image

XS4ALL weer gedagvaard door Brein wegens Pirate Bay

maandag 23 juni 2014, 15:43 door Redactie, 13 reacties

XS4ALL is weer gedagvaard door stichting Brein wegens het niet blokkeren van torrentsite de Pirate Bay, zo laat de provider op de eigen website weten. Al sinds juni 2010 is XS4ALL verwikkeld in een rechtszaak over het blokkeren van de website van de populaire torrentsite.

Brein wil dat XS4ALL de website ontoegankelijk maakt. Iets waar de provider zich tegen verzet. "Ook wij zijn tegen illegaal downloaden, maar hele websites blokkeren moet je niet willen. Censuur is nooit een oplossing, vinden wij", zo laat XS4ALL weten.

Zaak

De provider wist het kort geding in de zaak te winnen, maar in de bodemprocedure trok Brein aan het langste eind en moest de provider een aantal domeinnamen en IP-adressen blokkeren. XS4ALL ging in hoger beroep en kreeg gelijk van de rechter, waarop de blokkade werd opgeheven. Na het hoger beroep is er in het Nederlands recht nog één laatste stap: in cassatie gaan en de zaak voorleggen aan de Hoge Raad. Dat heeft Brein nu gedaan.

Op 25 april 2014 is XS4ALL door Brein in cassatie gedagvaard. Brein heeft beroep in cassatie ingesteld tegen het arrest van het Gerechtshof Den Haag van 28 januari 2014 waarin staat dat XS4ALL en Ziggo de websites van de Pirate Bay niet meer hoeven te blokkeren.

Beroep

Het cassatieberoep is anders dan een gewoon hoger beroep. Bij een regulier hoger beroep kan het geschil in zijn geheel aan de appelrechter worden voorgelegd: de zaak wordt nog een keer helemaal overgedaan. Bij een cassatieberoep is dat niet zo, schrijft XS4ALL. De Hoge Raad zal alleen tot vernietiging van een arrest van het Hof overgaan als hij vaststelt dat het Hof het recht heeft geschonden dan wel het Hof procedurevoorschriften niet heeft nageleefd.

Als de cassatie succesvol is en de Hoge Raad overgaat tot vernietiging van het arrest van het Hof dan zal hij in sommige gevallen de zaak zelf af kunnen doen. Wanneer een onderzoek van de feiten nodig is zal de Hoge Raad de zaak waarschijnlijk terugverwijzen naar het Hof voor de definitieve afdoening van de zaak. Na de dagvaarding moet XS4ALL op 5 september een zogenaamde conclusie van antwoord indienen.

Reacties (13)
23-06-2014, 16:24 door Anoniem
En nu hopen op een dikke vette NEE richting Brein en dan klaar der mee.
23-06-2014, 23:46 door Anoniem
iptables -I INPUT -s 162.159.240.228 -j DROP
24-06-2014, 00:00 door Anoniem
Het gevecht met de ISPs kan eigenlijk beter maar zo lang mogelijk duren want daarna gaan ze achter de individuele downloaders aan, met het opeens uit de lucht gevallen downloadverbod in de hand zullen ze proberen wat downloaders aan te pakken, door angst te zaaien met hoge kosten voor zogenaamd gederft inkomen en doodprocederen zal de industie proberen het publiek te intimideren.
24-06-2014, 03:21 door Anoniem
Ik hoop dat Brein een dikke VETTE kostenpost gaat krijgen voor alle ellende waarmee ze internetbedrijven en individuen opzadelt. Zou goed zijn als ze zelf opgejaagd gaan worden, en de hete adem van de samenleving in hun nek gaan voelen!
24-06-2014, 08:05 door Anoniem
Tijd dat Timmy zich weer eens bezig gaat houden met nuttige zaken. Aan de andere kant is het natuurlijk de onkunde van de gerechtelijke macht die zeer weinig van IT weet. Dan is een rechter snel geneigd de claim toe te kennen aan de eiser.
24-06-2014, 08:57 door Anoniem
wat is Brein toch ongelovelijk diep triest..

