Privacy - Wat niemand over je mag weten

Postcode Check

12-12-2012, 16:41 door Achraf A.A, 11 reacties
Wie kent het niet?

Bij bijna iedere internet provider kom je op een punt (of als keus) waarbij je je postcode en huisnummer moet intikken. Mooi, super handig. Leuke tool.

Mijn vraag is wat laten wij precies achter bij een postcode check ? Wordt er alleen de database bevraagt en we krijgen mooi te zien welke diensten we kunnen aanschaffen. Of wordt er ook stiekem iets gecached?

Vroeg me namelijk dit af.

BvDank
Reacties (11)
12-12-2012, 16:58 door Anoniem
Dat weet je niet.

Je zou er wellicht een leuke geoip database mee kunnen maken, hoewel er ook vaak genoeg voor iemand anders gekeken wordt en je dus behoorlijk moet filteren.

Eigenlijk vragen die postcodechecks om teveel informatie: Er zijn maar relatief weinig "corner cases" waar je huisnummer of zelfs toevoeging moet weten om te kunnen uitvogelen aan welke centrale de koperkabeltjes hangen, en dus zou je eigenlijk alleen in die gevallen om de extra informatie moeten vragen. Maar dat kost dan weer teveel moeite om te bouwen.
12-12-2012, 17:02 door Anoniem
Dat weet je niet.
Als ik wil checken geef ik altijd een ander huisnummer op.
12-12-2012, 17:03 door SirDice
Door Achraf A.A: Mijn vraag is wat laten wij percies achter bij een postcode check ? Wordt er alleen de database bevraagt en we krijgen mooi te zien welke diensten we kunnen aanschaffen. Of wordt er ook stiekem iets gecached?
Dat is van "buitenaf" niet te controleren of in te zien. Je zult die vraag echt moeten stellen aan 't bedrijf wat die check heeft. En dan moet je maar aannemen dat hun antwoord klopt met de werkelijkheid.
12-12-2012, 17:18 door Achraf A.A
Dank voor je snelle respons.

Denk dat het voor marketing doeleinden lekker handig met als eerste vraag : "Hoi met ( fake voornaam en achternaam) we hebben gezien dat u een poging heeft gewaagd ( als je niks aangeschaft hebt) om een abo te nemen.

Of zijn we in een tijd gekomen dat alles wordt opgeslagen? Zelfs dit.
12-12-2012, 20:48 door wica128
@Achraf A.A. Uit ervaring, kan ik zeggen dat het idd ook gebruikt wordt voor marketing. Heb al eens binnen een uur een telefoontje gehad.
13-12-2012, 07:02 door Overcome
Door Achraf A.A: Dank voor je snelle respons.

Denk dat het voor marketing doeleinden lekker handig met als eerste vraag : "Hoi met ( fake voornaam en achternaam) we hebben gezien dat u een poging heeft gewaagd ( als je niks aangeschaft hebt) om een abo te nemen.

Of zijn we in een tijd gekomen dat alles wordt opgeslagen? Zelfs dit.

Als je de functionaliteit van software zoals Salesforce bekijkt, dan kan werkelijk waar ALLES van je in kaart worden gebracht terwijl je aan het surfen bent op een website van een bedrijf. Hoe lang je blijft hangen op een pagina, hoe je door sites surft, waar je aanvraagformulieren niet volledig invult/ je afhaakt, integratie met de producten die je hebt gekocht en de systemen waar jij bij dat bedrijf bent opgeslagen, mogelijke interesses op basis van waar je op de site bent geweest etc. Het is zelfs mogelijk om, terwijl jij aan het surfen bent, een chat pop-up tevoorschijn te toveren, waarna een persoon aan de andere kant gaat vragen of je misschien geinteresseerd bent in het afsluiten van verzekering XYZ, doordat je dat nog niet hebt aangeschaft bij het bedrijf, maar je daar wel naar aan het zoeken was. De mogelijkheden zijn wat dat betreft oneindig.

