image

Microsoft waarschuwt voor valse Mac- en Windows-apps

maandag 31 december 2012, 10:28 door Redactie, 0 reacties

Microsoft waarschuwt eigenaren van zowel Windows- als Mac-computers voor valse installatieprogramma's die gebruikers geld aftroggelen. Het gaat onder andere om de Pameseg Trojan, die op beide platformen actief is. De malware doet zich voor als illegale software, een key generator of legitieme software, maar vraagt in werkelijkheid om een activatiecode waarvoor betaald moet worden.

Volgens Microsofts Methusela Cebrian Ferrer spelen internetgebruikers die software van onbekende distributiekanalen een gokspel. Het misleiden van gebruikers speelt daarbij een grote rol. "De gebruiker denkt dat hij een vrije keuze maakt, maar de keuze leidt uiteindelijk tot het afgericht gedrag van het downloaden en uitvoeren van het installatieprogramma."

Verkoop
De gebruikte tactiek is vergelijkbaar met de 'low-ball' verkooptechniek, waarbij de gebruiker een product tegen een lagere prijs krijgt aangeboden, waarna de prijs wordt verhoogd. "De effectiviteit van de low-ball techniek komt door het feit dat de gebruiker al tijd heeft besteed aan het zoeken naar informatie, een distributie heeft verkend en zich aan een idee heeft toegewijd."

Ferrer merkt op dat dit ervoor zorgt dat de gebruiker de acties van het downloaden, opslaan en installeren van het bestand vrijwillig uitvoert. Om het product toch te krijgen zal de gebruiker daardoor eerder geneigd zijn een sms-bericht naar een duur nummer te sturen en zo een activatiecode te ontvangen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.