image

Vodafone liet overheden gesprekken direct afluisteren

vrijdag 6 juni 2014, 11:59 door Redactie, 4 reacties

Vodafone zal vandaag een rapport publiceren waaruit blijkt dat overheden over de hele wereld "geheime verbindingen" naar de infrastructuur van de telecomprovider hebben lopen zodat ze alle gesprekken op het netwerk direct en in real-time kunnen afluisteren.

Ook bij andere telecombedrijven zou deze praktijk plaatsvinden, maar Vodafone is de eerste die het kenbaar maakt. Er is daarbij een verschil tussen "legal interception", het opvragen van gesprekken en gespreksgegeven via een gerechtelijk bevel, en deze "direct-access systemen". In het geval van direct-access zijn er geen gerechtelijke bevelen vereist en weet de telecomprovider niet hoeveel klanten er worden afgeluisterd. In zo'n zes landen waar Vodafone actief is zijn telecomaanbieders verplicht om direct-access systemen te installeren of is de overheid gerechtigd om dit te doen.

Legal interception

In het geval van legal interception beschikt Vodafone wel over cijfers. Hoewel het van een aantal landen deze cijfers niet mag publiceren, zoals Albanië, Egypte, Qatar, Roemenië, Zuid-Afrika en Turkije, geldt dit verbod niet voor een groot aantal andere landen, waaronder Nederland. In deze gevallen kan de provider wel gegevens over het aantal verzoeken publiceren.

Zo blijkt dat de Nederlandse overheid vorig jaar bijna 44.000 keer om de inhoud van telefoongesprekken vroeg. Het gaat hier wel om wettelijk goedgekeurde verzoeken. Verder werd er ook nog ruim 62.000 keer om metadata gevraagd, zoals telefoonnummers, adresgegevens, locatiegegevens en tijden van gesprekken en berichten.

Stoppen

Door nu in de openbaarheid te treden hoopt Vodafone dat overheden stoppen met het gebruik van de direct-access systemen en deze worden uitgeschakeld en losgekoppeld. "Zonder een officieel bevel is er geen extern toezicht. Als we een verzoek ontvangen kunnen we ons hier tegen verzetten. Het feit dat een overheid een stuk papier moet overhandigen is een belangrijk middel om het inzetten van macht in te perken", aldus een woordvoerder van de telecomprovider tegenover de Guardian.

Reacties (4)
06-06-2014, 12:10 door Anoniem
De Nederlandse overheid luistert maar al te graag af. Dat het vervolgens allemaal mag van de wet is mooi hoor --dat moest er nog eens bijkomen-- maar wil nog niet zeggen dat het ook wenselijk is, gezien vanuit de burgerij. En die laatste, daar gaat het nou om, die moeten het voor het zeggen hebben.

Vergelijk die wet in de VS die telcos retroactief immuniteit verleent voor het meewerken aan ongrondwettelijke afluisterpraktijken van... jawel, een overheidsorgaan. De wet zegt dat het mag maar dat wil niet zeggen dat het moreel of gerechtigd of juist is. We kennen de bevraaglijke wetten uit dictaturen en dergelijke, maar dat zo'n zelfuitgeroepen bastion van vrijheid waar bescherming van de burgerij tegen de eigen overheid in de grondwet verankert zegt te zijn net zo hard meedoet is ergens toch wel ironisch. En goh, ook westeuropese landen blijken niet imuun voor de verlokkingen van je eigen burgerij tot crimineel uit te roepen en de bevraaglijke overheidspraktijken met de wet in de hand te vergoeilijken.

"Mag van de wet, dus is het goed." Nou nee. Dat is wellicht in uw hoofd zo, uwe excellentie de politicus, maar buiten de overheid al lang niet meer.
06-06-2014, 18:25 door Anoniem
Door Anoniem: De Nederlandse overheid luistert maar al te graag af. Dat het vervolgens allemaal mag van de wet is mooi hoor --dat moest er nog eens bijkomen-- maar wil nog niet zeggen dat het ook wenselijk is, gezien vanuit de burgerij. En die laatste, daar gaat het nou om, die moeten het voor het zeggen hebben.

