image

Juristen hekelen hackplannen Opstelten

woensdag 12 december 2012, 12:35 door Redactie, 6 reacties

De plannen van minister Opstelten om de opsporingsbevoegdheden van politie uit te breiden is mogelijk in strijd met het recht op privacy, zoals neergelegd in het Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden (EVRM) en met de vrijheid van meningsuiting. Dat stelt het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) in een brief aan de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie.

Het plan van Opstelten om politie op computers in andere landen te laten inbreken betekent volgens het NJCM een onvermijdelijke inbreuk op de soevereiniteit van andere landen. Ook hekelt het NJCM dat het voorstel van de minister op diverse punten onvoldoende uitgewerkt en gemotiveerd is.

Een ander kritiekpunt is dat het hacken van computers een ernstige inbreuk op de privacy is. "Deze inbreuk is te vergelijken met schending van het huisrecht en zal doorgaans verder gaan dan een schending van het telefoongeheim, onder meer aangezien hiermee toegang wordt verkregen tot een veelheid aan persoonlijke informatie", zo staat in de brief vermeld.

Bevoegdheden
Opstelten liet weten dat er eerst een bevel van de rechter-commissaris moet liggen voordat de politie tot het hacken en installeren van spyware kan overgaan. Het NJCM waarschuwt dat dit een zeer ingewikkelde materie is die de rechter-commissaris tot in detail moet bekijken en moet begrijpen om deze te kunnen beoordelen op noodzakelijkheid en proportionaliteit.

"Deze bevoegdheden kunnen op veel verschillende manieren worden ingezet, ieder met eigen consequentie voor de privacy van de betrokkene." Het NJCM vraagt zich af of een rechter-commissaris hiervoor in de praktijk voldoende tijd heeft en of op deze wijze wel effectief controle op het handelen van de politie kan worden uitgeoefend. "Het gevaar voor verkeerd en vergaand gebruik door politie van hun bevoegdheden ligt op de loer."

Een ander punt waar het NJCM voor waarschuwt is het toepassingsbereik. Uit het voorstel van de minister wordt niet duidelijk of dit enkel cybercrime betreft, zoals de titel van het voorstel doet vermoeden, of dat het ook voor andere misdrijven geldt. "Gelet op het voorgaande, strekt het volgens het NJCM tot aanbeveling het voorstel van de Minister aan een kritisch onderzoek te onderwerpen."

Reacties (6)
12-12-2012, 12:56 door Ler0y JenKins
Dit is een begin! Hopelijk ziet die corrupte ziekelijke geest nou wel in dat hij ICT onbekwaam is...

Volgende stap:
Ontslag Ivo Opstelten!

Blijven hopen jongens, blijven hopen...
12-12-2012, 13:05 door Anoniem
Kan hij dan Teeven ook niet gelijk meenemen? En Schippers ivm EPD.
12-12-2012, 17:05 door Anoniem
Eigenlijk hebben we een minister van privacy of wellicht van ICT nodig. Maargoed, krijgen we dat, dan wordt daar zo'n omhooggevallen knutselaar als een prinsmans naar binnen geschoven. Ook al zoiemand van de "ik mag alles en jullie lekker niets"-school, maar met scr1pt k1dd1e sk1llz. Wil je ook niet.
12-12-2012, 18:21 door Anoniem
Stel je eens voor... Opstelten op een dag ook gehackt... lopen er dadelijk 10mannetjes op het binnehof met een rubber maskertje en griepstemmetje.. Komt ie zijn eigen tegen. Regel 1 is dat je niet in de doos van pandorra kijkt. Deksel moet erop blijven.
12-12-2012, 19:09 door Anoniem
'With due respect' (zoals de Engelsen relevanter èn mooier kunnen zeggen als wij) maar de wereld is een héél stuk groter dan ICT alleen. Dus laat die mens zijn visies uitdragen. Bovendien: Iemand voor corrupt en ziekelijk uitmaken zonder onderbouwde bewijzen aanvoeren is onintelligent of kortweg: dom. Daarnaast: Opstelten zit er in principe voor 4 jaar jaar en laten we het zo trachten te houden want nog meer (kabinets)crisis bovenop crisis kunnen we nog maar moeilijk verteren.
15-12-2012, 20:28 door Anoniem
@ Anoniem (19:09)
"zijn visies uitdragen"
Bedoel je niet gewoon staatsterreur?

"zonder onderbouwde bewijzen aanvoeren"
Let je wel op? Niemand hoeft enige bewijs aan te voeren, als de feiten eenieder 'om de oren slaat.'
Als je verblind wordt door zonlicht, vraag je toch ook niet of het dag is?

(kabinets)crisis?
Dit land verkeerd, met deze fascistoïde kabinetten (al 50+ jaren), in de grootste morele crisis sinds de donkere eeuwen.
De kwaliteit van het onderwijs hold achteruit.
De zorg wordt uitgekleed.
Al meer dan een decennia wordt er door onze overheid 100miljoen+ per jaar verkwist aan mislukkende ICT projecten, welke een klas van 12 jarige met een introductie-les in ICT zonder problemen in 6 maanden foutloos zouden weten te verwezenlijken. (zelfs met het ondermaats onderwijs dat ze krijgen.)
War on Drugs = criminalisering van gewone burgers & patiënten in het bijzonder.
War on Terrorisme? Terrorisme is de vorm van terreur welke jou alleen door je eigen overheid kan worden aangedaan. In alle andere gevallen heet dat gewoon terreur (of oorlog.)

Het is maar goed dat o.a. deze juristen tegen Ivo de Verschrikkelijke in weerstand komen. Anders waren we allang overgeleverd aan de grillen van de OSS.

PS: Als het nut had was ik allang, of de politiek in gegaan of geëmigreerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.