image

Google stopt stille extensie-installaties in Chrome

zaterdag 22 december 2012, 19:17 door Redactie, 1 reacties

Vanaf Chrome 25 is het niet meer mogelijk voor extensies om zich stilletjes in de browser te installeren, zo laat Google op het Chromium Blog weten. "Veel gebruikers hebben extensies van de Chrome Web Store geïnstalleerd, maar sommige gebruikers hebben extensies die stiekem zonder hun medeweten zijn geïnstalleerd", zegt productmanager Peter Ludwig.

Door het Windows Register te gebruiken was het mogelijk voor Chrome-extensies om zich stilletjes te installeren. Deze maatregel was oorspronkelijk bedoeld om gebruikers een extensie aan te bieden die bij de installatie van een andere applicatie werd geïnstalleerd. "Helaas is deze feature op grote schaal door derden misbruikt om stilletjes extensies in Chrome te installeren zonder goedkeuring van gebruikers", aldus Ludwig.

Uitschakelen
Google gaat daarom in Chrome 25 twee nieuwe features doorvoeren zodat gebruikers alleen de extensies gebruiken waarvoor ze zelf hebben gekozen. Extensies die door derde programma's worden geïnstalleerd staan standaard uitgeschakeld. Zodra de extensie geïnstalleerd wordt krijgt de gebruiker in Chrome een menu te zien waar hij de extensie kan inschakelen.

Daarnaast worden ook alle extensies die in het verleden met andere applicaties zijn meegelift en via het Windows Register geïnstalleerd zijn, automatisch uitgeschakeld. Eén keer krijgen gebruikers een scherm te zien om de extensies in te schakelen. Eerder paste Mozilla soortgelijke maatregelen in Firefox toe.

Reacties (1)
23-12-2012, 21:26 door Anoniem
Ik wist helemaal niet dat dit mogelijk was en vind het ook maar eng dat extensies geïnstalleerd kunnen worden zonder de gebruiker om toestemming te vragen. Vreemd dat dit mogelijk was en dat Google die feature dus ooit heeft ingebouwd. Ze hadden zelf toch ook wel kunnen bedenken dat het niet verstandig is om een feature in te bouwen waarmee zonder enig medeweten van de gebruiker extensies kunnen worden geïnstalleerd.

Windows Register, dus deze feature werkte alleen op Windows en andere besturingssystemen hebben niet de mogelijkheid om extensies op de achtergrond te installeren?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.