image

Overheid voert campagne tegen identiteitsfraude (video)

dinsdag 15 januari 2013, 14:05 door Redactie, 5 reacties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een nieuwe campagne tegen identiteitsfraude gestart. "Wie ergens een kopietje van zijn paspoort, identiteitskaart of rijbewijs achterlaat, moet dat niet zomaar doen", aldus het ministerie. Voor de campagne, met de titel 'Laat u niet zomaar kopiëren', worden op verschillende websites opvallende banners getoond.

Het gaat onder andere om websites waar mensen een telefoonabonnement kunnen afsluiten of een hotel kunnen boeken. Ook hebben gemeenten digitaal campagnemateriaal gekregen om hun inwoners te informeren over fraude met kopieën van een identiteitsbewijzen. Daarnaast geeft minister Plasterk op deze pagina uitleg over identiteitsfraude.

Schade
Volgens het ministerie kan identiteitsfraude ernstige gevolgen hebben. Met gestolen identiteitsgegevens is het bijvoorbeeld mogelijk een lening aan te vragen of een telefoonabonnement af te sluiten. Het slachtoffer krijgt vervolgens de rekeningen en deurwaarders aan de deur.

In 2011 zou vijf procent van de volwassen Nederlanders met identiteitsfraude te maken hebben gehad, wat op een paar honderdduizend mensen neerkomt.

Reacties (5)
15-01-2013, 15:17 door Anoniem
Het advies werkt als je zelf een kopietje moet overhandigen, maar vrijwel overal waar ik een kopie van mijn ID achterlaat, moet een scan van de kaart gemaakt worden, hoe doe je dat dan?
15-01-2013, 17:36 door Anoniem
Oud nieuws is oud. Laat de overheid zich ook eens een keer afvragen waarom ze toch het slechte voorbeeld moest geven en iedereen altijd te verplichten zo'n oh-zo-makkelijk kaartje mee te slepen en vervolgens zelf voor vanalles en nogveelmeer te eisen dat je dat kaartje laat zien cq een kopietje van laat trekken.

Wat mij betreft schaffen we die plicht of liever nog dat hele kaartje af. Als het niet zo verrekte makkelijk is om gedachtenloos kopietjes te eisen, dan gaan mensen hopelijk wat meer nadenken. Hoewel de overheid nogal goed is in het aannemen dat mensen niet zelfstandig kunnen handelen of zelfs maar na kunnen denken, dus om met deze campagne ineens te verwachten dat mensen dat wel gaan doen... beetje tegenstrijdig, overheid. Klaart u zichzelf eerst eens op.
15-01-2013, 18:40 door Anoniem
Identiteitsfraude komt steeds vaker voor. Je laat je portefeuille ergens liggen, je huurt een auto bij een crimineel bedrijf, of je gooit je kopieën weg in de blauwe container. Bij alle drie de gevallen kunnen kwaadwillenden een kopie van je identiteitsbewijs misbruiken om bijvoorbeeld abonnementen af te sluiten, of om aankopen mee te doen bij grote bedrijven die op naam een rekening uitschrijven.

Dit gebeurt niet alleen in je wildste dromen, maar jammer genoeg ook teveel in de werkelijkheid. Vanaf vandaag gaat de Overheid zich ermee bemoeien, en plaatsen op diverse site’s hun banner met de nieuwe campagne erop.

Waar je iets aan hebt

Mocht een bedrijf een kopie van je identiteitsbewijs nodig hebben, doorstreep dan je burgerservicenummer. Vergeet dit vervolgens niet op beide plekken te doen, bij je gegevens maar ook onderaan de pas waar de lange rij met nummers op te zien is. Waarschijnlijk dacht je dat je met bovenstaande tips veilig bent. Dat ben je dus niet!

Je hebt namelijk ook allerlei computers in gebruik, waar jou data op staat. En bijna iedereen heeft weleens een snelle kopie gemaakt van zijn of haar ID Kaart, om bijvoorbeeld ergens te solliciteren. Vergeet deze kopie dan niet van je computer te verwijderen, want je computer maakt namelijk meer kans om gehackt te worden dan dat een zakkenroller je portefeuille uit je tas pikt.

Zorg er ook voor dat je je ID kaart of andere identiteitsbewijzen onder de scanner vandaan haalt zodra je klaar bent met scannen, want je printer/scanner hoort ook tussen de gevaarlijke computers die ieder moment gehackt kunnen worden.

Met bovenstaande tips kom je een heel eind!
15-01-2013, 21:46 door Binsbergen
Door Anoniem: Het advies werkt als je zelf een kopietje moet overhandigen, maar vrijwel overal waar ik een kopie van mijn ID achterlaat, moet een scan van de kaart gemaakt worden, hoe doe je dat dan?

Dit bevestigt maar weer eens dat de overheid bunkerhard faalt op dit gebied; door mijlen ver achter de realiteit aan te lopen.
16-01-2013, 12:05 door Anoniem
Door Binsbergen: Dit bevestigt maar weer eens dat de overheid bunkerhard faalt op dit gebied; door mijlen ver achter de realiteit aan te lopen.
Saillant detail: Een door de overheid zelf geinstigeerde realiteit, door te eisen dat er scans gemaakt en opgeslagen worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.