image

Australische inlichtingendienst wil computers hacken

dinsdag 15 januari 2013, 12:00 door Redactie, 6 reacties

De Australische inlichtingendienst ASIO wil de computers van Australische burgers kunnen hacken en gebruiken voor het infecteren van de computers en smartphones van terroristen. "Het doel van deze nieuwe bevoegdheid is dat ASIO toegang tot de computers van verdachte terroristen kan krijgen en andere veiligheidsbelangen", aldus een woordvoerder van de procureur-generaal.

De Australian Security Intelligence Organisation (ASIO) zou alleen in zeer beperkte gevallen de nieuwe bevoegdheid mogen toepassen en alleen nadat er een gerechtelijk bevel is afgegeven. "Het bevel zou ASIO niet autoriseren om inlichtingen van de derde computer te verkrijgen", laat de woordvoerder weten.

Hoe de computers van derden worden ingezet wil de procureur-generaal niet laten weten, omdat dit gevoelige operationele informatie is.

Politiestaat
Andrew Pam van de Electronic Frontiers lobbygroep is bang dat ASIO dezelfde tactieken als cybercriminelen zal inzetten om de computers van derden over te nemen. Op dit moment is het niet voor de ASIO toegestaan om op computers handelingen te verrichten waardoor gegevens worden toegevoegd, gewijzigd of verwijderd.

De ASIO wil echter dat het verbod wordt opgeheven, zo meldt News Limited.

Volgens de privacycommissaris van de staat Victoria hebben de voorgestelde bevoegdheden de 'karakteristieken van een politiestaat'. "Om toegang tot de computer van een derde te krijgen, die geen connectie met het doelwit heeft, is buitengewoon breed en indringend."

Reacties (6)
15-01-2013, 12:23 door Anoniem
Zoals het nu klinkt wil de ASIO toestemming krijgen om botnets te bouwen.

Toch wel zorgwekkend.
15-01-2013, 12:32 door Anoniem
'karakteristieken van een politiestaat'
Doorgaans gaat een surveillance staat vooraf aan een politiestaat. Welnu, daar leven we al een jaar of 10 in. Dat hebben we dus al laten gebeuren...
15-01-2013, 12:43 door Anoniem
Australie staat inderdaad niet echt te boek als partij die privacy zeer series neemt. Denk ook aan die mooie firewall waar China jaloers op zou kunnen zijn :). Anderzijds wat verwacht je van een voormalige strafkolonie.
ik wist trouwens niet dat Australie ook zo onderhevig was aan het terrorisme. Het blijft natuurlijk wel een mooi verkoopargument.
15-01-2013, 12:44 door Security Scene Team
Door Anoniem: Zoals het nu klinkt wil de ASIO toestemming krijgen om botnets te bouwen.

Toch wel zorgwekkend.

daar lijkt het wel een beetje op hé. waarschijnlijk heeft die zitten keuvelen met Ome ivo.
en wéér word er angst gezaait door "terroristen" als veiligheids belang te gebruiken. zo slikken de burgers het sneller en makklijker. raar dat in elk land het zelfde gebruikt word om angst te zaaien om hun zin te krijgen.
15-01-2013, 13:20 door Anoniem
Iets met kind en badwater. Zorgelijk dat het zo vreselijk veel instanties kennelijk alleen maar om toestemming om te rotzooien te doen is. Iets met klok en klepel en bomen en bos. fred&ivo wilden niet heel lang gelee hetzelfde. Kennelijk besmettelijk.
15-01-2013, 19:35 door spatieman
if you cant beat them, join them with your own legal botnet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.