image

Kingston zet virusscanner op USB-sticks

woensdag 12 december 2012, 13:15 door Redactie, 3 reacties

Geheugenfabrikant Kingston voorziet bepaalde geheugensticks van een virusscanner om de verspreiding van malware tegen te gaan. De DataTraveler 4000-serie beschikt over ClevX DriveSecurity van het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET. Het programma monitort continu de inhoud van de USB-stick en vereist geen installatie. Autorun-malware wordt via heuristieke detectie en virus-signatures gedetecteerd.

De virus-signatures worden elk uur bijgewerkt zolang de USB-stick op een computer is aangesloten met een internetverbinding. Onlangs was er nog een uitbraak van de Changeup USB-worm, die in korte tijd meer dan 14.000 Windows-gebruikers infecteerde.

De worm verspreidt zich niet alleen via Autorun, maar plaatst op besmette USB-sticks ook kopieën van zichzelf, die het de naam van al aanwezige bestanden of mappen geeft. De originele bestanden worden vervolgens onzichtbaar gemaakt.

Reacties (3)
12-12-2012, 13:33 door Anoniem
Hier gaan een aantal systeembeheerders dan behoorlijk van schrikken dan, USB er in stoppen en de host wordt direct belaagd met API hooks én een uitgaande verbiding, lol. (Blij dat ik het weet)

Misschien wel een grappig "testje" voor de BYODers onder ons :p
12-12-2012, 13:48 door ivtahetleo
Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan implementeren. Meest logische is om voor een embedded virusscanner te kiezen. Maar dan krijg je waarschijnlijk problemen als gebruikers formatteren met een ander bestandssysteem. (Wat mac gebruikers vaak onbewust doen, in mijn ervaring, dan heb ik het over computerleken).

Het andere rampenscenario is dat ze lui doen, en er gewoon een windows-exe erop pleuren. Samen met een autorun.Hoe willen ze anders de usb-stick verbinding met het internet laten zoeken? Er is namelijk geen installatie nodig. Dit zou dan kunnen conflicteren met andere virusscanners.

Ik vind het heel knap als ze dit kunnen maken zonder allerlei rarigheden toe te voegen.
13-12-2012, 07:48 door sjonniev
In een écht beveiligde omgeving kunnen de gebruikers/Windows per default geen onversleutelde bestanden van een stick of CD lezen. Dus die hebben hier geen last of profijt van. De iets minder beveiligde omgevingen blokkeren minimaal autorun en u3 en dat soort ongein, dus daar gaat deze vlieger ook niet op. Wel leuk voor thuis natuurlijk. Eerst maar eens zien in hoeverre dit botst met al aanwezige AV, lokale firewalls en dergelijke.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.