image

Microsoft laat overheden broncode op backdoors controleren

dinsdag 1 juli 2014, 17:35 door Redactie, 6 reacties

Vandaag is op de Microsoft Campus in Redmond het eerste Microsoft transparantiecentrum geopend, waar overheden de mogelijkheid hebben om de broncode van de belangrijkste Microsoftproducten op de aanwezigheid van backdoors te controleren.

Het centrum in Redmond is pas de eerste, aangezien Microsoft van plan is om nog meer regionale transparantiecentra te openen. Zo wordt er ook een transparantiecentrum in Brussel geopend en zal Microsoft binnenkort andere locaties aankondigen. De transparantiecentra werden eind vorig jaar al aangekondigd en volgen op onthullingen door klokkenluider Edward Snowden.

"Net zoals we overheden oproepen om transparanter over dit soort onderwerpen te worden, denken we dat het gepast is om ook zelf transparanter te zijn", zo liet Microsofts Brad Smith destijds weten. Door de transparantiecentra moet het eenvoudiger voor overheden worden om de integriteit van Microsofts software te controleren. Daarnaast zou Microsoft van plan zijn om ook het aantal programma's uit te breiden dat via de transparantiecentra is te bekijken.

Reacties (6)
01-07-2014, 17:40 door Anoniem
Ah hierdoor kan de overheid er het eerste bij zijn om misbruik te kunnen maken van de backdoors. Want vinden doen ze wel, maar melden ho maar.
01-07-2014, 18:24 door Anoniem
Wie moet die code controleren? Is daar voldoende expertise voor aanwezig?

Peter
01-07-2014, 20:15 door Anoniem
Maar wat stellen ze zich daar dan bij voor? Dat er een overheidsdienaar naar dat transparantiecentrum kan komen en
daar een "grep -Ri backdoor /home/office/src" kan doen om te kijken of er een backdoor in zit?
Lijkt me toch dat een backdoor meestal niet zomaar even gevonden kan worden als die goed gemaakt is.
"op de aanwezigheid controleren" dat lijkt me erg optimistisch.
01-07-2014, 20:16 door Eric-Jan H te D
En de controle op de voortbrenging van de executables dan? Libraries, Resources, Compilers, Linkers, Certification, Installers etc etc. Microsoft voelt de bijl van de alles vernietigende NSA boven haar nek hangen.
01-07-2014, 23:04 door Anoniem
Door Anoniem: Maar wat stellen ze zich daar dan bij voor? Dat er een overheidsdienaar naar dat transparantiecentrum kan komen en
daar een "grep -Ri backdoor /home/office/src" kan doen om te kijken of er een backdoor in zit?
Lijkt me toch dat een backdoor meestal niet zomaar even gevonden kan worden als die goed gemaakt is.
"op de aanwezigheid controleren" dat lijkt me erg optimistisch.

Een goed verstopte backdoor kan inderdaad extreem moeilijk zijn om te vinden.
Maar goed, ze moesten iets, en ik vind het een positieve stap, en ik kan niet zo veel verzinnen wat Microsoft nu meer of beter zou kunnen doen om wat vertrouwen van de klant terug te winnen.

Met zowel het volume van de code, als het feit dat het hele proces van code tot en met package met Microsoft tools gebouwd wordt maakt het erg moeilijk om een verdenking volledig weg te nemen.

De volledige codebase publiceren zou wellicht meer en beter zijn, maar dat is niet te verwachten. Bovendien, een echt subtiele bug/backdoor kan gewoon lang onopgemerkt blijven. Zie openssl .
03-07-2014, 02:04 door Anoniem
Het is handiger voor aanvallers om een kwetsbaarheid te verstoppen die exploiteerbaar is. Zodoende kan de aanvaller later ontkennen dat het een opzettelijke achterdeur is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.