image

'Binnenkort verzekering tegen cybercrime'

maandag 24 december 2012, 09:06 door Redactie, 10 reacties

Consumenten kunnen zich binnenkort naast autoschade of brand ook tegen cybercrime verzekeren. "Binnenkort zal het heel gewoon worden om dit in je verzekeringspakket te hebben", aldus Michel van Eeten, hoogleraar Internetveiligheid aan de TU Delft, tegenover het ND. Van Eeten krijgt bijval van Jaap-Henk Hoepman, senior-onderzoeker digitale veiligheid bij TNO en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ook hij denkt dat consumenten zich in de toekomst tegen de risico's van cybercrime verzekeren moeten. Iets wat op dit moment nog niet mogelijk is. Het idee van een 'cyberzekering' is niet nieuw. In juli pleitte het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) voor verzekeringen tegen hackers en virussen komen.

Ook al in 2004 werd een verzekering tegen hackers al als een must omschreven en in 1999 was het verzekeringsmaatschappij Mees & Zoonen Marsh & McLennan computerschade zou gaan verzekeren.

Reacties (10)
24-12-2012, 10:00 door WhizzMan
In de kleine lettertjes komt vast te staan:

Uitgesloten van dekking zijn: Fouten van uw Internetprovider, Fouten van Websites van Derden, Schade door het niet op tijd installeren van beveiligingsupdates, Schade door het niet maken van backups van belangrijke gegevens, Schade door het gebruik van Open Source Software, Schade door het gebruik van zelf geschreven programmatuur, Schade door het niet installeren van tenminste twee door de verzekeraar goedgekeurde Virusscanners en Schade door het niet opvolgen van de aanwijzingen in de gebruikshandleiding.

Oftewel, 99.9% van de gevallen dat iemand schade oploopt, al dan niet door z'n eigen schuld, gaat er niet uitbetaald worden. De verzekeraars combineren de polis met een koppelverkoop van antivirussoftware, open source en zelf programmeren krijgt weer een trap na en we betalen met z'n allen weer een boel geld voor loze premies. Ik moet even naar de KvK, een verzekeringsmaatschappij oprichten hoor.
24-12-2012, 10:43 door Anoniem
Dit gaat niet werken.

Om cybercrime te defineren waarvoor de verzekering zal moeten uitbetalen is bijna onmogelijk voor een consument.
24-12-2012, 13:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-12-2012, 14:05 door Anoniem
Verzekeraars kunnen prima voorwaarden stellen aan de verzekerde tav veiligheidsmaatregelen. Externe audit, periodieke controle en dat soort zaken. Net als bij een alle andersoortige verzekeringen.
En de data haal je er idd niet mee terug (data-leakage-verzekering is wat anders...) maar veel andere gevolgen die voortvloeien uit een hack kunnen wel afgevangen worden.
Is geen eenvoudig product, maar dat is geen enkele verzekering voordat ie door iemand helemaal ie uitgedacht en vastgelegd in 100en regeltjes.
24-12-2012, 14:17 door Anoniem
Door Hugo: Twee redenen waarom dit geen goed idee is:

1) Door de verzekering gaan consumenten waarschijnlijk nog minder moeite doen om hun PC goed te beveiligen. Immers, de boel is verzekerd.

Mensen beveiligen hun huis ook steeds beter. Ze weten dat er ook forse immateriele schade kan optreden, die niet wordt vergoed.

2) Welke cybercrime verzekering je er ook mee afsluit, je informatie krijg je er niet mee terug. Foto's die weg zijn krijg je niet terug. En een verzekering beschermt je ook niet tegen identiteitsfraude.

Mensen sluiten een brandverzekering af, terwijl ze weten dat hun fotoboeken ook verbranden en niet te vervangen zijn.

Peter
24-12-2012, 16:06 door SirDice
Door Hugo: Twee redenen waarom dit geen goed idee is:

1) Door de verzekering gaan consumenten waarschijnlijk nog minder moeite doen om hun PC goed te beveiligen. Immers, de boel is verzekerd.
Ik denk dat dat wel meevalt. Inbraak is tenslotte ook verzekerd maar dan moet je niet vergeten je deur op slot te doen. Doe je dat wel dan kun je fluiten naar je centen. Kwestie van de juiste voorwaarden hanteren lijkt me.

2) Welke cybercrime verzekering je er ook mee afsluit, je informatie krijg je er niet mee terug. Foto's die weg zijn krijg je niet terug. En een verzekering beschermt je ook niet tegen identiteitsfraude.
Dat klopt. Maar om de boel weer te herstellen moet je vaak wel een hoop geld uitgeven, en juist daar kan zo'n verzekering een uitkomst bieden natuurlijk.
24-12-2012, 20:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-12-2012, 20:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-12-2012, 07:14 door Anoniem
het zou mooi zijn als je dan ook voor oplichting bent verzekerd voor natuurlijk een bepaald maxima bedrag
is uit eindelijk ook cybercrime ,misschien niet helemaal , maar vindt het wel in de buurt zitten
26-12-2012, 10:50 door Anoniem
Tijd kost altijd geld.
Mogelijk iets minder in jouw geval?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.