image

NSA-chef: we verzamelen geen foto's van Amerikanen

vrijdag 6 juni 2014, 13:30 door Redactie, 19 reacties

De NSA verzamelt geen foto's van Amerikaanse burgers om voor gezichtsherkenningssystemen te gebruiken, zo heeft Mike Rogers laten weten, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst. Rogers reageerde op het nieuws dat de NSA online grote hoeveelheden foto's en afbeeldingen verzamelt.

Deze data zouden vervolgens voor gezichtsherkenning worden ingezet. De NSA-chef erkende dat gezichtsherkenning inderdaad wordt gebruikt, maar alleen om meer kennis over buitenlandse inlichtingendoelwitten te verzamelen. Gegevens van Amerikanen zouden niet worden verzameld, tenzij ze bij een onderzoek naar een buitenlands doelwit betrokken zijn en de vereiste juridische stappen zijn genomen.

Foto's

De New York Times kwam vorige week met het nieuws dat de NSA dagelijks miljoenen foto's via het internet verzamelt, waarvan er 55.000 voor gezichtsherkenning geschikt zijn. "We doen dit niet op een unilaterale basis tegen Amerikaanse burgers", liet Rogers tijdens een door Bloomberg georganiseerde conferentie weten. "Het is niet dat we zomaar beslissen om achter bepaalde burgers aan te gaan. Dat doen we gewoon niet. Dat is juridisch gewoon niet toegestaan."

Verder waarschuwde Rogers voor het 'overhypen' van nationale veiligheidsdreigingen om de bevoegdheden van de overheid uit te breiden. Eerder pleitte de NSA-chef al voor meer transparantie over de surveillancesystemen van de overheid.

Reacties (19)
06-06-2014, 13:46 door Anoniem
Middels onze database met foto's van Amerikanen filteren we zo alle foto's van Amerikanen eruit.
06-06-2014, 13:46 door Anoniem
Maar van alle anderen wel. Dat mogen immers en dus doen we het.
06-06-2014, 13:46 door Anoniem
Alles wat we zeggen is een leugen, we zijn immers van de spionage-fabriek... Enne, we hebben helemaal geen database van foto's van ALLE Amerikanen.. (der is er vast nog wel 1 die we nog niet hebben).
06-06-2014, 14:09 door Anoniem
Hele geruststelling voor een Nederlander...
06-06-2014, 14:09 door Anoniem
Onjuist, we verzamelen alle foto's van internet, waaronder Amerikanen :P
06-06-2014, 14:27 door Anoniem
Tijd voor een Kickstarterproject dat bedoeld is om specifiek gegevens en foto's van Amerikanen te gaan verzamelen, lijkt me.
06-06-2014, 14:28 door Anoniem
"We laten wel 5% van de wereldbevolking met rust. Zeggen we. Maar we zeggen wel meer dingen. Van die 'minst onware' dingen. Weetjewel."
06-06-2014, 14:52 door Anoniem
Goh, zou men echt eerst de identiteit checken van iedere persoon, voordat men de foto's download ? Hoeveel extra mankracht is er nodig om zorgvuldig zo'n check uit te voeren, wanneer je miljoenen foto's per dag verzamelt ? ;))
06-06-2014, 15:00 door Anoniem
Tuurlijk, alleen als bijvangst en met bijbehorende permissies. Handtekening van de afdelingsleider zal wel genoeg zijn? Bovendien, wij als niet Amerikanen zijn dus vogelvrij.
06-06-2014, 15:01 door Anoniem
OK, dus niet van Amerikanen. Wel van alle andere wereldburgers? En hoe weten ze die van Amerikanen te onderscheiden? En wat doen ze met foto's waarop zowel Amerikanen als niet-Amerikanen staan?
Kortom: ik geloof er helemaal niets van ;-)
06-06-2014, 15:06 door Anoniem
Pfew, gelukkig geen foto's van Amerikanen. De rest van de wereld is vogelvrij dus....
06-06-2014, 15:40 door vimes
Maar bij niet amerikanen mag natuurlijk alles.
06-06-2014, 15:53 door Anoniem
Misschien moet de RIAA/MPAA enzovoorts de NSA aanklagen...
In al die tap meuk moet vast toch minstens 1 mp3 te vinden zijn?
Aanklagen voor miljarden inbreuk zeg ik..
06-06-2014, 20:42 door Anoniem
Ja dat weet ik nou wel.
Maar jullie als NSA zeggen zo veel wat niet waar is dat ik niet meer geloof of er iets nog wel waar is :s .
07-06-2014, 02:18 door Anoniem
moet iedereen outeurs rechten gaan innen bij de nsa.
als ik 2 euro per keer vraag dat ze mijn foto downloden zou ik er een mooi huisje voor kunnen kopen
07-06-2014, 08:08 door Anoniem
Door Anoniem: Ja dat weet ik nou wel.
Maar jullie als NSA zeggen zo veel wat niet waar is dat ik niet meer geloof of er iets nog wel waar is :s .

