image

EFF: iedereen op internet moet Tor gebruiken

donderdag 3 juli 2014, 16:12 door Redactie, 8 reacties

Iedereen op internet zou Tor moeten gebruiken om zijn anonimiteit te beschermen, ook de mensen die zeggen dat ze niets te verbergen hebben. Daarvoor pleit de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Tor is anonimiseringssoftware waarmee internetgebruikers hun IP-adres kunnen verbergen.

Daarnaast versleutelt Tor de gegevens die internetgebruikers over het internet versturen. Door Tor op de juiste manier te gebruiken kunnen internetgebruikers hun anonimiteit en privacy flink opschroeven, stelt Cooper Quintin van EFF. Zelfs de mensen die zeggen dat ze geen privacy nodig hebben. "Iedereen heeft op een gegeven moment privacy nodig! Misschien krijg je een keer met een gênante medische conditie te maken en je wilt hier informatie over zoeken, zonder dat Google en alle adverteerders van je lichamelijke ongemakken weten."

Tor kan helpen om deze informatie privé te houden. Daarnaast kan Tor ook helpen met het voorkomen van online tracking, zowel door overheden als adverteerders. Tor komt echter ook regelmatig in het nieuws, bijvoorbeeld door documenten van de NSA of het gebruik ervan door criminelen. De EFF heeft dan ook 7 zaken over Tor verzameld die gebruikers moeten weten. Het eerste punt is dat Tor nog steeds werkt, ondanks allerlei pogingen van inlichtingendiensten om het netwerk aan te vallen.

"We kunnen concluderen dat Tor op op waarschijnlijk een cryptografisch niveau nog niet is gekraakt", stelt Quintin. Een ander punt is dat Tor niet alleen door criminelen wordt gebruikt. Het is juist een belangrijke tool voor activisten, journalisten en mensen in landen zonder vrijheid van meningsuiting. "Je helpt criminelen niet meer door Tor te gebruiken dan je criminelen helpt door het internet te gebruiken."

Militaire backdoor

Er zijn daarnaast geen militaire backdoors in Tor aanwezig. "Een veel gehoorde opvatting is dat Tor door het leger is gemaakt en dus een militaire backdoor moet hebben. Er is geen backdoor in de Tor-software", merkt Quintin op. Daarnaast zou er niemand wegens het hosten van een Tor-server in de VS zijn gearresteerd. Verder is Tor gebruiksvriendelijk en niet zo traag als mensen soms denken.

Quintin besluit zijn verhaal met de opmerking dat Tor niet perfect is en gebruikers nog steeds hun eigen anonimiteit kunnen beschadigen door Tor op verkeerde wijze te gebruiken. Zo moeten gebruikers hun software up-to-date houden en beseffen dat als ze op Facebook of Google inloggen, deze diensten hen nog steeds kunnen volgen.

Reacties (8)
03-07-2014, 16:31 door Anoniem
Ach,ja ze willen zoveel.
Tor is opzicht wel redelijk goed en gratis.
Maar ik gebruik Mullvad open VPN.
Dat is wel betaald,maar een beter principe.
03-07-2014, 16:42 door Anoniem
Nou, ze slaan de plank goed mis. Zie:
"NSA bestempelt Tor-gebruikers masaal als 'extremist' ", Nu.nl, 3 Juli 2014, http://www.nu.nl/tech/3818725/nsa-bestempelt-tor-gebruikers-massaal-als-extremist.html

Artikel is (indirect) gebaseerd op broncode van het NSA operating system XKeyScore

@staff; In mijn opinie gelijk een headline waardig artikel :)
03-07-2014, 16:51 door Anoniem
en gebruikers nog steeds hun eigen anonimiteit kunnen beschadigen door Tor op verkeerde wijze te gebruiken.

Hoe wel goed gebruiken

- Beter is het de ingebouwde addon NoScript in te schakelen, deze staat standaard uit.
Zet hem op zijn minst aan en configureer het op zijn minst in de meest simpele vorm. Helaas is deze addon nog niet bepaald Foolproof.

