image

Loterij-scammer krijgt zes jaar cel

maandag 14 januari 2013, 14:39 door Redactie, 1 reacties

Een 54-jarige Brit die mensen mailde dat ze een loterij hadden gewonnen, maar ze in werkelijkheid voor 950.000 euro oplichtte, is tot een gevangenisstraf van zes jaar veroordeeld. Patrick Bomboi Emuh belde en mailde tenminste 20 mensen over de gehele wereld dat ze een loterij hadden gewonnen of een grote geldsom hadden geërfd. Om het geld te krijgen moesten de slachtoffers eerst zelf betalen.

Het ging dan om zogenaamde 'belastingen', 'verwerkingskosten' en andere toeslagen. De slachtoffers bevonden zich in Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Chili, Nieuw-Zeeland, Australië en Roemenië en gingen elk voor vele duizenden euro's het schip in. In sommige gevallen werden de slachtoffers 'geholpen' door iemand die zich voordeed als advocaat en beweerde het geld te kunnen claimen. Hiervoor moest echter wel eerst betaald worden.

Oplichting
Een aantal van de slachtoffers maakte de overtocht naar Groot-Brittannië, waar ze werden opgewacht door mensen die zich als zakenmannen voordeden. Er werden dan bankbiljetten getoond die via een speciaal middel waren schoon te maken. Wederom moesten de slachtoffers voor dit middel van tevoren betalen. De slachtoffers raakten bij elkaar zo 950.000 euro kwijt.

De politie onderzocht Emuh nadat hij in 2006 werd aangehouden met 12.000 euro op zak. Verder onderzoek wees uit dat er grote geldbedragen op zijn rekening waren gestort, waardoor de slachtoffers bij de politie in kaart kwamen. Emuh beweerde dat het geld van klanten in Nigeria afkomstig was, maar dit bleek niet te kloppen.

Inmiddels is een bedrag van 72.000 euro van Emuh in beslag genomen en wordt geprobeerd om alle slachtoffers te compenseren, zo laat de Britse politie weten.

Reacties (1)
15-01-2013, 13:46 door Anoniem
De term voor zoiets is "advance fee fraud", ook bekend als "Nigerian 419 scam".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.