image

Gratis domeinaanbieder walhalla voor spammers

vrijdag 14 december 2012, 13:55 door Redactie, 3 reacties

De gratis domeinnamen die eindigen op .TK, het topleveldomein (TLD) van de Tokelau-eilanden, waren in de tweede helft van 2012 zeer populair bij spammers en andere cybercriminelen. De .TK-domeinnamen zijn vooral bekend geworden door het feit dat ze gratis worden verstrekt. Het aantal kwaadaardige .TK-domeinnamen steeg van 1% in de eerste zes maanden van dit jaar, naar 9% in de laatste helft, aldus het Roemeense BitDefender.

"Gratis domeinnamen hebben altijd al voor internetgebruikers en beveiligingsbedrijven gezorgd", zegt Loredana Botezatu. Het populairste TLD bij spammers is nog altijd het .com-domein. Naast de .com-, .info-, .ru- en .net-domeinen, was er de afgelopen maanden ook een toename van het aantal spamberichten met een .eu-, .us-, of .org-link.

"Scammers gebruiken TLDs met goede reputaties om slachtoffers een vals gevoel van bekendheid te geven", gaat Botezatu verder. Zo is het aantal kwaadaardige .eu-domeinen de laatste maanden verdriedubbeld. "Juist omdat criminelen misbruik willen maken van het feit dat de meeste mensen .eu-domeinen niet met kwaadaardige aanvallen en beveiligingsproblemen associëren."

Reacties (3)
14-12-2012, 14:25 door Anoniem
Alles wat gratis is, moet wel kwaadaardig zijn! De brand in gmail en hotmail!

Alleraardigst hoogstaand en zeer wetenschappelijk onderzoek dit weer zeg.
14-12-2012, 14:36 door Anoniem
Wat mij betreft zijn .tk domeinen net zoiets als cu2. Het levert een glimlach wanneer ik terugdenk aan de beginjaren van dit millennium. Verder is het vooral voltooid verleden tijd.
16-12-2012, 00:51 door Anoniem
Sinds ongeveer 1,5-2 jaar is er sterke een daling van het aantal ru domeinen, ten gunste van com/net. China heeft intussen ook het aantal cn domeinen die destijds populair waren bij spammer naar dicht bij nul teruggebracht.

tk domeinen zijn vooral de laatste week in trek.

In Japan is er recent een sterke opkomst in gebruik van info, asia en mobi domeinen.

Scammers gebruiken zelden eigen domeinen, bij 419's verwijzen die meestal naar artikelen op sites. Phishers gebruiken liever gehackte sites, als ze toch iets registreren is het meestal een com domein, want de doelen zijn vaak Amerikaans.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.