Vergelijk die wet in de VS die telcos retroactief immuniteit verleent voor het meewerken aan ongrondwettelijke afluisterpraktijken van... jawel, een overheidsorgaan. De wet zegt dat het mag maar dat wil niet zeggen dat het moreel of gerechtigd of juist is. We kennen de bevraaglijke wetten uit dictaturen en dergelijke, maar dat zo'n zelfuitgeroepen bastion van vrijheid waar bescherming van de burgerij tegen de eigen overheid in de grondwet verankert zegt te zijn net zo hard meedoet is ergens toch wel ironisch. En goh, ook westeuropese landen blijken niet imuun voor de verlokkingen van je eigen burgerij tot crimineel uit te roepen en de bevraaglijke overheidspraktijken met de wet in de hand te vergoeilijken.

"Mag van de wet, dus is het goed." Nou nee. Dat is wellicht in uw hoofd zo, uwe excellentie de politicus, maar buiten de overheid al lang niet meer.
Nou als de burgers daar zo massaal tegen zijn,waarom heeft de Piratenpartij dan geen enkele zetel gewonnen in het EP en ook in de peilingen voor de 2e kamer doen ze het met 1 zetel niet best he? Als de burgers zo graag van de bespionering en aftapping af willen moeten ze maar eens beginnen met massaal op partij(en) te stemmen die daar ook tegen zijn en zeggen dat ze daar paal en perk aan zullen stellen. Wat Vodafone doet,tsja..gebeurd dit bij/via alle telecomproviders,of toch voornamelijk of alleen bij Vodafone? Want dan is de oplossing eenvoudig,gewoon be-eindiging van je lopende abo eisen en in het geval van prepaid :je simkaart door midden en in de prullenbak ermee. Overigens zullen ook klanten die via MVNO (virtuele providers zonder eigen zendmasten-netwerk) gebruik maken van Vodafone slachtoffer zijn van deze Vodafone/Big Brother-praktijken. O.a. Dirk Mobiel maakt gebruik van Vodafone netwerk.
06-06-2014, 21:09 door Anoniem
Als stemmen en/of verkiezingen het middel zouden zijn om bestaande macht de das om te doen in geval van algehele burgerlijke onvrede, dan zou het niet aangeboden worden als het middel om echt verschil te maken.

Het laatste wat de zittende macht doet is je de middelen in handen geven om van die zittende macht af te komen.

Wat de politiek doet is 'verdeel en heers'. Dat is hun taak. Gelijk acteurs in een of andere commerciele soap drama die op de buhne elkaar in de haren vliegen (goed voor de kijkcijfers en de oh zo belangrijke drama/sensatie factor) maar achter de coulissen gebroederlijk samen grapjes maken.
En gezien de peilingen en alles doen ze dat met verve. Er is ontzettend veel verdeeldheid en een hoop bla bla. Vooral over wat er niet echt toe doet, maar zo lekker de onderbuik raakt.
Waar twee honden vechten om een been loopt de derde er mee heen.... Meer is het niet.
Vindt iets waardoor de bevolking over elkaar heen buitelt. Hou de gemoederen dusdanig bezig zodat zij het echte spel achter de schermen niet zien.

Dus blijf vooral stemmen in het huidig stelsel. Blijf onderdeel van de leugen. Geld regeert, de rest is slechts spel.
Want geld heeft de macht en mogelijkheid om verschil te maken daar waar het nodig wordt geacht. Door datzelfde geld.
Kiezers? Stemmers? Slecht fiches op de pokertafel.

Ja maar 1 miljard boete als je stout bent? Wat is 1 miljard boete tegenover 10 miljard meer winst? Hoe onterecht of onmenselijk ook? Juist, 9 miljard in de plus. Zo simpel is het. Er zijn geen regels dan, anders dan mensen precies daar pakken waar het ze om te doen is. Zodat ze zich zo principieel genaaid voelen dat het nadenken en doordenken stopt. De rest is dus kul.
Meer geld, meer macht, meer status, meer aanzien. Al het andere is ondergeschikt daaraan.
Inhaligheid en zelfverheerlijking is wat regeert. Geld dus.