nutteloze organisatie. piracy moet je niet aanvechten, je moet goede legale alternatieven bieden
zie ook een geweldig articel: http://www.gamasutra.com/blogs/KoenDeetman/20140416/215613/Should_We_Fight_Piracy.php
24-06-2014, 10:30 door Anoniem
Los van het feit wat ik van Brein vind ... als de mensen denken dat er "gratis" / downloaden wat te halen valt.. zullen ze dat altijd doen. stel je voor dat je zelfs 5 euro moet betalen voor een game of film. /sarcasm

De enige oplossing zou zijn om per persoon / huishouden.. een xx bedrag in "belasting' te stoppen en met die opbrengsten games/movies/boeken etc te distributeren.
24-06-2014, 10:40 door Anoniem
Afgezien van de spelfout (ongelofelijk) ben ik het volkomen met de vorige spreker eens. Hoe is het mogelijk dat zo'n boeven organisatie als Brein zo veel macht kan uitoefenen ?

Treurig dat er mensen zijn die voor een dergelijk bedrijf willen werken. Geen enkel moreel fatsoen maar puur belust op macht en geld. En maar moraliseren richting mensen die waarschijnlijk slechts een fractie verdienen van wat de ratten in de top van Brein alsmede hun juristen in hun achterzakken stoppen.
24-06-2014, 13:06 door Anoniem
Door Anoniem:als de mensen denken dat er "gratis" / downloaden wat te halen valt.. zullen ze dat altijd doen. stel je voor dat je zelfs 5 euro moet betalen voor een game of film. /sarcasm

Het succes van netflix/steam laat juist het omgekeerde zien.
Natuurlijk zijn er mensen die blijven downloaden. Maar je wil juist die mensen, die wel bereidt zijn, een goede legal manier van je content halen aanbieden (beter gevoeld en minder risico). Want laten we wel wezen alle legale manieren zijn vrij brak (nee je mag dit niet kopen want je woont in het verkeerde land.. rot toch op)

Natuurlijk wel op een manier zoals we die inmiddels van piracy gewend zijn, dus geen DRM, geen moelijke account meuk, geen muren en natuurlijk je moet eigenaar van de content worden.
Maar exact zoals de piratebay alleen dan betaald en legaal.
25-06-2014, 10:47 door Anoniem
Door Anoniem:Want laten we wel wezen alle legale manieren zijn vrij brak (nee je mag dit niet kopen want je woont in het verkeerde land.. rot toch op)

Denk alleen al aan die minuten lange reclame voor nieuwe films of de boodschap dat kopieren niet mag en illegaal downloaden ook niet. "Ja, idioten, dat weet ik. Waarom dacht je anders dat ik die DVD heb gekocht? Misschien wel voor het laatst."

Peter
25-06-2014, 11:10 door User2048
Ik zit nog te wachten op de afsluiting van de straat die naar de bank leidt. Deze zou namelijk door overvallers gebruikt kunnen worden om naar de bank te rijden en deze te overvallen. Dat is dan natuurlijk de schuld van de gemeente die die straat heeft aangelegd!
25-06-2014, 18:40 door Anoniem
Door Anoniem: Los van het feit wat ik van Brein vind ... als de mensen denken dat er "gratis" / downloaden wat te halen valt.. zullen ze dat altijd doen. stel je voor dat je zelfs 5 euro moet betalen voor een game of film. /sarcasm

Voor de goede orde, "altijd" is wel een groot woord. Er zijn wel degelijk uitzonderingen op. Niet dat ik nu een vriend ben van Brein, ik mag dan graag in de aanbiedingenbak vissen en download niet, maar ik vind wel dat eens heel grondig naar de wijze van distributie mag worden gekeken en of dat (onder anderen) wat betreft mogelijkheden tot concurrentie nog wel helemaal van deze tijd is. Bovendien vind ik dat de methoden die Brein en aanverwanten hanteren mij en andere onschuldige omstanders mij links en rechts als collateral damage ook treffen. Dat neem ik ze bepaald niet in dank af...
25-06-2014, 19:35 door Ramon.C
BREIN = een malafide corrupte legale maffioso die om een of andere reden zeer veel macht heeft in NL.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.