image

Plasterk: samenwerking NSA nodig voor nationale veiligheid

donderdag 24 juli 2014, 15:39 door Redactie, 15 reacties

Het uitwisselen van gegevens met de NSA is van groot belang voor de nationale veiligheid, aldus Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), die zich bevestigt voelt in het standpunt dat de Staat niet onrechtmatig handelt door met de Amerikaanse geheime dienst samen te werken en gegevens uit te wisselen.

De minister reageert op het vonnis dat de rechtbank Den Haag gisteren uitsprak in een zaak die door een coalitie van burgers en organisaties tegen de Staat was aangespannen en waarin de uitwisseling van gegevens tussen Nederlandse en buitenlandse diensten centraal stond.

Regelgeving

Het vonnis neemt niet weg dat gegevensuitwisseling met buitenlandse inlichtingendiensten deel zal uitmaken van nieuwe regelgeving die het kabinet voorbereidt in het kader van de herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) uit 2002. Deze wet vormt het wettelijke kader voor de Nederlandse geheime diensten en regelt de bijzondere bevoegdheden van deze diensten.

Aanleiding voor deze herziening zijn onder andere de evaluatie van de Wiv 2002 en het rapport van de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) van 5 februari 2014 over de verwerking van telecommunicatiegegevens door de AIVD en MIVD.

Uitwisselen

Van de rechtbank mogen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD gegevens blijven uitwisselen met de NSA. Het kan zijn dat de gegevens zijn verzameld met de inzet van bevoegdheden waarover de Nederlandse diensten niet beschikken. Maar hiermee overtreedt Nederland geen internationale verdragen of nationale regelgeving, zo liet de rechter weten.

Ook kan van volgens de rechtbank niet van Nederlandse diensten worden gevraagd de samenwerking met buitenlandse diensten op het spel te zetten louter op grond van onbekendheid met de werkwijze en de kans dat Nederland informatie ontvangt op een manier die hier niet is toegestaan. "De nationale veiligheid geeft hier de doorslag", aldus de rechtbank gisteren.

Reacties (15)
24-07-2014, 16:17 door Anoniem
Ook ome roon p. blijft maar herhalen dat al onze gegevens in het zwarte gat genaamd de NSA blijven storten in ons belang zou zijn. Ik zie dat niet zo, eigenlijk. Kan ook niet, want het waarom mogen wij niet weten. De details mochten we ook al niet weten van die "massavernietigingswapens in Irak", waar ook letterlijk werd gezegd "vertrouw ons nou maar, het is echt zo". Niet. Dus.
24-07-2014, 16:21 door Anoniem
Ja, want bullshit dreigingen over mensen die al dan niet naar het buitenland zijn gegaan die aanslagen gaan plegen in Noorwegen, daar heb je Amerikaanse fantasie voor nodig... Zoiets kun je niet zelf verzinnen... zelfs niet als je mensen recruteert bij de GGZ.

Je moet mensen wel bang houden... Communisten, Arabieren, Moslims... Hackers... Al Quada is weer behoorlijk stil op het beschuldiging-platform van de VS... Misschien omdat ze nu AQ nodig hebben voor vijanden van vijanden van vrienden in de pan te hakken? Tot ze niet meer nodig zijn en dan hetzelfde lot krijgen als Iran, Iraq (Sadam) enz.
24-07-2014, 16:36 door Eric-Jan H te D
Als de nieuwe wet de verzamelende dienst zou verbieden informatie over te dragen
welke volgens de lokale wetten van het land van de ontvangende dienst niet door
diezelfde dienst zou mogen worden verzameld, zouden we een eind in de goede
richting komen.
24-07-2014, 16:38 door Anoniem
... en dit doen wij dan ook al sinds de oprichting van de Staat der nederlanden, want zolang bestaat de NSA/USA nog niet en tot nu toe hebben we het aardig kunnen rooien zonder onze Big-Brothers ?! ;)
24-07-2014, 17:01 door Anoniem
Ik wordt altijd nerveus als politici de woorden (Bedreiging van de) "Nationale Veiligheid" in de mond nemen, maar dit niet (kunnen/mogen) onderbouwen met praktijk voorbeelden uit het recente verleden.

Welke gevaar loopt onze nationale veiligheid nu eigenlijk?
We krijgen dit spookbeeld nu al ruim 13 jaar voorgeschoteld, waarbij we maar op de blauwe ogen van de politici moeten geloven dat we in gevaar zijn en deze maatregelen nodig zijn om ons te beschermen tegen de boze buitenwereld.

Kom nu eindelijk eens met een heldere onderbouwing en verantwoording over de afgelopen jaren.
Begin maar met de periode 2001 t/m 2010.
Welke actieve bedreigingen van de nationale veiligheid zijn door gegevensuitwisseling met de VS voorkomen en gestopt.
En staat dit in verhouding tot de benodigde middelen (geld, tijd, mankracht) en afbrokkeling van de privacy.
24-07-2014, 17:23 door Anoniem
Dus het verstrekken van metagegevens op grond waarvan de Amerikanen onschuldige burgers doden is in het belang van de Nederlandse staatsveiligheid. Op zo'n moment ben ik blij dat ik geen onderdeel ben van de Nederlandse Staat, maar alleen een burger. De Nederlandse Staatlieden moeten zich die moordpraktijken wel aantrekken.

