image

Windows XP-gebruikers blijven massaal zitten

dinsdag 1 juli 2014, 10:18 door Redactie, 10 reacties
Laatst bijgewerkt: 01-07-2014, 14:46

Ook in juni blijkt dat gebruikers van Windows XP massaal zijn blijven zitten, zo beweert marktvorser Net Applications. Ten opzichte van mei bleef het marktaandeel onveranderd op 25,3% staan. Sinds 8 april wordt Windows XP niet meer ondersteund, maar het marktaandeel daalde sinds april met slechts 1%.

Windows 7 kreeg er in juni 0,5% bij en wordt nu door 50,6% van de internetgebruikers gebruikt. Windows 8 en 8.1 staan op 12,5% van de computers geïnstalleerd. De cijfers van Net Applications verschillen vaak met die van StatCounter, maar de statistieken van dit onderzoeksbureau waren op het moment van schrijven niet beschikbaar. Zodra ze beschikbaar komen zal het artikel worden geüpdatet.

Update

De status qua onder Windows XP-gebruikers wordt door StatCounter bevestigd, dat tussen mei en juni geen daling waarnam. Wel ligt het aandeel van XP volgens StatCounter lager dan Net Applications beweert. StatCounter stelt dat 16,3% van alle internetgebruikers nog met XP werkt. Windows 7 is volgens beide onderzoeksbureaus het populairste besturingssysteem, waarbij het volgens StatCounter een marktaandeel van 55% heeft.

In Nederland daalde het aandeel van XP onder de 6%, terwijl Windows 7 juist één procent groeide en op 55,7% uitkwam. Verder zag Windows 8.1 het marktaandeel met zo'n 1,3% groeien, waardoor het de 12% passeerde.

Reacties (10)
01-07-2014, 11:10 door Anoniem
Doen ze nog zo hun best op wel drie nieuwe versies die allemaal compleet nieuwe dingen doen... blijkt het gewoon niet voldoende beter voor de klant om over te stappen. Waar een groot bedrijf toch al niet klein in kan zijn.
01-07-2014, 11:26 door johanw
Ik denk dat de meeste hardware waar nu XP op draait windows Vista, 7 of 8.x of helemaal niet kan draaien of er gruwelijk traag op wordt.
01-07-2014, 12:41 door Anoniem
Een nieuw product moet toegevoegde waarde hebben (niet toegevoegde meuk); Vista ga je niet aanschaffen vanwege wat bureaubladgadgets. Windows 7 ben je eerst een hele dag bezig alle overbodige features uit te schakelen of te verwijderen (alle bijgevoegde hinderlijke autoconfig en discovery meuk bijvoorbeeld). Leuk, ik kan b.v. een ISO naar CD zetten maar omgekeerd kan dit niet. Alle features in Windows die maar half werken of niemand nodig heeft; laat ze gewoon weg. Windows 8.x heeft nog meer ongewenste of overbodige featues, dat daar al geen beginnen meer aan is; een OS dat ze letterlijk proberen af te maken nadat het verkocht is. Enige reden om over te stappen zijn enkele beveiligingsmaatregelen zoals UAC, ASLR, die ook alweer achterhaald zijn. Ook de cloud based richting die Microsoft op wil maakt een OS minder waard (als je een online werkplek hebt, dan heb je eigenlijk geen 40 GB aan Windows nodig, maar alleen een webbrowser). Een compacte readonly Linux distro van 16 MB in de UEFI is dan al voldoende om cloud based te werken. Ergens lijkt het of Microsoft Nokia achterna wil; alleen waar Nokia niet meer wist wat klanten graag wilden, *denken* ze bij Microsoft dat ze weten wat hun klanten willen, en verpesten ze daarmee het succes van hun product. Erg jammer, omdat we dadelijk een monopolie van Android gaan krijgen. Als je met Windows geld wil verdienen moet je het hebben van gewoon een goed product in plaats van zinloos achter alle Google hypes aan te rennen. Als je anderen gaat na-apen ren je altijd achter de feiten aan. Minder code en van een betere kwaliteit, minder versies van Windows en langere support op beveiliging, stabiliteit en compatibiliteit. Dat betekend ook minder beveiligingsupdates, minder wielen opnieuw uitvinden, minder incidenten, meer productiviteit. Apple doet dit met succes; hun OS is stabiel, productief, wijkt nooit teveel van een vorige versie af, en alles werkt gewoon (dit komt alleen maar omdat Apple gebruikerservaring erg belangrijk vindt). Verplicht softwarebedrijven aan bepaalde kwaliteitseisen betreft code te voldoen in plaats ze te verplichten een irritant lint te gebruiken ipv klassieke menu's. Stop met denken dat Windows alleen geld kan opleveren als cloudproduct; daar zijn al genoeg producten van en mensen willen ze niet.
01-07-2014, 12:42 door Anoniem
Laat ik het zo zeggen. Mensen die nu nog XP gebruiken zijn niet echt computer minded. Ze hebben een PC staan en die werkt. Nu XP niet meer wordt geupdate krijgen ze her en der te horen dat ze beter XP niet meer kunnen gebruiken. Ze moeten dus nu rond kijken wat ze willen wat er is. Oude PC met nieuwe Windows of die buurman er toch maar linux op laten zetten of toch maar een nieuwe PC? Maar dan na de zomer. Ik verwacht dus een kleine piek in het aantel linux gebruikers en dan in het najaar een piek in de verkoop van PC's met W8. En misschien profiteert Apple er ook nog van, maar Apple is vrij duur en mensen die nu nog XP hebben geven weinig geld uit aan computers.
01-07-2014, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem: Laat ik het zo zeggen. Mensen die nu nog XP gebruiken zijn niet echt computer minded..

