image

Russen aangehouden wegens gijzelen iPhones en iPads

dinsdag 10 juni 2014, 14:12 door Redactie, 1 reacties

De Russische autoriteiten hebben twee mannen van 17 en 23 jaar aangehouden wegens het gijzelen van iPhones en iPads. Met name Australische gebruikers van de Apple-toestellen waren het doelwit van de aanvallen, die eind mei plaatsvonden en waarbij hun toestel voor losgeld werd vergrendeld.

Gebruikers kregen een melding op het scherm te zien dat het apparaat door ene "Oleg Pliss" gehackt zou zijn. De aanvaller in kwestie zou toegang tot de iCloud-accounts van zijn slachtoffers hebben gekregen. Hierna werd het toestel via de Find My Phone app als verloren opgegeven en van een nieuwe passcode voorzien. Om het toestel te ontgrendelen moet er volgens de melding 100 euro via Ukash of PaySafeCard worden betaald.

De Russen konden aan de hand van beveiligingsbeelden, waarop te zien was hoe ze geld opnamen van de PaySafe- en Ukash-prepaidkaarten waarmee de slachtoffers het losgeld hadden betaald, worden aangehouden. Tijdens een huiszoeking werden computers, simkaarten en informatie over hacking gevonden. Volgens het Russische Ministerie van Justitie hebben beide mannen inmiddels een bekentenis afgelegd. Ze zouden via social engineering en phishingaanvallen de inloggegevens van hun slachtoffers hebben gestolen.

Reacties (1)
10-06-2014, 16:23 door Anoniem
Ze zouden via social engineering en phishingaanvallen de inloggegevens van hun slachtoffers hebben gestolen.

Kijk.
Voor de aardigheid deze link er nog weer even bij.

https://www.security.nl/posting/389676/Apple%3A+iCloud+niet+gehackt+tijdens+recente+aanval

Apple iCloud niet gehackt.
Social engineering dus.
Daarnaast heeft Apple alle iTunes versies inmiddels bijgewerkt, op de Apple pages is het stil en elders hebben we ook niet meer vernomen of de eerder uitgebleven Windows certificaatcheck nog een probleem oplevert.

https://www.security.nl/posting/389972/SP+stelt+Opstelten+Kamervragen+over+iTunes-lek

Opgelost, ..
Scheelt weer bij het antwoorden uurtje in de tweede kamer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.