image

Onderzoek: veel Nederlanders onveilig op internet

dinsdag 15 juli 2014, 14:23 door Redactie, 9 reacties

Veel Nederlanders vertonen onveilig internetgedrag, waardoor ze het risico lopen om met malware besmet te raken. Zo opent ruim een derde soms e-mails van een afzender die ze niet kennen en geeft 29 procent wel eens persoonlijke gegevens of wachtwoorden aan een onbekende of een bedrijf.

Verder klikt 35 procent van de Nederlanders wel eens op een link in een mail van een onduidelijke afzender, zo blijkt uit onderzoek dat door Ruigrok NetPanel in opdracht van Ziggo werd uitgevoerd. Wel zou bijna negentig procent van de Nederlandse huishoudens een virusscanner en/of firewall gebruiken. Van de mensen die hun beveiliging nog niet op orde hebben noemt 29 procent de kosten als belangrijkste reden. Dertig procent zegt niet te weten hoe ze de computer kunnen beveiligen.

Een kwart van de ondervraagden gaf aan dat ze slachtoffer van kwaadwillenden waren geweest. Het ging dan bijvoorbeeld om malware (57%), maar ook phishing (18%) en spyware (12%). Bij een inbraak op de computer maakt men zich vooral zorgen over inzage in de bankgegevens. Ruim 40% is bang dat derden hier toegang toe hebben. Dat persoonlijke foto’s of wachtwoorden openbaar worden, wordt veel minder gevreesd. Slechts 10% maakt zich daar druk over.

Reacties (9)
15-07-2014, 14:27 door Anoniem
Puur het wilde weste, jonguh!
15-07-2014, 14:40 door yobi
Waarschijnlijk wordt er bij Alertonline ook geen aandacht aan geschonken. Beveiliging van bedrijven heeft nu blijkbaar meer prioriteit. https://www.alertonline.nl/activiteiten/
15-07-2014, 14:47 door Anoniem
Dertig procent zegt niet te weten hoe ze de computer kunnen beveiligen.
En precies om deze reden heeft het aanscherpen van de regels omtrent veilig internetbankieren totaal geen zin. Goede beveiligingsmaatregelen zijn namelijk afgestemd op het kennisniveau van de personen op wie het impact heeft.
15-07-2014, 15:15 door Anoniem
Dertig procent zegt niet te weten hoe ze de computer kunnen beveiligen.

Tijd voor een inburgeringscursus. Al die buitenlanders moeten NL leren om zich hier te mogen vestigen. Dus zeg ik, eerst leren computeren, alvorens te mogen worden aangesloten op het Inet... Het internet rijbewijs....

TheYOSH
15-07-2014, 15:46 door Anoniem
... en dan hangen de meeste ook nog met een Admin account aan het Inet (zucht)
15-07-2014, 16:15 door Briolet
Zo opent ruim een derde soms e-mails van een afzender die ze niet kennen

Heel veel bedrijven hebben ook geen andere optie dan zede te openen.

Als jij een hotel runt en er komt een mailtje binnen van een onbekende, moet je die dan trashen? Je hebt dan meer kans dat je een nieuwe klant misloopt, dan dat het een malware-mailtje betreft.
15-07-2014, 16:56 door Anoniem
De mensen die niet weten hoe ze een computer moeten beveiligen zijn,hun eigen kwetsbaarheid tegen onveilig internetgedrag.
Zij nemen zelf het risico,dat er van alles verkeerd kan aflopen.
Als je wil internetten en je weet niet hoe je een computer moet beveiligen,dan moet je een kennis die er wel verstand van heeft maar even raadplegen,dan geeft hij je er misschien wel les in hoe het moet.
Of je moet maar helemaal van de computer wegblijven,maar ja dat bestaat niet in de moderne tijd.
Jammer genoeg zijn het veel ouderen die problemen hebben met het computergebruik,maar voor hen zijn er denk ik wel scholings cursussen hoe er mee om te gaan.
15-07-2014, 19:36 door [Account Verwijderd]
Ik leef graag gevaarlijk. Dus open ik e-mail van onbekende mensen. ;-)

Hmm, de remote content wordt niet geopend tenzij ik dat wil.
Bijlagen zijn altijd nog bijlagen die blijven rustig hangen tot ik beslis wat er mee gebeurd.

Op rare links zoals b.v. van de enquête website in de ECHTE email van de .... bank klik ik niet.

OK, wat ik er van kan begrijpen, is het volgende: dit ga ik nooit begrijpen.

Waarschijnlijk is het net zo iets als een gevaarlijke weg, waarbij de weg zelf dus niet het gevaar is.
16-07-2014, 07:43 door steve sh1t
Titel kon ook zijn: "Veel Nederlanders onveilig in maatschappij".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.