image

Cybereenheid MIVD-AIVD in januari 2013

maandag 17 december 2012, 15:09 door Redactie, 7 reacties

In januari 2013 worden de eerste 'elementen' zichtbaar van de eenheid waarin de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst(AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) samenwerken. Het besluit om een gezamenlijke eenheid op te richten dateert van september 2011. Op verzoek van de secretarissen-generaal van verschillende ministeries werd het functioneren van de Nationale Sigint Organisatie (NSO) onderzocht.

Uit de evaluatie kwam het advies naar voren om tot één Sigint- en cyberteam te komen. Sinds oktober 2011 werken de MIVD en de AIVD in het project Symbolon samen op het gebied van Signals Intelligence (Sigint) en cyber. Sigint, het vergaren en verwerken van inlichtingen uit satelliet- en radiocommunicatie, vormt een wezenlijk onderdeel van de informatievergaring van de MIVD.

Ontwikkeling
Momenteel wordt gewerkt aan de bouw van een gezamenlijke eenheid die beide diensten van sigint- en cyber-informatie zal voorzien. In januari 2013 moeten de eerste zichtbare elementen van de eenheid een feit zijn. Het vervolmaken van de eenheid zal echter nog enige tijd in beslag nemen, zo laat het Ministerie van Defensie weten.

Reacties (7)
17-12-2012, 15:23 door Anoniem
Nu nog wat mensen toevoegen die weten hoe het werkelijk er aan toe gaat in (nuts)bedrijven om zo tot een redelijke vertegenwoordiging van de werkelijkheid te komen. Alle techniek is leuk maar zonder realistische operationele context een slag in de lucht. Zou defensie toch zeer zeker van bewust moeten zijn. Op het slagveld heb je meestal geen tweede kans...

Daarnaast is het inderdaad een goed verhaal om laag 1 tot 7 te dekken met multidisciplinaire kennis. Jammer alleen dat de Chinesen via hatsjoe eigenlijk al vrijwel alles in kaart hebben kunnen brengen als je de media mag geloven...

My two cents...
17-12-2012, 15:48 door Fabian76
Kent iemand de serie "Person of interest"? Dat vind ik persoonlijk een hele goeie serie die draait om een dergelijks systeem. Deze vergaart allerlei informatie van sateliet, radio communicatie, camera's enz. en hangt daar een dreigingsniveau aan. Erg leuk om te zien.
17-12-2012, 16:18 door Anoniem
Door Fabian76: Kent iemand de serie "Person of interest"? Dat vind ik persoonlijk een hele goeie serie die draait om een dergelijks systeem. Deze vergaart allerlei informatie van sateliet, radio communicatie, camera's enz. en hangt daar een dreigingsniveau aan. Erg leuk om te zien.

Dat is zeker een juiste vergelijking een top serie zouden ze is moeten kijken scheelt een hoop denk werk.
17-12-2012, 17:16 door Anoniem
@Anoniem 16:18
Clueless muck. Dat doen ze al.
17-12-2012, 17:27 door Anoniem
De AIVD is en blijft een mysterieuze club, maar de cyber-achtige mensen daar maakten een zeer capabele indruk op me.
17-12-2012, 18:03 door Anoniem
"Multidisciplinaire kennis", ha. MIVD én AIVD hebben alleskunnersolicitaties wegens technicaliteiten(!) al minstens vijf jaar terug met voorkeursbehandeling subiet veilig in de shredder opgeborgen aldaar. Als je wat kan dan kom je er gewoon niet binnen.

Dat is niet anders dan elders bij de overheid. Plus, als externe ingehuurd worden levert meer op (als je geen scrupules hebt soliciteer je dus gelijk bij dat bedrijfje van prinsmans, die heeft een eigen deurtje naar de overheid) en elders gaan werken is beter voor je gezondheid want je hoeft niet tegen een logge bureaucratie vol met onwillige ambtenaren aan te boksen--in het bedrijfsleven huur je daarvoor specalisten in die rondjes om de bureaucratie rennen. Wel zo makkelijk.
18-12-2012, 11:30 door Anoniem
Door Anoniem: Plus, als externe ingehuurd worden levert meer op (als je geen scrupules hebt soliciteer je dus gelijk bij dat bedrijfje van prinsmans, die heeft een eigen deurtje naar de overheid)
Ik heb daar ooit gesolliciteerd, en ze betalen daar net zo slecht. Hun slimme concept is om technisch goede mensen direct na afstuderen van de universiteit te werven. Daardoor is en blijft het een club jonge honden waar een hele goede sfeer heerst. Hierdoor is het verloop laag, en hoeven ze geen dure seniors aan te trekken. Die leiden ze namelijk zelf op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.