Pardon?

Wat is er mis met XP ?
Bijna alle applicaties draaien erop en ik gebruik het alleen maar voor de zeldzame gebeurtenis dat een applicatie alleen voor Windows is uitgebracht en niet voor Linux of niet gratis voor OSX.

Apple is geen alternatief voor XP gebruikers. XP gebruikers zijn mensen die niet geld over de balk gooien, anders hadden ze immers al Windows 8.1 update 2 gehad. Dan gaan ze zeker niet betalen voor FreeBSD met een grafische schil en hardware dat 8 keer over de kop gaat en niet eens zo goed in elkaar is gezet en vrijwel alleen in de inmiddels achterhaalde kleur wit verkrijgbaar is.

XP wordt niet meer ondersteund? So what? Alsof Windows 7 werkt zonder patches? Alsof Windows 8 werkt zonder patches? Windows XP is nu juist werkzaam. Het werkt op X86 alle systemen, niet alleen AMD64 bit. En omdat er geen updates meer komen kan Microsoft ook niets meer verkloten. Geen update waardoor 90% van je software niet meer werkt, er komen immers geen updates meer.. Nooit meer vloeken omdat net als je haast hebt er ineens 99 updates geinstalleerd moeten worden ALS JE AFSLUIT!!! (waarom zou ik afsluiten? misschien omdat ik weg wil?)
01-07-2014, 15:45 door Anoniem
Wel grappig dat er allerlei argumenten op tafel liggen om XP te blijven gebruiken. Diegene die er last van heeft, zoals ik mag allerlei spam berichten steeds verwijderen van botnets PC's, waaronder ook XP. Lekker !
01-07-2014, 15:48 door Eric-Jan H te D
XP de best gepatchte Windows van Microsoft; "Only recommended without Internet Explorer"
01-07-2014, 16:24 door Anoniem
Door johanw: Ik denk dat de meeste hardware waar nu XP op draait windows Vista, 7 of 8.x of helemaal niet kan draaien of er gruwelijk traag op wordt.

Nou...*kan* nog meevallen... net Windows 8 op een Dell D830 gezet. Geen snelheidswonder, toch ook al weer 7 jaar oud. Maar Windows 8 draait opmerkelijk soepel. Dacht eigenlijk dat het tegen zou vallen en ik uiteindelijk terug zou moeten naar Windows 7 of erger: XP, maar deze gaat zo blijven.

Maar natuurlijk, "echte" XP-hardware, uit de XP-tijd (zeg 2002-2007), met de oude Pentium processoren en maar 512 of zelfs 256 MB, dat zal geen doen zijn.
02-07-2014, 00:25 door Anoniem
Ben hier een poosje geleden teruggegaan op een n-lite van xp en blijf daar ook bij .
Op nieuwere hardware is het helemaal bloedsnel .

En als je je browser wil openen dan is die er ook direct in een fractie van een seconde .

Van boot tot browsen op internet binnen 14 sec . dus dit is echt een blijvertje op diverse apparaten .
02-07-2014, 10:34 door Anoniem
@anoniem, 30-6, 14:25
AMEN..!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.