Sowieso staat de heer Rogers niet onder ede in dit interview. Ook als dat wel zo is, houd je het probleem van woordspelletjes als: "Programma A doet ... niet." (waarop de heer Greenwald de bewijzen gewoonlijk publiceerde dat programma B dat wel doet. Inderdaad, technisch geen leugen. Maar ook weer niet: "The truth, the whole Truth and nothing but the Truth." En eigenlijk triester dan een leugen. Ik heb geen tijd over voor zoveel buyer beware...

Door Anoniem: Pfew, gelukkig geen foto's van Amerikanen. De rest van de wereld is vogelvrij dus....

Tja, zo gaan die dingen. Mensenrechten zijn een groot ideaal, maar als het kaartenhuis van wederzijdse goede wil in elkaar stort, vallen we met z'n allen toch weer terug op de beproefde, oude vertrouwde belangenpolitiek.

Amerikanen hebben inderdaad het recht dat hun foto's uitgezonderd zijn. Want als zij massaal zeggen: "Maar daar betalen wij niet voor!", kan de NSA inpakken.

Dat wil niet zeggen dat we als Europeanen geheel rechteloos zijn. Alleen moeten we dan door de formaliteit heen om Brussel zo ver te krijgen onze belangen in Washington wat assertiever te gaan behartigen. Waarom Brussel? Wel, met alle respect voor Den Haag, maar je hebt nu eenmaal meer rechten geflankeerd door een Duitse Herder dan door een Keeshondje...
07-06-2014, 08:08 door Anoniem
De NSA hoeft voor de Nederlanders alleen maar even de ID/Paspoort database te raadplegen, hebben ze meteen NAW gegevens en kunnen ze matchen tegen al die 'goedbedoelde' Flickr/500px/Picasa rommel zoat ze weten dat ik 2 weken geleden lekker op Rhodos zat aan een Mythos. FF checken, oh ja het klopt met de bewakingsbeelden van Schiphol, vluchtgegevens, autohuur, hotelkamerboeking en telefoongegevens.
07-06-2014, 12:46 door Anoniem
Door Anoniem: Goh, zou men echt eerst de identiteit checken van iedere persoon, voordat men de foto's download ? Hoeveel extra mankracht is er nodig om zorgvuldig zo'n check uit te voeren, wanneer je miljoenen foto's per dag verzamelt ? ;))

Niet zo moeilijk hoor, want iedereen staat wel ergens met een foto geregisteerd denk aan rijbewijs enz.
Van elke foto kan men een hash genereren en dat ben je met een software programma zo klaar.

Dus mankracht heb je niet eens nodig, nog niet eens een super pc.

Maar geloof maar dat ze daar bij de NSA echt wel hebben over nagedacht.
07-06-2014, 17:42 door Anoniem
Dus de tip voor iedere terrorist, crimineel, moordenaar en ander gespuis is dan ook een Amerikaans paspoort zien te krijgen ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.