image

Politie vindt gestolen Macbook via tracking-software

dinsdag 18 december 2012, 10:38 door Redactie, 4 reacties

De Utrechtse politie heeft gisterenavond een gestolen Macbook teruggevonden omdat de dief online kwam. De verdachte werd vervolgens aangehouden. De eigenaar van de gestolen Macbook belde 's avonds naar de politie omdat hij zag dat zijn gestolen Macbook online kwam. De computer was twee weken eerder uit zijn huis weggenomen.

Volgens de politie was de laptop van 'track en trace' software voorzien. Daarmee kon de eigenaar de locatie van de Macbook achterhalen. De man ging samen met de politie naar een huis aan de Augusto Sandinostraat, waar de Macbook zich zou bevinden.

Arrestatie
Hier werd de deur door een 44-jarige man uit Utrecht geopend, die aan de agenten toestemming gaf in zijn huis te kijken. In de woonkamer troffen de agenten meerdere computers aan, waaronder de gestolen Macbook.

De verdachte werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Begin dit jaar adviseerde de politie aan laptopeigenaren om tracking-software te installeren.

Reacties (4)
18-12-2012, 10:57 door Anoniem
"die aan de agenten toestemming gaf in zijn huis te kijken". daar zit em de crux.

Als die man gezegd had dat hij geen zin had in bezoek dan hadden de agenten moeten afdruipen en naar
de offcier van dienst moeten gaan voor een huiszoekingsbevel. de gemiddelde agent zal daar niet aan beginnen
voor zo iets "onbetekenends als een gestolen laptop", en zal beginnen over werkdruk en prioriteiten.

Zodra het rapalje dat beter weet dan zullen ze die tactiek ongetwijfeld gaan volgen in dit soort situaties.
(uiteraard wordt daarmee wel een markt gecreeerd voor "haal je goederen terug" diensten die dit probleem
tegen betaling met gepast geweld voor je oplossen)
18-12-2012, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem: "Zodra het rapalje dat beter weet dan zullen ze die tactiek ongetwijfeld gaan volgen in dit soort situaties.
(uiteraard wordt daarmee wel een markt gecreeerd voor "haal je goederen terug" diensten die dit probleem
tegen betaling met gepast geweld voor je oplossen)

Uit je reactie krijg ik de indruk, dat jij aanneemt, dat de persoon in kwestie ook de dief is. Aangezien er 2 weken voorbij zijn, kan het ook een goedgelovige koper zijn. Als dat zo is, zou hij wantrouwend moeten zijn, omdat er allerlei data nog op de laptop staat, maar goed... Zondermeer aannemen, dat deze persoon de dief is, is in strijd met de grondbeginselen van onze wetgeving, dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen.

Persoonlijk zou ik bij aankoop controleren of de pc schoon geinstalleerd is. Tenzij de track-and-trace software op het moederbord zit of onder het OS ligt, zou dan ook dit niet gebeuren. Bovendien kan ik dan, in combinatie met het bedrag dat ik heb betaald, aantonen dat ik te goeder trouw iets heb gekocht. Want een b.v. 3 maanden oude laptop voor nog geen kwart van de prijs zou een verdachte combinatie zijn.
18-12-2012, 15:35 door Anoniem
Je bent als dief echt dom als je dan toestemming geeft aan agenten zonder huiszoekingsbevel papieren om je huis binnen te treden
18-12-2012, 16:00 door Anoniem
Of de persoon bij wie de MacBook gevonden is de dief is of gewoon een persoon die de MacBook via Marktplaats of iets dergelijks heeft gekocht en totaal nooit het vermoeden heeft gehad dat het om een gestolen apparaat gaat mogen jullie verder over discussiëren. Of de persoon de dief of een koper is boeit mij niet. Mijn mening is dat je zowel als dief en als koper niet verstandig bezig bent als je een gestolen of tweedehands gekochte PC, laptop, Mac of iets dergelijks niet meteen formatteert.

Als dief zijnde hoor je zo'n apparaat meteen volledig te wissen en opnieuw te installeren en als je iets tweedehands koopt hoor je dit ook te doen. Ik heb zelf toevallig minder dan een maand geleden een tweedehands MacBook gekocht. De vrouw waar ik hem van kocht vertelde mij dat hij pas opnieuw geïnstalleerd was geworden door haar broer of neef of iets dergelijks. Ik kon inderdaad zien dat hij een aantal weken eerder opnieuw geïnstalleerd was geworden. Opnieuw geïnstalleerd of niet, toen ik thuis kwam heb ik meteen de SSD gewist en het besturingssysteem zelf opnieuw geïnstalleerd. Bij dit soort dingen moet je geen risico's nemen. Een schone installatie is binnen drie kwartier gebeurd, dus waarom zou je risico's nemen door iets te gebruiken dat er schoon uitziet, maar misschien wel door die broer of neef is voorzien van een keylogger?

Ook als dief zijnde moet je niet zo stom zijn om een PC, laptop of Mac bij je thuis aan te zetten terwijl je met je gezicht vlak voor de ingebouwde webcam zit. Laat dat ding dicht, rijd laat in de avond naar een afgelegen parkeerplaats, klap daar dat ding een paar centimeter open, zodat een eventuele webcam alleen het touchpad en je kruis filmt, stop DBAN erin om het ding te wissen en neem hem dan pas mee naar huis.

Bij de MacBook van dit bericht zal het waarschijnlijk over Find My Mac gaan. Zolang er geen netwerkverbinding wordt gemaakt is er niets aan de hand. Bij Find My Mac is het nodig om via het gastaccount in te loggen en verbinding te maken met een netwerk. Daarom moet je zo'n ding dus meteen formatteren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.