image

PvdA blijft toch tegen downloadverbod

woensdag 5 december 2012, 13:20 door Redactie, 7 reacties

De PvdA wil dat er geen downloadverbod komt waardoor auteursrechtenorganisaties particuliere downloaders kunnen aanpakken. Onlangs ontstond er onduidelijkheid over het standpunt van de PvdA. De partij had in het verkiezingsprogramma zich tegen een downloadverbod uitgesproken, maar leek daar op terug te komen.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wil nu een einde aan de onduidelijkheid maken. "We zijn en blijven tegen een downloadverbod", zo laat hij op de website van de partij weten. Wel wil de PvdA van de thuiskopieheffing afkomen, die wordt gebruikt om makers van muziek en films te compenseren.

Heffing
"Om van de thuiskopieheffing af te komen, moet een manier worden gevonden die eerlijke handel in muziek, film en boeken op internet mogelijk maakt. Bij muziek zie je dat dit steeds beter lukt, bij film en boeken nog niet. Die ontwikkeling moet dus verder worden geholpen", laat Recourt weten.

Hij merkt op dat onder andere de illegale handel moet worden aangepakt. "Een ebook zonder auteursrechten is nu eenmaal goedkoper dan een ebook waarbij je ook de schrijver een beetje voor zijn werk betaalt."

Vrijheid
Recourt zegt dat hij In de discussie staatssecretaris Teeven heeft gevraagd een werkbare en van technologische ontwikkelingen onafhankelijke oplossing te vinden om illegale handel tegen te gaan zonder de internetvrijheid van particulieren te beperken.

"Een downloadverbod is dan ook onbespreekbaar voor de Partij van de Arbeid. De zogenaamde thuiskopie-exceptie, die vrij downloaden voor particulieren mogelijk maak, moet blijven zoals die is. De handel valt niet onder deze regels en kent nu al een verbod."

Discussie
Volgens het Kamerlid is de recente onduidelijkheid ontstaan naar aanleiding van een discussie over de nieuwe auteurswet met de staatssecretaris. "Hierop ontstond een discussie over het downloadverbod. Daarom: Wij steunen geen wetgeving die auteursrechtenorganisaties kunnen gaan misbruiken om toch particuliere downloaders te gaan aanspreken."

De PvdA zegt niet het risico te willen lopen door een deur op een kier te zetten die het helemaal dicht wil houden. "Internetvrijheid voor iedere burger. Daarom hebben we besloten om een voorstel van Teeven nooit te steunen als dat het recht op downloaden op wat voor manier dan ook beperkt. Wat mag blijft mogen, wat niet mag blijft niet mogen."

Reacties (7)
05-12-2012, 13:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-12-2012, 13:54 door donnerd
PvdA is dus samengesmolten in de achterkamertjes met het CDA?
05-12-2012, 14:00 door Anoniem
Hulde!
05-12-2012, 14:04 door Anoniem
EEN VOORBEELD:
Een technisch boek van 70 Euro verschenen in een papieren oplage van 3000 stuks!

De schrijver ontvangt 3,00 Euro per verkocht exemplaar.
Dat is dus 9000 Euro voor 3 a 4 jaar werk. (dan komt de belasting nog ff innen)

De drukker/uitgever/boekhandel pakt 201.000 Euro voor hun moeite.
Doe me een plezier praat niet over "promotie".
Datzelfde boek is nu 10 jaar later een zeer gewild object met een 2hands waarde van 300 Euro.

Beste uitgevers de postkoets rijd niet meer en daar is een goede rede voor.

Kopijrecht is goed voor de creativiteit, OK.
Maar dan wel de creativiteit van advocaten die voor de erven van de schrijver werken.
Kijk naar het gesteggel rond de Hobbit film.
05-12-2012, 20:06 door Mozes.Kriebel
Door Hugo: Hebben we hier nou echt te maken met een politieke partij die z'n standpunt wijzigt!?!? Een unicum!!!
Dat heet draaien en opportunisme, vooral groot geworden door deze partij...
05-12-2012, 21:36 door Anoniem
Belachelijk! Het is en blijft gewoon diefstal en het gaat om miljarden aan schade.
Gewoon zwaar aanpakken net als andere criminaliteit. Aanzienlijke boetes en afsluiting van het web. Het word tijd dat we controle terug krijgen over dit wilde westen.
06-12-2012, 15:52 door Chasalin
Ik beticht de PvdA altijd graag van draaien, maar hier was vooral sprake van het verdraaien van hun woorden door Fred Teeven.
In de benoemde discussie heeft de PvdA namelijk niet expliciet genoemd dat ze tegen een downloadverbod waren. De afwezigheid van die stelling interpreteerde Teeven als "mogelijk voor een verbod".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.