image

Microsoft gaat ook zoekresultaten EU-burgers verwijderen

donderdag 17 juli 2014, 14:14 door Redactie, 0 reacties

Na Google heeft ook Microsoft een formulier online gezet dat Europese burgers kunnen invullen als ze willen dat zoekresultaten in de zoekmachine Bing worden verwijderd. In tegenstelling tot Google hoeven internetgebruikers bij Microsoft geen kopie van een identiteitsbewijs te uploaden.

Het verwijderen van zoekresultaten volgt op een uitspraak van het Europees Hof, dat in mei oordeelde dat Google links naar personen moet verwijderen die "ongepast, irrelevant, niet langer relevant of buitensporig" zijn. Hierop kwam de zoekgigant met een online formulier dat gebruikers moeten invullen als ze bepaalde zoekresultaten willen verwijderen.

Naast de zoekresultaten in kwestie moeten er bij Google ook allerlei gegevens worden ingevuld, zoals naam en contactgegevens. Verder moet er een kopie van het paspoort, rijbewijs of identiteitskaart worden meegestuurd. Microsoft vraagt gebruikers niet om een door de overheid uitgegeven identiteitsdocument, maar wel om een ander document waaruit de identiteit van de aanvrager blijkt.

De documentatie is volgens Microsoft nodig om de ingevulde informatie te controleren en zal worden verwijderd als het verzoek is verwerkt, tenzij de wet anders bepaalt. Verder waarschuwt Microsoft dat de ingevulde informatie ook met derde partijen kan worden gedeeld, zoals de uitgever van de website die Microsoft uit de zoekresultaten zal verwijderen, alsmede databeschermingsautoriteiten of andere relevante overheidsorganen. Bij Google kwamen in zes weken tijd zo'n 70.000 verwijderverzoeken binnen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.