Privacy - Wat niemand over je mag weten

spitsmijden privacylek

19-07-2014, 15:00 door Anoniem, 6 reacties
Een kennis van mij wilde geld verdienen met spitsmijden en kon dan andere kentekens opgeven die in hetzelfde huishouden aanwezig zijn (sterker nog, dat moest).
Echter, je kunt elk kenteken opgeven en dan kun je zien wie er over de snelweg gereden is en wanneer van volledig vreemden.
Lijkt me niet de bedoeling.
Reacties (6)
20-07-2014, 00:56 door [Account Verwijderd]
En je meld dat hier in plaats van bij de beheerders van de site omdat..... ?
20-07-2014, 13:58 door Anoniem
Misschien omdat zoiets melden digitale zelfmoord is in Nederland?
Shoot the messenger..
20-07-2014, 17:02 door Anoniem
Dacht juist dat je tegenwoordig betaald werd als je dit soort dingen meld?

https://www.ncsc.nl/actueel/nieuwsberichten/leidraad-responsible-disclosure.html

Nu kun natuurlijk wel fluiten naar je t-shirt...
Overigens is met bovenstaande beschrijving wel erg duidelijk wie dan misbruik maakt (en is het eenvoudig te checken). Maar het niet zo interessant bijna.
20-07-2014, 21:14 door Anoniem
Door NedFox: En je meld dat hier in plaats van bij de beheerders van de site omdat..... ?

Hoewel ik het met je eens ben dat het goed nabuurschap is om fouten bij de beheerders zelf te melden, is het met betrekking tot datalekken en privacy misstanden in Nederland betrekkelijk riskant. Er heerst in Nederland een intimidatiecultuur en deels ook een cultuur om de reputatie van de melder aan te vallen. Men hoeft wat mij betreft ook weer niet zo ver te gaan om zelf risico te lopen.

Een alternatief zou eventueel zijn om het middels het signaalformulier aan het CBP te melden. Dat kan anoniem en zij zijn beter gewapend dan individuen tegen intimidatie.

Het verbaast me overigens niet dat dit bij Spitsmijden gebeurt. Naar aanleiding van berichten over Spitsmijden Galecopperbrug heb ik hun overigens privacyverklaring gelezen en had daar ondanks hun enigszins hautaine verzekering zich aan de WBP te houden toch wel enige kanttekeningen over hun omgaan met privacy (o.a. kopietje paspoort om recht op inzage uit te oefenen ondanks de richtlijnen van het CBP, recht op correctie schijnt over het hoofd gezien te zijn, recht op verzet werd min of meer weggewuifd enzovoort). Met een dergelijke houding tegenover persoonsgegevens (= andermans eigendom) is het niet verwonderlijk dat vervolgens uit datalekken blijkt dat men er laks mee omspringt.

Het meest triest vind ik het voor eventuele mensen die om wat voor reden dan ook (pesten, stalking, andere vormen van intimidatie) voorzichtig moeten zijn met hun locatie. Dankzij o.a. Rijkswaterstaat kunnen ze geen kant op...
20-07-2014, 22:55 door Anoniem
Door Anoniem: Het meest triest vind ik het voor eventuele mensen die om wat voor reden dan ook (pesten, stalking, andere vormen van intimidatie) voorzichtig moeten zijn met hun locatie. Dankzij o.a. Rijkswaterstaat kunnen ze geen kant op...
In dit land heeft niemand, nouja, geen normale burger dan, iets te verbergen te hebben. Iedere burger is voor de overheid gelijk en wie niet in de mal van Goedgekeurd Burgerman past valt buiten de boot, jammer dan. Verder hebben Ambtenaren altijd Het Recht om jouw persoonsgegevens op te eisen want ze zijn per slot van rekening toch Ambtenaar en dus Te Vertrouwen, Burger. Regels zijn er dan ook voor de Overheid vooral om aan anderen op te leggen, niet om zich zelf aan te houden. Zo werkt dat.
21-07-2014, 10:17 door Anoniem
Proef ik sarcasme of is dat serieus?
Als het gangbaar is dat de overheid zich niet aan regels hoeft te houden, waarom zouden burgers het dan wel doen? Helaas de moraal van een bananenrepubliek wat niet als voorbeeld genomen zou moeten worden.
Jammer is wel dat de controlerende instanties zich zo weinig laten gelden. CBP als eerste in dit geval.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.