image

Facebook betreurt ophef over geheim experiment

maandag 30 juni 2014, 10:22 door Redactie, 11 reacties

Facebook betreurt de ophef die dit weekend ontstond over een geheim psychologisch onderzoek dat de sociale netwerksite onder 689.000 gebruikers uitvoerde. Gedurende een week in januari 2012 werden de nieuwsfeeds van deze gebruikers door Facebook aangepast.

Positieve en negatieve berichten van vrienden werden opzettelijk niet getoond. Uit het onderzoek kwam naar voren dat als vrienden positieve berichten plaatsen, de gebruikers zelf ook meer positieve berichten plaatsen en het omgekeerde bij negatieve berichten. De onderzoekers wilden zo "grootschalige sociale aanstekelijkheid" via sociale netwerken aantonen.

Invloed

Volgens één van de onderzoekers had het onderzoek nauwelijks invloed op de gebruikers en waren de weggelaten berichten nog altijd wel zichtbaar in de timelines van de gebruikers. Het onderzoek had als doel om Facebook te verbeteren, zegt onderzoeker Adam Kramer. "We hadden nooit als doel om mensen boos te maken. Ik kan begrijpen waarom sommige mensen er bezorgd over zijn."

Kramer zegt dan ook te betreuren hoe het onderzoek in het onderzoeksrapport werd beschreven en de angst die dit bij mensen heeft veroorzaakt, toch is die angst niet terecht stelt de onderzoeker. "Achteraf gezien rechtvaardigen de onderzoeksvoordelen mogelijk niet al deze angst." Kramer laat wel weten dat bij toekomstige onderzoeken de reacties op dit onderzoek zullen worden meegenomen.

Reacties (11)
30-06-2014, 10:55 door Anoniem
Lesson learned: laat onderzoek nooit door sociopaten uitvoeren.

Het heeft niets met angst te maken. Het gaat om betrouwbaarheid.

Als mensen een bericht sturen willen ze graag dat het ook ontvangen wordt. Daarmee rommelen grijpt op diepgaande wijze in op het leven van mensen. Het missen van berichten kan leiden tot ruzies, breken van vriendschap, echtscheidingen en ongelukken.
30-06-2014, 11:39 door Anoniem
Kennis betreft media manipulatie kunnen ze ook gewoon inkopen in Noord Korea.
30-06-2014, 11:40 door Anoniem
Door Anoniem: Lesson learned: laat onderzoek nooit door sociopaten uitvoeren.

Het heeft niets met angst te maken. Het gaat om betrouwbaarheid.


Facebook is toch juist bedacht ten behoeve van sociopaten?
30-06-2014, 11:54 door Anoniem
Facebook shares plunge as depressed victims of deceitful FB experiment take revenge by reporting that Facebook shares are plunging free-fall.
30-06-2014, 12:07 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-06-2014, 12:14
[Verwijderd]
30-06-2014, 12:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Lesson learned: laat onderzoek nooit door sociopaten uitvoeren.

Het heeft niets met angst te maken. Het gaat om betrouwbaarheid.


Facebook is toch juist bedacht ten behoeve van sociopaten?

Misschien wel door sociopaten, maar niet ten behoeve van. Zo'n 1-3% van de bevolking is sociopaat. Dat betekent voornamelijk dat ze zich niet kunnen inleven in de gevoelens of beleving van anderen. Veel CEO's zijn sociopaat. Dat stelt hen in staat mensen te ontslaan zonder daar slecht van te slapen. Ze voelen er gewoon niets bij.
30-06-2014, 13:42 door Anoniem
waar is Facebook eigenlijk goed voor? Kan iemand dat mij uitleggen?
30-06-2014, 14:18 door Anoniem
Citaat Telegraaf 30-6-2014

"Het bedrijf stelt al toestemming te hebben, omdat alle gebruikers akkoord zijn gegaan met een gebruikersovereenkomst
waarin staat dat er onderzoek naar hen gedaan kan worden."

Waarmee maar weer eens wordt aangegeven dat (bijna) niemand die voorwaarden leest, laat staan dat ze de reikwijdte ervan overzien. Alweer een reden om geen Facebook te gebruiken.
30-06-2014, 16:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Het missen van berichten kan leiden tot ruzies, breken van vriendschap, echtscheidingen en ongelukken.

Interessante stelling. Mijn huwelijk en vriendschappen zijn niet gebaseerd op Facebook. Daar zit gelukkig wat meer diepgang in. Als er mensen op deze planeet rondlopen wiens huwelijk of vriendschappen kunnen stranden door ongelezen/ongepubliceerde berichten op Facebook, zouden diegenen zich ernstig achter de oren moet krabbelen.
30-06-2014, 19:51 door Anoniem
waar is Facebook eigenlijk goed voor? Kan iemand dat mij uitleggen?

Wel dat zou ik ook eens graag weten.

Ik gebruik de rommel alvast niet. (twitter ook niet, Skype ook niet)
20-07-2014, 17:32 door Anoniem
Waar is Facebook goed voor? Simpel voor mij in ieder geval; Ik vind sommige spelletjes die ik via Facebook wel leuk om te blijven spelen en gebruik hiervoor een expliciet account. Voor vrienden en kennissen, gebruik ik een ander account, waar ik social info opzet of kan zien van deze beperkte groep. Dit geeft voor mij hoogstens een extra dimensie aan mijn contacten met hen op andere gebruikelijke wijzen. Dat Facebook-sociopaten, dit medium gebruiken ter manipulatie druist tegen mijn principes in en zal mijn gereserveerdheid in het gebruik hiervan in significant verhogen. Al met al een goede zaak dat dit is uitgelekt en zeker een slechte zaak voor de (goede) naam die Facebook wereldwijd heeft opgebouwd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.