image

"VS moet vertrouwen in Amerikaanse IT-bedrijven herstellen"

maandag 21 juli 2014, 11:59 door Redactie, 7 reacties

De Amerikaanse overheid moet actief het vertrouwen in Amerikaanse IT-bedrijven herstellen, die sinds de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden met een imagoprobleem te maken hebben. Dat lieten IT-belangenorganisaties tegenover een adviescomité van het Amerikaanse Congres weten.

De onthullingen hebben ervoor gezorgd dat zowel landen als buitenlandse bedrijven naar niet-Amerikaanse IT-bedrijven en oplossingen zoeken. Volgens Chris Hopfensperger, beleidsdirecteur bij anti-piraterijorganisatie BSA, grijpen andere landen en buitenlandse bedrijven dit momentum aan om het gat met de Amerikaanse IT-industrie te dichten.

Contract

Buitenlandse overheden zouden Amerikaanse techbedrijven vanwege de NSA-surveillance mijden, iets waar ook de BSA voorbeelden van heeft. Zo werd vorige maand bekend dat de Duitse overheid het contract met Verizon Communications vanwege de Amerikaanse spionagepraktijken heeft opgezegd. Hopfensperger riep beleidsmakers dan ook op om de zorgen over NSA-surveillance weg te nemen, in plaats van af te wachten wat de impact op de Amerikaanse techindustrie zal zijn.

Volgens Stewart Baker, advocaat en voormalig general counsel bij de NSA, is het de vraag of de aangekondigde surveillancehervormingen bij de NSA ervoor zullen zorgen dat andere landen niet blijven proberen om de data van hun eigen inwoners binnen hun eigen grenzen op te slaan. "Wat stel je voor, dat we wereldwijd excuses gaan maken?", zei Baker.

Een voorstel dat VS zich niet meer met spionage bezighoudt is volgens de advocaat net zo geloofwaardig als het niet meer hebben van buitenechtelijke seks. "Als we dat zouden doen, zijn we de enige mensen die het bij de overheid proberen af te dwingen."

Schade

Hopfensperger merkte op dat excuses niet nodig zijn. "Maar het is duidelijk dat niets doen nergens toe leidt. Miljarden dollars worden verloren en dat zal alleen maar meer worden." Kevin Bankston, beleidsdirecteur bij het Open Technology Institute van de New America Foundation riep het Congres op om de hoeveelheid data die de NSA zowel binnen als buiten de VS verzamelt te beperken en Amerikaanse techbedrijven toe te staan om meer informatie over surveillanceverzoeken openbaar te mogen maken.

Ook zou de NSA geen kwetsbaarheden moeten verzamelen om vervolgens te kunnen misbruiken. Al die veranderingen kunnen het vertrouwen in de Amerikaanse overheid en IT-bedrijven herstellen. "Dit [de onthullingen van Snowden] hebben een echte impact en we moeten actie ondernemen om het op te lossen", aldus Bankston.

Reacties (7)
21-07-2014, 12:22 door johanw - Bijgewerkt: 21-07-2014, 12:22
Ze zouden om te beginnen de Patriot wet en bijbehorende gag orders af moeten schaffen. Zolang die van kracht zijn zijn Amerikaanse bedrijven sowieso niet te vertrouwen.
21-07-2014, 16:35 door Anoniem
Hoe win je vertrouwen terug, indien je de schendingen van het vertrouwen verbergt achter het staatsgeheim ? Ik sluit mij geheel aan bij de eerste reactie.
21-07-2014, 16:37 door Anoniem
"Volgens Stewart Baker, advocaat en voormalig general counsel bij de NSA, is het de vraag of de aangekondigde surveillancehervormingen bij de NSA ervoor zullen zorgen dat andere landen niet blijven proberen om de data van hun eigen inwoners binnen hun eigen grenzen op te slaan. "

Is de doelstelling van het herstellen van vertrouwen dan om er zorg voor te dragen dat informatie van burgers van andere landen in de VS worden opgeslagen ? Er is immers *niets* op tegen dat andere landen data van eigen burgers binnen hun grenzen opslaan. Slaat de Amerikaanse overheid informatie over hun burgers soms in andere landen op ?
21-07-2014, 17:51 door Anoniem
Vertrouwen in VS producten?
Als net weer 4 backdoors in IOS7 zijn gelekt?
IOS7 van het bedrijf rotte appel wat bij hoog en laag beweerde nooit mee te werken met de NSA ?

Nee, daar krijg je vertrouwen mee.. "Geloof ons, wij luisteren niemand af, we hebben geen backdoors in onze software, en ook niet in jouw iPhone... we hebben net nog gekeken en we hebben geen backdoors gevonden. ehm, eh.. shit..
21-07-2014, 20:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-07-2014, 13:45 door Anoniem
Kijk, de taak van diensten als de NSA is ZELF, BINNEN de aangegeven LIJNTJES vanuit de POLITIEK (dat is hun werk, in ons altijd veranderende politieke landschap), HUN werk te doen.

Nu hebben ze bij uitblijven van afdoende politiek functioneren zelf touwtjes inhanden gekregen, door hulp van o.a. rechters kans gezien bv bedrijfsleven in hun belanghokjes te proppen.

daar moeten we nu op terug komen, niet alleen de vs.

de kern is, burgers moeten vragen stellen in ieder vrij land. als ze dat niet meer doen, valt de vrijheid vanzelf. kan de politiek doen wat ze willen, en dat is meestal niet zo hard als mogelijk in ons belang werken waar tegendraadse lobby veel en veel sterker plus lucratiever is.

pas dan gaat de politiek weer in ONS belang lijntjes uitzetten voor bijvoorbeeld NSA en zijn bedrijven als rechtspersonen weer net zo vrij als ze eigenlijk voorheen altijd waren en volgens de afspraken hadden moeten zijn.
23-07-2014, 10:02 door Anoniem
Het vertrouwen in de vs zelf is weg , ze manipuleren en liegen en bedriegen op elk vlak .
We moeten ons meer bewust zijn wie nu eigenlijk vriend of vijand is .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.