image

Russische cybercrimineel zou thuis een held zijn

zondag 8 juni 2014, 12:17 door Redactie, 0 reacties

De Russische cybercrimineel Evgeniy Bogachev die door de FBI wordt gezocht als meesterbrein achter het GameOver Zeus-botnet, zou thuis als een held worden gezien en zal zeer waarschijnlijk niet aan de VS worden uitgeleverd. Dat meldt de Britse krant de Daily Telegraph.

Deze week voerde de FBI samen met Europol, nationale opsporingsdiensten en beveiligingsbedrijven een grootschalige operatie tegen het GameOver Zeus-botnet uit. De malware zou tussen de 500.000 en 1 miljoen computers hebben geïnfecteerd. Op besmette computers werden gegevens gestolen om te kunnen frauderen met internetbankieren. Daarnaast installeerde GameOver Zeus ook de CryptoLocker-ransomware.

Volgens de FBI is Bogachev het meesterbrein achter het botnet en Rusland werd dan ook gevraagd om hem aan de VS uit te leveren. Rusland heeft geen uitleveringsverdrag met de VS. Daarnaast kan de Russische cybercrimineel op veel sympathie rekenen, zeker van zijn buren. Een verslaggever van de Telegraph vertrok naar Anapa, waar Bogachev voor het laatst was gezien. Zijn buren omschrijven hem als een stil en aardig persoon met een jacht in de lokale haven.

Medaille

Veel Russen zouden daarnaast positief reageren op de activiteiten van hun landgenoot, zeker sinds alle spanningen rondom de Krim en Oekraïne. "Ik zou hem een medaille geven", laat één politieman weten. De agent wilde niet zeggen of er een arrestatiebevel voor Bogachev was uitgevaardigd. De buren van de gezochte Russische cybercrimineel zouden echter geen politieactiviteit voor zijn woning hebben gezien.

De vraag blijft echter wat de Russische autoriteiten met hem van plan zijn. Het kan zijn dat Bogachev zich ergens in Rusland schuil houdt of dat de Russische inlichtingendiensten zijn werk tolereren. Sommige experts denken dat het Kremlin de activiteiten van dit soort cybercriminelen toestaat, zolang ze zich maar op het buitenland richten.

"Het is onwaarschijnlijk dat er geen samenwerking tussen staat- en niet-staatsgerelateerde cyberaanvallen plaatsvindt, zeker als de aanvallen Russische nationale belangen dienen", zegt de Amerikaanse beveiligingsexpert Kenneth Geers. Hij denkt dat de uitlevering van Bogachev door Rusland uiteindelijk een kosten-batenafweging zal zijn. Een afweging die gezien de huidige betrekkingen met de VS in ieder geval niet op korte termijn zal plaatsvinden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.