Ik wil niet zeggen dat dat allemaal is geimplementeerd en is te relateren aan een postcode check, maar eerdere onderzoeken hebben al aangegeven dat je niet zo heel veel nodig hebt van iemand om met een grote mate van zekerheid te bepalen wie je bent en wat je komt doen. Bedrijven als Experian bieden dat soort socio-economische gegevens niet voor niets aan.
13-12-2012, 12:07 door Achraf A.A
Dank allen voor jullie reacties.

Staat het geven van een postcode en een huisnummer niet synoniem aan het geven van je bankpas pincode? (misschien iets te overdreven)
Zitten wij nu nog steeds 'veilig' thuis ? Aangezien heel NL weet waar je woont, omdat je een x een kabeltje hebt gekocht online? of een door een postcode check tool en dat je nu even bekend staat net als een filmster in Hollywood? Binnenkort komt er een touringbus langs je wijk met een gids als eerste woorden. "Als u hier links kijkt ziet u woning 2478AP met huisnummer 1111, hij/zij staat vooral bekend als binaryking80, surft de hele dag op websites die ik helaas niet kan noemen" etc etc te gek voor woorden :)

Zoals @Overcome al aangaf dat ze zelfs kunnen zien hoe je surft etc. zijn wij genoodzaakt om toch bv via tor of een alternatief te surfen? Niet dat het iets uit maakt met het invoeren van waardes die netjes worden opgeslagen.

Is de world wide web een administratieve systeem aan het worden doormiddel van onze apparaat? Of was het al?
13-12-2012, 17:47 door Anoniem
Dat was het - technisch - al, maar nu zien veel organisaties pas de commerciele voordelen ervan. Er zal alleen maar meer tracking en combineren van data komen. Web-logfiles, JS click-&time-tracking, client-fingerprinting; interesse-correlaties; koppelen verschillende databases / diensten. Grote spelers als Facebook en Google weten echt schrikbarend veel van je; vaak veel & veel meer dan de gemiddelde consument denkt of weet.

En je huisnummer & postcode staat niet synoniem aan je pincode; eerstgenoemde komt in allerlei (semi-) publieke systemen voor; denk alleen al aan het telefoonboek; administraties van nuts-bedrijven en data-bestanden van handelaars zoals de KvK en Graydon die er hun financiele voordeel mee proberen te doen.

De koppeling tussen een naam / emailadres en geografische lokatie is echter heel interessant/waardevol voor een bedrijf, daar je met allerlei demografische systemen allerlei voorspellingen kan doen over de (potientele) klant.
13-12-2012, 19:11 door Anoniem
Door Achraf A.A: Staat het geven van een postcode en een huisnummer niet synoniem aan het geven van je bankpas pincode? (misschien iets te overdreven)
Dat is wel een klein beetje overdreven, ja. In Nederland is het zo dat als je postcode + huisnummer hebt je de straat er gratis bij krijgt (nouja, die kan je opzoeken). Ook zijn er maar een beperkt aantal nummers per postcode, soms maar een enkel gebouw (en bv. twee huisnummers), of zelfs maar een enkele verdieping van een gallerijflat (en een stuk of tien huisnummers; het gebouw als geheel heeft dan zoveel postcodes als het bewoonde verdiepingen heeft). En ook al in Nederland, er is eigenlijk altijd een "hoofdbewoner" per huisnummer aan te wijzen. Zo weet ik een paar studentenflats waar er per gallerijflatvoordeur wel zes huisnummers uitgegeven zijn, één per studentenkamer. Doen ze expres want handig. Onder welk nummer de douche en de keuken dan vallen is dan nog een interessante vraag.

Vergelijk met, oh, Duitsland waar soms meerdere dorpen dezelfde postcode hebben, met eventueel meerdere keren dezelfde straat en meerdere keren dezelfde nummers (straat a 1..n, straat b 1..n) binnen die enkele postcode. Of waar er wel twintig hoofdbewoners achter dezelfde voordeur met hetzelfde huisnummer wonen. (Straten vol van dat soort huizen in grote steden; zonder de juiste naam op de envelop komt'ie tot de voordeur maar niet in de juiste postbus.)