Hoe dommer het volk, hoe makkelijker. Dus een gedegen opleiding is gevaarlijk. Onafhankelijke informatiebronnen ook. Mogelijkheden voor verzet snel vaststellen en in de kiem smoren ook. Dus hoe succesvol zijn die belastinggeld verslindende spionagepraktijken eigenlijk? Iemand hoog in de boom moet dat het allemaal flink waard vinden. Anders was de stekker er al lang geleden uitgetrokken. De middelen die tot je beschikking staan inefficient gebruiken houdt zelfs een over het paard getilde super bobo niet vol.

Dus ondanks het feit dat bomen dodelijker zijn dan terroristen. En criminaliteit nog steeds welig tiert. Is er nog steeds een overduidelijke noodzaak tot de manier waarop dingen heden ten dage gaan. Anders hadden zij die er echt wat over te zeggen hebben er al lang de stekker uitgetrokken.

Dus waar gaat het werkelijk om? Minder drugsdealers? Minder verkrachtingen? Minder fraude (hoog tot laag)? Bescherming van de rechten van het kind? De mens? De mogelijkheid je te ontwikkelen tot je kunnen? Sterkere rechtspositie voor de gewone man? Vrijheid? Blijheid? Rechtvaardigheid? Gelijkheidsbeginsel? Democratie?

Of gewoon het oeroude, uiterst menselijke, principe van: all animals are equal, but some animals are more equal then others? De rest is dus slechts een verbruiksartikel. Tot meerdere eer en glorie van zich zelve, zoals het een goed psychopaat betaamt.

Oftewel, binnen mijn eigen clubje is iedereen beter dan de rest. En dat moet vooral zo blijven. No matter what.
Uiteraard zijn er meerdere van dat soort clubjes en allemaal vinden zij dat zij hun verbruiksmiddelen tot hun eigen meerdere eer en glorie daarvoor mogen inzetten. Om hun eigen belangen te dienen uiteraard. Want dat is waar het in werkelijkheid op neer komt.

Wat gaat dat uitgangspunt de mensheid als geheel vooruit helpen? Niets. Het is het basisprincipe van iedere onmachtige met teveel macht. Wat mijn is dijn is, maar dan omgekeerd. Vooral de ander minder gunnen dan jezelf en de jouwen.
De meest zekere methode om iedereen dommer en onbekwamer te maken. Met inteelt en incompetentie aan de top. Die zichzelf pleziert met waanzin, verschrikking en onderdrukking.

Het is slechts de geschiedenis der mensheid die ons dat leert.

Het simpele feit is dat er meer dan genoeg is voor iedereen, maar er zal nooit genoeg zijn voor de zelfingenomen, ingenomen, eigengereide, inhalige van deze wereld die vooral vol zijn van zichzelf. En nooit genoeg zullen hebben. Want: meer, meer, meer. Maar dat zal wel socialistisch klinken. Stel je voor zeg, iedereen meer dan genoeg, dat toch zeker niet. Liever onderdrukking, ellende en oorlog dan een ander een volle maag gunnen. Geld regeert. En dat mag wat kosten. Wie of wat dan ook. Eerst ver weg, not my problem, maar dan steeds dichter en dichter bij. Immers, een veelvraat heeft nooit genoeg.

Maar overduidelijk is dat de meerderheid niet bij machte is om daar boven uit te stijgen.

Toch vreemd, voor een organisme dat het algemeen belang boven zichzelf zou moeten stellen. Als evolutie nog van toepassing is op de mensheid, dat is. Immers, je eigen nageslacht zal betere kansen hebben in een omgeving waar zij niet ondergeschikt zijn aan de grillen van de happy few.

Want wie kan de grillen van de happy few voorspellen? En garanderen? Afdwingen?

Het volk? Niet zoals het nu gaat.
07-06-2014, 09:25 door steve sh1t - Bijgewerkt: 07-06-2014, 09:27
En de "grootste big" brother award goes to.... Oh wacht.

Slechts drie reacties in dit draadje?? In het NSA draadje dat later startte zijn nu al 14 reacties.
https://www.security.nl/posting/390831/NSA-chef%3A+we+verzamelen+geen+foto%27s+van+Amerikanen

Gaan nu al die big-brother-roepers hun abonnement stop zetten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.