image

Duitse Hof tegen inzet politie-spyware

dinsdag 18 december 2012, 13:51 door Redactie, 0 reacties

Volgens de procureur-generaal van het federale Duitse gerechtshof is er geen juridische basis voor het inzetten van politie-spyware, of BundesTrojaner, om online telefoongesprekken af te luisteren. Het gaat dan om malware die door Duitse opsporingsdiensten op de computer van een verdachte wordt geplaatst om bijvoorbeeld Skype-gesprekken af te luisteren, die normaal versleuteld zijn.

Procureur-generaal Harald Range wijst naar een beslissing van het Constitutionele Hof dat er strenge beperkingen gelden voor het gebruik van de BundesTrojaner. Zo mag de vertrouwelijkheid en integriteit van een computer niet verder worden gecompromitteerd, maar zou huidige surveillancetechnologie dit nog niet kunnen garanderen.

Skype
Het Duitse Ministerie van Justitie stelt dat het nog altijd onderzoekt of de huidige wetgeving toch als basis kan dienen om telecommunicatie op een computer te monitoren, zowel voor als na de encryptie, zo meldt het Duitse Heise.

Daarbij probeert de Duitse overheid ook het gerucht te ontzenuwen dat Skype gesprekken van gebruikers kan afluisteren en doorspelen naar overheden. Verschillende overheidsdiensten hadden om informatie over het monitoren van Skype-gesprekken gevraagd, maar kregen te horen dat inhoud van gesprekken wegens technische beperkingen niet kan worden verstrekt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.