Als het over geld gaat heb je, zolang het niet over de postbank gaat, geeneens het adres nodig: Naam en rekeningnummer is genoeg. Oh en je moet een automatische afschrijvingenverbinding met je eigen bank hebben. Maar je hoeft ze alleen maar te vertellen van welke rekening er hoeveel naar de jouwe gesluist moet worden. Pas als er klachten komen willen ze bewijs zien dat je dat mocht doen, cq dat je dus een machtiging op zak hebt.

De enige veiligheid die je hebt is het vertrouwen van hun bank (niet de jouwe) in iedereen die automatische incassos mag verordonneren, en die heb je pas als je met succes klachten in weet te dienen.

Zitten wij nu nog steeds 'veilig' thuis ? Aangezien heel NL weet waar je woont, omdat je een x een kabeltje hebt gekocht online?
En die je rekeningnummer weet, want dat staat op het afschrift (of je nu pint of overschrijft of magtigd).

of een door een postcode check tool en dat je nu even bekend staat net als een filmster in Hollywood? Binnenkort komt er een touringbus langs je wijk met een gids als eerste woorden. "Als u hier links kijkt ziet u woning 2478AP met huisnummer 1111, hij/zij staat vooral bekend als binaryking80, surft de hele dag op websites die ik helaas niet kan noemen" etc etc te gek voor woorden :)
Ziedaar het verdienmodel van sosjale media. Niet zozeer tourbustrips, maar het verzamelen en aanelkaarknopen van datapunten, en het doorverkopen van die resulterende "profielen".

Facebook wil heel graag iedereen hun interesses in hun gigantische "vriendendatabase" toevoegen, hebben ze speciale gravendatabasesoftware voor ontwikkeld. Google is ook primair een advertentiebedrijf, en heeft ook speciale "big data" software ontwikkeld voor dit soort dingen, echt niet alleen maar om zoekresultaten te kunnen tonen. Er zit gigantisch veel geld in. En natuurlijk lusten overheden (hallo fred&ivo!) ook wel pap van dit soort dingen.

Niet voor niets dat ze allemaal je "echte" naam willen hebben en dat je toch maar zoveel mogelijk overal met dat ene account inlogt in plaats van voor allerlei sites discrepante loginnamen te verzinnen.

Zoals @Overcome al aangaf dat ze zelfs kunnen zien hoe je surft etc.
Dat kan al een hele tijd en kan vrijwel onzichtbaar; je hoeft maar een paar cross-site tracking cookies mee te slepen en ze kunnen precies zien van welke pagina naar welke pagina je gesprongen bent. Een naam eraanhangen is relatief nieuw.

zijn wij genoodzaakt om toch bv via tor of een alternatief te surfen? Niet dat het iets uit maakt met het invoeren van waardes die netjes worden opgeslagen.
Dat, of je moet toestaan dat je gewoon gevolgd wordt. Zeg maar altijd met handschoenen buiten de digitale deur want er loopt altijd wel iemand achter je aan om je digitale vingerafdruk te nemen.

Is de world wide web een administratieve systeem aan het worden doormiddel van onze apparaat? Of was het al?
Ja.


En je weet: Paranoïde zijn betekent nog niet dat ze niet achter je aan zitten.
14-12-2012, 11:48 door WhizzMan
Om te zien welke diensten er te leveren zijn, moet helaas je exacte adres worden prijsgegeven aan zo'n ISP. Het is nog niet zo dat je in elk huis van verschillende leveranciers altijd meerdere dikke glasvezels hebt liggen, dus de keuze aan ontsluiting is nogal beperkt en afhankelijk van waar je precies woont. Als je wilt weten welke dienst een aanbieder kan leveren op specifiek jouw adres, zal je helaas die gegevens moeten prijsgeven.

Dat de partij waar je dat doet die gegevens vervolgens voor allerlei opdringerige reclame kan gebruiken is helaas niet te voorkomen, tenzij je apart de telecomwet gaat aanpassen met een clausule waarbij direct marketing na een informatieverzoek door een mogelijke klant wordt verboden. Ik denk niet dat dat realistisch is, want als je het voor de telecom doet, moet je het voor de rest van de bedrijven ook doen en dat maakt het wel heel lastig zaken doen voor iedereen.
19-12-2012, 17:24 door Achraf A.A
Dank jullie allen. +1 voor ieder
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.