image

McAfee ontsnapte dankzij social engineering

woensdag 2 januari 2013, 14:18 door Redactie, 8 reacties

Anti-viruspionier John McAfee gebruikte social engineering om uit Belize te ontsnappen, waar de politie hem wilde spreken wegens de moord op zijn buurman. "Ik koos verschillende eenvoudige social engineering trucs om ons bij deze ontsnapping te helpen", aldus McAfee, die inmiddels in de Verenigde Staten is aangekomen. "Social engineering kan voor elk probleem worden toegepast, niet alleen hackingproblemen."

Bij social engineering wordt het gedrag van mensen voorspeld aan de hand van bepaalde stimuli. Het is vooral bekend door hackers die bijvoorbeeld de administratie bellen en zich voordoen als werknemers, om zo wachtwoorden of andere gegevens te achterhalen.

McAfee vertelt op zijn eigen weblog, waar hij de ontsnapping bespreekt, dat hij via een kleine vissersboot uit Belize wilde ontsnappen. De politie had echter overal controleposten opgezet.

Op de dag dat de anti-viruspionier vertrok, liet hij een vriend in één van zijn voertuigen rijden. "Hij reed drie mijl voor ons en had continu contact", laat McAfee weten. De papieren van de truck stonden op zijn naam. McAfee ging ervan uit dat als de agenten dit vonden en de truck stopten, het overige verkeer kon doorrijden.

Dubbelganger
Daarnaast liet hij een dubbelganger, iemand die McAfee naar eigen zeggen al 30 jaar kent en die zijn naam ook in John McAfee liet veranderen, in Mexico arresteren. Het bericht werd vervolgens op het weblog van McAfee geplaatst, dat door de radiostations in Belize werd overgenomen. Hierdoor zouden de procedures bij de controleposten zijn versoepeld

De voornaamste tactiek die McAfee toepaste was het inspelen op het weer. "We kozen een dag toen het weerbericht een bijna 100% kans op zware regen voorspelde."

Volgens de anti-viruspionier stoppen agenten geen auto's in de regen, waardoor hij ongestoord kon ontsnappen. Tijdens de rit naar de kust regende het inderdaad en werd hij geen enkele keer gestopt.

Reacties (8)
02-01-2013, 14:54 door Anoniem
Even los van hype. Maar het lijkt alsof het stoer is wat deze man tot nu toe heeft geflikt. Ik bedoel als de politie vragen heeft over een moord van je buurman notabene. Het laatste wat je doet is vluchten lijkt me?

De essentie is er is iemand dood gevonden en hij heeft wellicht de key tot het oplossen van de moord.
02-01-2013, 15:03 door Anoniem
Held! \o/
02-01-2013, 16:31 door Anoniem
Respect!!!!!
This is a MAN!
look at him! Respect him!
10/10 voor Mcafee!
02-01-2013, 20:12 door Ramon.C
Geen uitlevering? O wacht...
03-01-2013, 01:46 door Sokolum
Ik ken niet alle details, maar wat ik hier lees komt dit nogal verdacht over. Je rent weg voor de politie die je graag wilt verhoren over een moord op je buurman, zodat deze moord kan worden opgelost. Waarom ren je weg voor de politie... laat mij is nadenken... Als ik een moord zou begaan, dan ren ik keihard weg plaats van delict.... maar waarom rent McAfee weg... pfff ik denk nog even verder na... Ik geef het op. Volgens mij moest hij hoognodig terug om de kattenbak te verschonen.
03-01-2013, 05:29 door peterloo
ik heb mijn twijfels over beide kanten van het verhaal zowel van mcaffee als de regering van belize...
03-01-2013, 09:12 door Anoniem
Nu ben ik wel benieuwd wat er eigenlijk gebeurd is met de hond van McAfee... Daar ging het toch om? Moet hij niet eens terug om dat beest eten te geven?
03-01-2013, 09:21 door Ler0y JenKins
Door Anoniem: Nu ben ik wel benieuwd wat er eigenlijk gebeurd is met de hond van McAfee... Daar ging het toch om? Moet hij niet eens terug om dat beest eten te geven?

Klopt, die honden waren vergiftigd, hij wijst de regering van Belize aan, terwijl het zijn buurman was die de aanklacht had ingediend over zijn honden (die agressief waren)

Door Sokolum: Ik ken niet alle details, maar wat ik hier lees komt dit nogal verdacht over. Je rent weg voor de politie die je graag wilt verhoren over een moord op je buurman, zodat deze moord kan worden opgelost. Waarom ren je weg voor de politie... laat mij is nadenken... Als ik een moord zou begaan, dan ren ik keihard weg plaats van delict.... maar waarom rent McAfee weg... pfff ik denk nog even verder na... Ik geef het op. Volgens moest hij hoognodig terug om de kattenbak te verschonen.

Good Ol' Johnny beweert dat de regering van Belize hem erin wilt luizen, waarom weet ik ook niet.
Hij zegt dat de regering corrupt is. En hem zullen martelen als hij zich laat pakken.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik moet geloven... Ik weet niet of hij het gedaan heeft.
Dat hele gebeuren over dat harem van hem, en dat een van die vrouwen een moordenares was... Ik weet het allemaal niet.
Een hoge pief in de antivirus-industrie vermoord niet zomaar iemand. Hij besmeurt hiermee wel de naam van het bedrijf. Of die al goed was... Ik herinner me een nieuwsbericht van vorig jaar:
"Mcafee slechste beveiligingspakket van alle AV's"

Mensen doen rare dingen in deze wereld...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.