image

Britten opgepakt wegens nagemaakte overheidssites

maandag 7 juli 2014, 11:45 door Redactie, 2 reacties

In Groot-Brittannië zijn vijf mannen opgepakt die zeker 25 overheidssites namaakten waar burgers werden opgelicht. De sites, die van advertenties op zoekmachines gebruik maakten, brachten geld in rekening voor diensten die gratis zijn of op de officiële overheidssites tegen een lager tarief werden aangeboden.

Het ging dan bijvoorbeeld om het aanvragen van een nieuw paspoort, het boeken van een rijexamen, belastingteruggave en het aanvragen van een Europese zorgkaart. Naast het gebruik van 'govuk' en 'directgov', werd ook de betreffende naam van de overheidsinstantie in de domeinnaam gebruikt, alsmede het ontwerp, waardoor het leek alsof het om een legitieme website ging. Er kwamen in totaal 5700 klachten over de frauduleuze sites binnen.

"We werken met zoekmachines zoals Google en Bing samen om advertenties van zoekresultaten te verwijderen en blijven inlichtingen verzamelen om dit probleem aan te pakken", aldus het eCrime Team van het National Trading Standards. Britse burgers krijgen daarnaast het advies om overheidsdiensten alleen via gov.uk op te zoeken.

Reacties (2)
07-07-2014, 13:42 door Erik van Straten
Nederland kent helaas geen vergelijkbare DNS-aanpak als *.gov.uk; als alle Nederlandse overheidswebsites subdomeinen van overheid.nl zouden zijn was er al veel gewonnen.

Hoe stel je als gebruiker vast dat www.officielebekendmakingen.nl, www.mijnpensioenoverzicht.nl, www.jaofnee.nl, omgevingsloket.nl, aanvragendigid.nl, activerendigid.nl en digi-d.nl daadwerkelijk websites van de Nederlandse overheid zijn? Die laatste drie zijn dat zeker niet...
07-07-2014, 15:31 door Anoniem
"Hoe stel je als gebruiker vast dat www.officielebekendmakingen.nl, www.mijnpensioenoverzicht.nl, www.jaofnee.nl, omgevingsloket.nl, aanvragendigid.nl, activerendigid.nl en digi-d.nl daadwerkelijk websites van de Nederlandse overheid zijn? Die laatste drie zijn dat zeker niet..."

Goede vraag, waar onze overheid helaas geen antwoord op zal hebben. Dat wil zeggen, je kunt moeilijk van de gemiddelde internet gebruiker verwachten dat deze de whois info gaat uitpluizen ofzo ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.