image

McAfee probeert schade cybercrime te schatten

maandag 9 juni 2014, 17:12 door Redactie, 7 reacties
Nadat McAfee eerder de vingers brandde aan het noemen van een schadebedrag dat door cybercrime zou worden veroorzaakt, heeft het anti-virusbedrijf het opnieuw geprobeerd. Dit keer noemt McAfee een geschat bedrag dat wereldwijd tussen de 375 miljard en 575 miljard dollar ligt.

De virusbestrijder houdt nu wel een aantal slagen om de arm. Het probleem is volgens McAfee dat de meeste cybercrime-incidenten niet worden gemeld. Sommige bedrijven weten het gewoon niet, andere melden het niet. Ook is het onduidelijk wat de werkelijke schade is die een aanval bijvoorbeeld veroorzaakt. In het geval van gestolen intellectueel eigendom is het zeer lastig om de schade te bepalen, iets wat ook McAfee erkent.

Uiteindelijk gebruikt McAfee verschillende cijfers en rekenmethodes om voor de hele wereld een totaal bedrag te extrapoleren. In totaal hanteert de virusbestrijder drie methodes, waarbij de bedragen variëren van 375 miljard, 445 miljard en 575 miljard dollar wereldwijd. "Geen van deze methodes is bevredigend, maar totdat het melden en verzamelen van gegevens verbetert, bieden ze een schatting van de wereldwijde kosten van cybercrime en cyberspionage", aldus het rapport.

De virusbestrijder stelt dat de cijfers mogelijk totaal niet kloppen. "Gegeven de grote variatie in geschatte schade en de moeilijkheid om intellectueel eigendom te berekenen, is het mogelijk dat we de kosten van cybercrime en cyberspionage hebben overschat", zo valt in het rapport te lezen. Daarbij wordt ook gemeld dat gezien het aantal incidenten de werkelijkheid mogelijk anders is en de schade nog veel hoger zou kunnen liggen.

Onderbouwing

McAfee is niet de enige die de schade van cybercrime probeert te berekenen. Ook Symantec en het Nederlandse TNO deden dit in het verleden. De berekeningen zijn vaak zo slecht onderbouwd dat veel critici dit soort rapporten dan ook hekelen. NRC Next controleerde de claim van TNO dat cybercrime in Nederland 10 miljard schade zou veroorzaken en stelde dat het cijfer ongefundeerd was. Eerder publiceerde ProPublica dit onderzoek naar alle rapporten en gigantische schadebedragen en stelde dat de cijfers op vaak onnauwkeurige en oncontroleerbare schattingen zijn gebaseerd.

Naast het feit dat dit soort rapporten massaal in de media verschijnen, is een probleem volgens critici dat sommige van deze rapporten door politici en belangengroeperingen worden gebruikt bij het opstellen en bepalen van beleid. Een bekend voorbeeld is dat cybercrime groter dan de drugshandel zou zijn. Een mythe die in nog steeds veel presentaties opduikt.

Reacties (7)
09-06-2014, 18:52 door Anoniem
Moeten we niet eens gaan inschatten hoeveel schade dit soort duimzuigerij Nederland en de wereld jaarlijks kost?
09-06-2014, 19:13 door Anoniem
Misschien zet dit de regering aan om zwaardere straffen te geven aan "cybercriminelen".
Maar wat zou wereldwijd aan verkeersboetes worden verdiend, schat dat maar eens.
Hoeveel procent van dit bedrag zou komen door fouten van de "gedupeerden"?
09-06-2014, 20:38 door Anoniem
Ze zijn meer bezig met gebakken lucht te verkopen, bij elke download dan ik er een werkende scanner voor terug zie die bevalt..... maar goed dat is mijn mening.
09-06-2014, 20:59 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien zet dit de regering aan om zwaardere straffen te geven aan "cybercriminelen".
1) Wat is ook al weer het oplospercentage van misdrijven in Nederland? Een paar procent...
2) Waarom zou een cybercrimineel zich in Nederland bevinden wanneer hij zich overal ter wereld kan bevinden, ver buiten het bereik van het Nederlandse rechtssysteem?

Kortom, kansloos om te dreigen met zwaardere straffen. Zorg voor betere beveiliging.
10-06-2014, 02:36 door Anoniem
Naar Amerikaanse maatstaven behoren security producten ook tot de schade.
10-06-2014, 09:17 door Anoniem
McAfee kan zich beter gaan bezighouden met het verbeteren van hun software packet.
10-06-2014, 13:06 door Mysterio
Door Anoniem: McAfee kan zich beter gaan bezighouden met het verbeteren van hun software packet.
Je bedoelt vast Intel? Je ziet in de laatste tests dat McAfee weer prima scoort. Waarom dat ze zich bezighouden met dit soort kolder is me een raadsel. De enige conclusie die ik hieruit kan trekken is dat McAfee probeert aan te tonen dat investeren in McAfee zinvol is omdat de markt enorm is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.