Vroeger had je nog iets als Bescherming Bevolking, maar de afschaffing daarvan toont aan dat het helemaal niet gaat over de Bevolking, maar over de Staat.

Peter
24-07-2014, 17:52 door Anoniem
Des te meer om maar altijd openvpn te gebruiken, zodat er geen misbruik van gegevens kan worden gemaakt.
24-07-2014, 18:59 door Anoniem
Voor belang van de nationale veiligheid. Waar heb ik dat ook al weer eerder gehoord.
Nationale veiligheid van wat? De laatste twee/drie kabinetten hebben alles vernietigt wat in 40 jaar aan vrijheid was opgebouwd.
En als het aan jullie 'terroristen' ligt krijgt iedereen permanent elektronisch toezicht en staatsterminal. Vieze egoïstische machtswellustelingen.
24-07-2014, 19:14 door Anoniem
Het uitwisselen van gegevens met de NSA is van groot belang voor de nationale veiligheid, aldus Minister Plasterk
Waarmee de man weer uitstekend aangeeft wat zijn eigen competenties zijn. Wat een idioot...
24-07-2014, 21:31 door Anoniem
Waarschijnlijk bedoelt Plasterk deze nationale veiligheid:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/07/geenstijl_bedreigd_op_isisdemo.html
25-07-2014, 00:27 door Anoniem
De VS heeft simpelweg het mes op de keel van Nederland gezet.
25-07-2014, 08:23 door Anoniem
Als het dan toch niet uit maakt, schaf al die wetten meteen maar af.

Scheelt weer een hoop geauwehoer met rechters etc.

Zou wel een leuke verdediging zijn....

politie: "Meneer waarom hackt u alles en heeft u raketwerpers in huis?"
ik: "Oh, dat is voor mijn eigen burger veiligheid dus de wet geld niet"
politie "Geen probleem meneer, pas op voor uw buurman die is gegarandeerd terrorist"
25-07-2014, 10:41 door Anoniem
Zielig dat een bange man met een behoorlijke educatie zoals Minister Plasterk nog steeds geloofd in de gevaarlijke inhumane Amerikaanse doctrine van 'Politics of Fear'...
25-07-2014, 11:50 door Anoniem
Over Nationale veiligheid gesproken

'Dodelijke raket MH17: met de groeten van de Zuidas'

De maker van de dodelijke raketten (en nog veel meer naar wapentuig) zit gewoon op de Zuidas. Dankzij een reeks daar gevestigde bv’s hoeft dat bedrijf, het Russische Rostec minder belasting te betalen.

Rostec verkocht niet alleen het wapen dat vlucht MH17 uit de lucht schoot (als het geen ongeluk was): een reeks tirannen shopt bij Rostec voor het dodelijkste wapentuig.
http://925.nl/archief/2014/07/18/dodelijke-raket-mh17-met-de-groeten-van-de-zuidas

Is geen NSA connectie voor nodig om dit soort principiële spagaten op te lossen (de raketten hou je er uiteindelijk niet mee tegen).

Het gaat om geld verdienen of besparen, de rest, de nasleep, is semi principieel toneel voor de buhne en om voldoende politieke steun te behouden.
De hele afwikkeling van MH17 ramp kan in het gunstigste geval mooi betaald worden met de in Nederland ontvangen belastinggelden van de maker van deze raketten.

Nationale boekhouding, dat is waar het om gaat.
Niet om schone handen, dat levert financieel veel minder op.
Altijd al zo geweest.
27-07-2014, 20:37 door Anoniem
Wat nogal onduidelijk blijft is waar de grenzen liggen tussen 'veiligheid van de burger/nationale veiligheid/belangen van de ambtenaren als beroepsgroep/belangen van individuele ambtenaren'. We weten aan de hand van incidenten dat de gegevens voor alle vier worden ge/misbruikt. Niet zo verwonderlijk, het zou bovenmenselijk zijn als alle ambtenaren die verleiding zouden kunnen weerstaan. Daardoor komt eerstgenoemde dan weer in het gedrang als gevolg van dreigingen vanuit derde en vierde genoemde, en wel in grotere mate dan terroristen ooit hadden kunnen waarmaken...

Uiteindelijk keert dan de wal het schip. Hopelijk op een fluwelen wijze, maar de vraag is of dat nog haalbaar is. Wat op het moment dat mensen daadwerkelijk op Kafkaeske situaties in hun nabije kring gaan ondervinden op een schaal die ze opmerken? Het punt waarin dat in evenwicht wordt gehouden door het 'natuurlijk verloop' (van ouderdom overlijden/genoegdoening krijgen/uit zichzelf vergeven etc.) lijkt al gepasseerd te zijn, dus het aantal gedupeerden lijkt aan het groeien te zijn. Kunnen de dames en heren ambtenaren zich dan nog staande houden zonder de instrumenten te ge/misbruiken? Hoe hard versnelt dan de neerwaartse spiraal?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.