zal komen blijft zeer twijfelachtig.

Reacties (6)
04-06-2014, 14:27 door Anoniem
toch bizar dat de US niet tegemoet gekomen wordt.
#NSA #pot #ketel
04-06-2014, 14:36 door Anoniem
Ik zie eigenlijk niet helemaal waarom willekeurig welk ander land zich ermee zou moeten bemoeien. Wat het hooguit doet is dat de VS zichzelf (nog) ongeloofwaardig(er) maakt. Wat op zichzelf geen slechte ontwikkeling is. Laat dat imperium maar instorten, heb er wel een beetje genoeg van ondertussen. Ze hebben genoeg kansen gehad zichzelf te beteren en hebben ze consequent laten schieten. Dit ondanks dat China en/of Rusland als wereldpolities nou ook niet echt erg aantrekt.
04-06-2014, 14:38 door Anoniem
"Volgens Shawn Henry van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf CrowdStrike is Chinese cyberspionage een globaal probleem".
.......en de Amerikaanse cyberspionage een goddelijk zegen.
04-06-2014, 15:19 door mcb
Aanklachten die een unicum zijn, aangezien de VS voor het eerst buitenlandse militairen wegens cyberspionage heeft aangeklaagd. Of het echter ooit tot een zaak zal komen blijft zeer twijfelachtig.
Als ze dit doorzetten, bestaat de kans dat andere landen (met China voorop) iedereen in aanklaagt die voor de NSA werkt of gewerkt heeft (m.u.v. Snowden natuurlijk).
Ik denk niet dat ze het bij slechts 5 amerikanen houden.
05-06-2014, 21:26 door Anoniem
Hoezo geen steun? Waar klagen ze over? Ze krijgen juist [url=https://www.security.nl/posting/390614/Duitsland+start+onderzoek+naar+afluisteren+Merkel]bijval[/url].
06-06-2014, 13:10 door Anoniem
Dit is toch ook compleet van de pot gerukt!? Wat denken die amerikanen wel niet?
Hun eigen militairen heb een wereldwijde vrijbrief en vinden ze zichzelf boven welk recht dan ook staan. Waar kan ik NSA aanklagen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.