image

Google blokkeert verkeerd verzonden e-mail voor bank

vrijdag 4 juli 2014, 15:51 door Redactie, 7 reacties

Google heeft gehoor gegeven aan de oproep van de Amerikaanse bank Goldman Sachs om een verkeerd verstuurde e-mail met gevoelige informatie te blokkeren. Een externe partij die door de bank was ingeschakeld had een auditrapport per ongeluk naar het verkeerde e-mailadres gestuurd.

In plaats van het adres dat op gs.com eindigde, werd het rapport naar een Gmail-adres gestuurd. Goldman Sachs nam contact op met de eigenaar van het account maar kreeg geen reactie. Daarop stapte de bank naar Google en eiste dat de verkeerd gestuurde e-mail zou worden verwijderd om een "onnodig en groot" privacylek te voorkomen, alsmede onnodige reputatieschade.

Een werknemer van Google zou echter hebben laten weten dat het de e-mail alleen met een gerechtelijk bevel kan verwijderen. De bank stapte dan ook naar de rechter. Of de rechter ook een gerechtelijk bevel heeft afgegeven is onduidelijk, maar het probleem zou inmiddels zijn opgelost.

"Google heeft aan ons verzoek voldaan om toegang tot de e-mail te blokkeren", zo laat een woordvoerster van Goldman Sachs tegenover Reuters weten. De zoekgigant zou daarnaast ook hebben gemeld dat er sinds de e-mail was verstuurd en Google het bericht blokkeerde niet op het account was ingelogd. "Er is geen klantinformatie gelekt", aldus de woordvoerster.

Reacties (7)
04-07-2014, 15:56 door Anoniem
"De zoekgigant zou daarnaast ook hebben gemeld dat er sinds de e-mail was verstuurd en Google het bericht blokkeerde niet op het account was ingelogd."

Antwoord dus op: "Goldman Sachs nam contact op met de eigenaar van het account maar kreeg geen reactie."
04-07-2014, 16:04 door Anoniem
vreemd verhaal. Dus als iemand me per ongeluk een mail stuurt die niet voor mij bedoeld is, dan mag mijn account geblokkeerd worden en me de toegang tot de mailbox worden ontzegd? En als ik per ongeluk een poststuk in de brievenbus krijg, dan mag "men" zich toegang verschaffen tot mijn woning? Misschien ben ik wel op vakantie of heb ik gewoon geen zin om open te doen.

Het is belachelijk dat gevoelige en vertrouwelijke informatie per email wordt verzonden. Terecht dat Google aangeeft een gerechtelijk bevel nodig te hebben. Ik verbaas me over het feit dat een rechter dit verzoek heeft goedgekeurd. Zo zie je maar dat de rechten van een enkel individu niet opwegen tegen de grote machtige banken.
Jammer dan als deze informatie in verkeerde handen valt. Had je maar betere maatregelen moeten nemen om dat te voorkomen.
Dat is dus wederom een valide reden om gewoon een eigen mailserver te gebruiken en niet een van de grote, gratis aanbieders.
04-07-2014, 17:29 door Anoniem
Slim, want Google wil natuurlijk niet horen wat de rechter gaat zeggen. Want met een beetje pech komt er een juridisch precedent dat alle mailtjes op aanvraag gewist moeten worden. Dan kun je beter tijdig schikken voordat een digibeet rechter zijn mond open doet.
04-07-2014, 18:09 door Anoniem
Dit los je zeer eenvoudig op met PGP. Want was het bericht ge-encrypt, dan was er helemaal geen gevaar. Alleen de rechtmatige ontvanger kan hem lezen.

Tevens, is het dan onmogelijk om een mail naar email adres 'a' te sturen en met de sleutel van email adres 'b' te versleutelen. Dat kan niet. Is ook weer een extra waarschuwing.

Wordt langzamer hand wel moe van al die mensen die niet hun eigen verantwoordelijkheid willen nemen... Zwaar gevoelige data onversleuteld versturen per email. Mogen banken dat wel...?

TheYOSH
04-07-2014, 21:20 door johanw - Bijgewerkt: 04-07-2014, 21:20
Door Anoniem:Tevens, is het dan onmogelijk om een mail naar email adres 'a' te sturen en met de sleutel van email adres 'b' te versleutelen. Dat kan niet. Is ook weer een extra waarschuwing.
Dat kan heel goed hoor. Dat veel mailclient plugins die pgp / gpg aanroepen het niet toelaten is iets anders. Sterker nog, je kunt best een key hebben waar helemaal geen email adres in het user veld voorkomt.
05-07-2014, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: vreemd verhaal. Dus als iemand me per ongeluk een mail stuurt die niet voor mij bedoeld is, dan mag mijn account geblokkeerd worden en me de toegang tot de mailbox worden ontzegd? En als ik per ongeluk een poststuk in de brievenbus krijg, dan mag "men" zich toegang verschaffen tot mijn woning? Misschien ben ik wel op vakantie of heb ik gewoon geen zin om open te doen.

Dan neem je geen gmail account
06-07-2014, 18:18 door spatieman
@bovenstaande.
en wat als het nu eens om hotmail.com ,live. whatever dan ook, of nog leuker.,
je eigen provider..
mogen wij dan zeggen (ervan uitgaande als voorbeeld u heeft ziggo), dan neem je maar geen ziggo.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.