image

Spamhaus lanceert nieuwe datalijsten tegen malware

maandag 16 juni 2014, 13:54 door Redactie, 0 reacties

Anti-spamorganisatie Spamhaus zal over twee weken nieuwe datalijsten aanbieden waarmee systeem- en netwerkbeheerders hun omgeving en systemen tegen malware en spam kunnen beschermen. Spamhaus is bekend vanwege de Spamhaus Domain Block List (DBL).

Deze lijst bestaat uit domeinnamen die bijvoorbeeld voor het vesturen van spam worden gebruikt. Beheerders kunnen deze lijsten voor hun spamfilters gebruiken. De ingenieurs van Spamhaus hebben nu aanvullende datasets ontwikkeld die de DBL niet alleen effectiever in het blokkeren van spam moeten maken, maar ook moeten helpen bij het bestrijden van bots en malware.

De eerste dataset bestaat uit domein die door malware worden gebruikt, vergelijkbaar met de IP-adressen die op de Spamhaus Botnet Controller List (BCL) staan. De nieuwe dataset richt zich echter alleen op domeinen die bijvoorbeeld worden gebruikt voor het aansturen van botnets of verspreiden van malware.

Computers die met deze domeinen verbinding maken worden mogelijk met malware geïnfecteerd of zijn al onderdeel van een botnet. De dataset moet ervoor zorgen dat gebruikers niet besmet raken of dat besmette gebruikers eenvoudiger zijn te vinden.

Legitieme domeinen

De tweede nieuwe dataset bestaat uit legitieme domeinen die zijn gehackt of op andere manieren door spammers worden gebruikt. Door het overnemen van bestaande websites proberen spammers op de goede reputatie van domeinen en IP-adressen mee te liften om er zo voor te zorgen dat hun spamberichten toch worden afgeleverd. De nieuwe dataset zullen vanaf 1 juli operationeel zijn, zo laat Spamhaus weten.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.