- Addon Noscript alleen inschakelen als een website waarop je bent echt javascript nodig heeft. Je ziet vaker een melding dat een website het nodig heeft dan dat dat daadwerkelijk zo is om de content te kunnen lezen.

Standaard geen Javascripts toestaan verhogen je veiligheid op het web aanmerkelijk.

- Flash filmpjes kijken.
Met gebruik van Flash of andere plugins, flash staat standaard uit, hef je je anonimiteit op!
In de eerste plaats geeft de FlashPlugin alsnog je daadwerkelijke systeem informatie weg die de browser gespoofed heeft. Check het maar op
http://www.browserleaks.com/flash

Daarnaast is het mogelijk met scripts aanwezig op een website om je daadwerkelijke ip adres te achterhalen.
Bewijs met werkend voorbeeld daarvan nog niet op het internet gevonden.

- Downloaden en installeren van de Tor browser bundle is een fluitje van een cent.
Het printen van de Faq pagina en vluchtig doornemen van de index ook.
https://www.torproject.org/docs/faq

Flash Faq onderwerpen
- Why can't I view videos on YouTube and other Flash-based sites?
- So I'm totally anonymous if I use Tor?

Tor niet perfect

" 7. Tor is Not Foolproof "
Helaas.
Maar luiheid, desinteresse en digitale aversie zijn een groter probleem dan een werkelijk gebrek aan intelligentie.
03-07-2014, 17:01 door Anoniem
@Anoniem 16:42, dat is voor een belangrijk deel ook het punt. Initiatieven als Tor zijn er niet om extremisten te beschermen, maar om de huidige praktijken van "grote groepen afluisteren" onmogelijk te maken, om zo de spionage-wereld te dwingen om weer terug te vallen op goed gerichte methoden. Als iedereen (of in elk geval, heul veul mensen) Tor gaan gebruiken, kunnen ze moeilijk wegkomen met "we hebben hier een database met 478 miljoen extremisten." Daarom moeten ze dan terugvallen op meer gerichte technieken, wat *exact* is wat we allemaal heel graag willen.
03-07-2014, 17:26 door Anoniem
Door Anoniem: Nou, ze slaan de plank goed mis. Zie:
"NSA bestempelt Tor-gebruikers masaal als 'extremist' ", Nu.nl, 3 Juli 2014, http://www.nu.nl/tech/3818725/nsa-bestempelt-tor-gebruikers-massaal-als-extremist.html

Artikel is (indirect) gebaseerd op broncode van het NSA operating system XKeyScore

@staff; In mijn opinie gelijk een headline waardig artikel :)

Ik begrij[ wat je bedoelt, maar dat is toch juist wel een reden om iedereen op te roepen tor te gebruiken?
03-07-2014, 21:41 door Anoniem
kleine toelichtende correctie bij/van "16:51 door Anoniem"

- Addon Noscript alleen inschakelen als een website waarop je bent echt javascript nodig heeft.
beter omschreven :
"Javascripts alleen (deels) toestaan als een website waarop je bent echt javascript nodig heeft. "
(NoScript was als het goed is al actief en blijft dat deels ook)
04-07-2014, 00:28 door Anoniem
Via zoveel mogelijk IP adressen Tor gebruiken, op google naar TAILS zoeken etc. Bijv openbare WiFi, Starbucks, NS, Albert Heijn etc, om de database van de NSA te vertroebelen.
04-07-2014, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: Via zoveel mogelijk IP adressen Tor gebruiken, op google naar TAILS zoeken etc. Bijv openbare WiFi, Starbucks, NS, Albert Heijn etc, om de database van de NSA te vertroebelen.

... er weinig te 'vertroebelen' aan/met NAND/NOR filter functies, op z'n best is de benutte capaciteit iets hoger.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.