image

Brandbrief naar Kamer over uitwisseling medische gegevens

dinsdag 10 juni 2014, 13:25 door Redactie, 4 reacties

Uit angst voor een wetsvoorstel dat generieke toestemming voor het uitwisselen van medische gegevens dreigt te legitimeren, heeft privacyorganisatie PrivacyFirst een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. In de brief wordt de Kamer opgeroepen om de specifieke toestemming te handhaven.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over wetsvoorstel 33509, dat gaat over cliëntenrechten in de zorg. PrivacyFirst stelt dat het voorstel, ondanks de naam, cliëntenrechten in de zorg eerder verzwakt dan versterkt. "Met name op het punt van toestemming en zeggenschap over de uitwisseling van de medische gegevens gaat het voorstel de verkeerde kant uit", laat de organisatie weten.

Keuze-optie

De nieuwe wet voert generieke toestemming in als 'keuze-optie' voor cliënten. Daarmee krijgen patiënten straks in feite de keuze om hun rechten weg te geven, naar Amerikaans model. PrivacyFirst merkt op dat dit in strijd met de privacywetgeving is, in het bijzonder de strenge Europese regelgeving en jurisprudentie over de uitwisseling van medische gegevens.

Ook als keuze-optie gaat generieke toestemming tegen alle bestaande Europese verdragen, regelgeving en jurisprudentie omtrent geïnformeerde toestemming in. Daarnaast zou het wetsvoorstel nauwelijks uitvoerbaar voor zorgverleners lijken. PrivacyFirst heeft in totaal vijf vragen over het wetsvoorstel gesteld en de situatie rond het Landelijk Schakelpunt (LSP), zoals het voormalige Elektronisch patiëntendossier wordt genoemd.

Cruciale dag

Naast het Kamerdebat zal de rechtbank Utrecht morgen naar verwachting een belangrijke uitspraak doen in de rechtszaak van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen tegen VZVZ over de onrechtmatigheid van het Landelijk Schakelpunt. "Deze woensdag belooft daarmee een cruciale dag te worden voor de toekomst van het recht op medische privacy in Nederland", zegt Vincent Böhre van PrivacyFirst.

Reacties (4)
10-06-2014, 14:31 door Anoniem
Zou me ten zeerste verbazen als ook maar een van deze twee positief zouden uitpakken voor ons aller privacy. Gewoon gezien eerdere prestaties van de overheid in het algemeen, en ons landsbestuur in het bijzonder. Mischien een mooi moment om nog even ons aller geliefde kamerleden aan te schrijven, of zelfs een "amicus curiae" brief richting rechtbank te sturen. Per fax wellicht, anders is het er niet op tijd.
10-06-2014, 17:14 door Anoniem
Zelfs Kamerleden die dit onderwerp in hun portefeuille hebben reageren niet op correct opgestelde e-mails. Het lijkt er hoe langer hoe meer op dat de democratie in dit land alleen ten tijde van de verkiezingen enkele lip service wordt bewezen en daarna is het aan de gevestigde machten... Zoals ook het CJIB gerechtelijke uitspraken naast zich neer legt omtrent administratieve kosten...

Nog even en we worden een echte bananenrepubliek waarin organisaties met geld en lobbyisten in dienst bepalen wat er gebeurd in plaats van de bevolking. Misschien wordt het toch tijd voor een paar nieuwe politieke partijen die echt transparant zijn en de belangen van de burgers behartigen. Want de huidige gevestigde machten lijken er weinig interesse in te hebben. Misschien moeten we maar wat anti mafia wetgeving invoeren in Nederland... Om belangenverstrengeling eenduidig en afdoende strafbaar te maken. Kunnen we ook de informele pensioen regelingen aanpakken van politici die na een " carriere " in dienst van bepaalde gevestigde machten op tot nu toe legale wijze maar volledig doorzichtig qua belangenverstrengeling en beloning voor geleverde loyaliteit pensioneren....

Of ben ik nou te paranoide :)
10-06-2014, 18:43 door Anoniem
Ik denk dat ik binnenkort mijn eigen dossier maar eens opvraag. Als ik toestemming moet geven, dan wil ik wel graag weten over welke informatie het gaat. Idealitair zou ik ook wel graag per organisatie toestemming willen geven, maar het zal wel weer alles of niets worden.
12-06-2014, 18:42 door Anoniem
Door Anoniem: Zelfs Kamerleden die dit onderwerp in hun portefeuille hebben reageren niet op correct opgestelde e-mails.
Probeer het eens per brief.

Nog even en we worden een echte bananenrepubliek waarin organisaties met geld en lobbyisten in dienst bepalen wat er gebeurd in plaats van de bevolking.
Dat gebeurt al. Dat, en de berg beleidsambtenaren die de ministers "bijstaan", terwijl de kamerleden zich druk maken om futiliteiten en hun volgende baantje.

Misschien wordt het toch tijd voor een paar nieuwe politieke partijen die echt transparant zijn en de belangen van de burgers behartigen.
Met welke mensen wil je die vullen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.