image

'Laserwapen voor politie groot succes'

dinsdag 18 december 2012, 17:22 door Redactie, 19 reacties

Een Brits bedrijf van voormalige militairen heeft een laserwapen ontwikkeld dat gebruikt kan worden tegen criminelen, terroristen, piraten en relschoppers voordat politie of militairen tot het gebruik van vuurwapens moeten overgaan. Het SMU100 lasersysteem is door Photonics Security Solutions (PSS) gemaakt en kan op afstanden tot een kilometer het zicht van individuen ontnemen.

Door het gebruik van “scanning laser technology” zou er volgens de ontwikkelaars geen kans op permanente oogbeschadiging zijn. Daarnaast zou het apparaat zelfs door ongeoefende wetshandhavers en militairen te gebruiken zijn.

Vuurwapens
"In de strijd tegen criminaliteit gaan wetshandhavers soms over tot het gebruik van vuurwapens. Met vaak desastreuze gevolgen. Met de SMU100 kunnen criminelen effectief gewaarschuwd en ook gestopt worden", aldus het Nederlandse MSS dat het systeem levert.

Daardoor zou het trekken en het gebruik van een pistool in vele gevallen niet meer nodig zijn. "En kunnen ongelukken, die leiden tot onnodige doden en gewonden, worden voorkomen."

Politie
Het laserwapen zou sinds vorige maand ook voor Nederlandse rederijen beschikbaar zijn. "Het is een wapen dat niet alleen geschikt is voor gebruik door politie-eenheden", zegt Derk Wisman van MSS.

"Het is bijvoorbeeld ook een prima middel is in de strijd tegen Somalische piraten. En ook in Afghanistan kan het onze militairen helpen bij “roadblock” acties en andere, meer proportionele, geweldstoepassingen."

Reacties (19)
18-12-2012, 18:10 door Hans_US
Op zich een mooie ontwikkeling als hierdoor doden worden voorkomen. Echter is gebleken dat de politie eerder grijpt naar dit soort wapens dan normaal.

De psychologische grens waarbij "non-lethal" wapens worden gebruikt is een stuk lager dan bij dodelijke wapens. Een voorbeeld hiervan is het Taser gebruik in Australie (http://www.sbs.com.au/news/article/1636353/Factbox-Taser-related-deaths-in-Australia), het aantal doden is omhoog gegaan omdat de taser veel vaker werd gebruikt dan het pistool.
18-12-2012, 20:22 door Anoniem
Maak het te makkelijk, en er wordt ineens meer gebruik van gemaakt dan de bedoeling was. Dat zie je met tazers, met id kaarten, met het CIOT en andere databases, met alles eigenlijk. Zelfs met stroom, of rekenkracht: Hoe meer je hebt hoe meer je simpelweg gebruikt, vaak genoeg voor compleet triviale dingen, want je hebt toch wel genoeg.

Dus binnenkort, wil je demonstreren dan heb je een laserbril nodig, anders maakt de politie je preventief blind, en wieweet wel permanent omdat ze "per ongeluk" je te lang laserden om even goed snel aan iedereen duidelijk te maken dat je als vervelende burger geen rare ideen moet krijgen, hoort u wel?

Er is een reden dat we strikte regels stellen aan de macht, waaronder dus aan de politie. Toch zie je dat voortschrijdende technieken en allerhande dreigingen, desnoods gefabriceerde, voortdurend worden aangegrepen om die inperkingen te ondergraven. Als burger is het dus zaak hier goed op te letten en regelmatig de overheid terug te fluiten.

Regelmatig, ja, want de politie houdt, net als ieder ander, ook erg van nieuwe speeltjes. We doen dit terugfluiten te weinig. Wat wil de politie inleveren om hiermee te mogen spelen? Wat beloven ze ons vooraf als het onverhoopt toch schade oplevert? Ik wil daar niet jaren over hoeven steggelen. Zeg het maar.
18-12-2012, 21:46 door Anoniem
Zonnebril?
18-12-2012, 22:44 door Anoniem
Wachten is tot het moment dat criminelen het gaan gebruiken voor bankovervallen, huizen beroven en bedenk alles maar weer...
Nu kan 1 man waarschijnlijk een hele menigte (tijdelijk) uitschakelen. Ik zal al wat spiegels meenemen als schild...

door cowboysec
18-12-2012, 22:49 door Anoniem
Hans@US, De psychologische grens waarbij wapens worden gebruikt i.p.v. slechts dreigen ermee is een stuk lager vergeleken met enkele decennia terug, waarmee ik hier NIET doel op 'corrigerend' gebruik door de daartoe gerechtigde overheid. Neem DAT a.u.b. ook mee in de overdenking inclusief de weerzinwekkend laffe moord op juwelier Stratmann eind april van dit jaar door lieden die dus gewoon niet om kunnen gaan met een vuurwapen.
Het is weer raak: is er uiteindelijk een wapen dat zonder bloedvergieten ingezet kan worden tegen individuen die blijkbaar doelmatig uitschakelen noodzakelijk maken vanwege een strijdige daad of daarmee doende zijnde contra algemeen maatschappelijke (fatsoenlijke) omgangsvormen en het heft wordt weer in handen genomen om vooral de schade berokkend aan (potentiële) criminelen te verzachten. Ja natuurlijk grijpt de politie eerder naar een wapen dat minder bloedvergieten veroorzaakt. Heb je wel eens bloed gezien? Véél bloed? Dan snap je wellicht beter wat voor een ellendig mentaal afbraakproces het gevolg van vuurwapengebruik voor de RECHTMATIGE gebruiker veroorzaakt ziende wat voor fysieke schade haar/zijn vuurwapengebruik aanricht. Het went nooit! Met een taser kan de politie hetzelfde doel bereiken: uitschakelen van een individu die naar pragmatische toegepaste maatstaven een ernstige fysieke bedreiging (OOK VOOR DE ORDEHANDHAVER) veroorzaakt. Die ernstige fysieke bedreiging van ordehandhavers en hulpverleners is aan de orde van de dag en ik vind het geruststellend dat er eindelijk een wapen is dat als 'het helemaal uit de klauwen loopt' ingezet kan worden zonder 'gebruikstrauma's' door toedoen van (barbaars) vuurwapengebruik. Dat daarbij ook onschuldigen het slachtoffer worden is het risico van onze naar meer en meer geweld overhellende maatschappij; triest maar waar maar laten we dit feit a.u.b. niet aangrijpen om doeltreffende alternatieven voor (barbaarse) vuurwapens geen kans te bieden.
19-12-2012, 00:58 door TAPE
Hoewel dit voor rederijen, of eerder voor de aanboord gebrachte (ex)militairen die de beveiliging behelpen
tegen piraterij, een redelijk middel lijkt om wat verwarring te veroorzaken bij de piraten,
weerhoudt dit piraten natuurlijk niet om op goed geluk een RPG de kant van het schip (ofwel richting
oorsprong laser indien af te 'lezen') af te sturen..
Dit gebeurt vaker dan gedacht (tegen onbewaakte schepen).

Ik denk dat dit eerder bedoeld -en effectief zal zijn voor een semi stilstaand doewlwit..maar ben erg geinteresseerd
om hier wat meer info over te zien.


In de maritieme sector zijn zoveel (dure) middelen in gebruik om simpelweg mensen veilig te stellen dat het
zowat absurd wordt. Convoys / LRADs / Bewapende en Onbewapende militairen, het kost de grotere rederijen
miljoenen per jaar..

Een simpele en effectieve 'deterrent' zou erg gewaardeerd zijn !
19-12-2012, 01:15 door beaukey
Tegenmaatregel: spiegeltjes meenemen? Een soort koekje van eigen deeg...
19-12-2012, 08:54 door Anoniem
Interessante ontwikkeling. Alléén, als je bedenkt dat er nu al vliegtuigpiloten met (relatief zwakke) lasers in de ogen worden geschenen als ze willen landen, vraag ik me af of dit soort dingen niet grottschalig gaat gebeuren. Ik kan me niet voorstellen dat dit product uitsluitend aan "de goeien" gaat worden verkocht. Ik zie al grootschalige auto ongelukken plaatsvinden door mensen die nu nog stenen van viaducten gooien, maar straks autobestuurders het zicht ontnemen. Mooi dat er geen permanente schade aan de ogen wordt gedaan, maar als jij met je auto om een betonnen paal van een viaduct bent gekruld, zit daar vast wel wat permanente schade aan vast.
19-12-2012, 09:21 door Anoniem
Criminelen of piraten kunnen dit ook gebruiken waarschijnlijk makkelijker te koop.
Wie is er nu in het voordeel !
19-12-2012, 09:30 door Anoniem
Als je op een housefeest bent, dan kan je zonnebrillen kopen die ook laserlicht blokkeren (Volgens mij met rood glas of gepolariseerd of zo). Hoe zou dat hiermee samenwerken?
19-12-2012, 09:40 door Anoniem
Of het een groot succes is moet nog blijken, de bron is een reclame verhaaltje van de fabrikant / leverancier.
19-12-2012, 09:54 door Anoniem
25.000 Britse Pond per unit maakt het niet echt een "wapen" dat elke politie man/vrouw in het veld zometeen zal krijgen.
Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=tjwv0aFYXfM

Daarnaast kan je je er zelf vrij eenvoudig tegen beschermen, door een beschermende bril te dragen.
Relschoppers en piraten e.d. dragen zowiezo al vaak brillen, mutsen en andere zaken om niet of minder herkenbaar te zijn.
Je kan je dus afvragen in hoeverre dit effectief bruikbaar zal zijn.
19-12-2012, 09:58 door User2048
Door beaukey: Tegenmaatregel: spiegeltjes meenemen? Een soort koekje van eigen deeg...
Behalve gezichtbedekkende kleding wordt straks ook kleding met spiegeltjes verboden...
19-12-2012, 10:17 door Anoniem
En dan maar hopen dat dit wapen niet in handen komt van de mensen die nu met laserpennen landende vliegtuigen "pesten"....
19-12-2012, 10:30 door Anoniem
Ik denk dat spiegel-zonnebrillen binnenkort mode zullen worden bij de piraten en relschoppers....
19-12-2012, 12:04 door Anoniem
Door Anoniem: .....Mooi dat er geen permanente schade aan de ogen wordt gedaan, maar als jij met je auto om een betonnen paal van een viaduct bent gekruld, zit daar vast wel wat permanente schade aan vast.

Zoals bij princes Diana?
19-12-2012, 12:40 door Anoniem
Criminelen herkenbaar aan hun roze brilletje?
19-12-2012, 20:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-12-2012, 14:17 door Mysterio
Non-lethal... Less-lethal... Als je dan toch een laser-gun maakt doe het dan meteen goed! http://www.wired.com/dangerroom/2007/04/plasma_pulse_la/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.